Luciano

Zondagmiddag bezoeken we de kerk van John. Dit is de derde kerk die we bezoeken voordat we de beslissing nemen van welke kerk we lid gaan worden dit jaar. De eerste kerk was een baptistengemeente waar Sian en Andy lid van zijn. Het was onze eerste zondag in Portugal, dus we verstonden helemaal niets van de dienst. De tweede kerk was een broederschapsgemeente, waar we met Ina van de GBU naartoe zijn gegaan. Deze gemeente was behoorlijk traditioneel. De muzikale begeleiding werd gevormd door een accordeon. Veel vrouwen droegen een soort grote witte zakdoek op hun hoofd, als vorm van hoofdbedekking – niet dat het verplicht was voor vrouwen om iets op hun hoofd te dragen, maar toch… En nu dus John’s kerk, een naamloze gemeente die ooit is voortgekomen uit een Nazarenerkerk. De gemeente bestaat uit zo’n dertig mensen. Ze komen samen op de bovenverdieping van een huis. Als we met ons team naar binnen schuifelen veroorzaken we natuurlijk commotie. Gelukkig zijn er wel genoeg stoelen. We zetten ons op de laatste rij en het feest kan beginnen.
Na kerktijd neemt John’s tante Isabel ons mee naar haar huis, de benedenverdieping van de kerk. We worden vergezeld door Luciano en Iris, twee Braziliaanse studenten die net als wij dit seizoen in Coimbra zijn komen wonen. Terwijl Isabel een heerlijke Portugese maaltijd bereidt, zitten wij gezellig te keuvelen over Engeland, Wales, Nederland en Brazilie. Luciano en Iris kunnen allebei engels, zij het met horten en stoten. Vooral Luciano gebruikt grappige, formele woorden die Axel en ik niet kennen. Dan vertelt hij ons dat hij nog maar een jaar engels kan.
“Ik heb het mezelf aangeleerd” zegt hij trots.
Hij haalt een versleten schrift tevoorschijn. “Kijk!” We buigen ons over de pagina’s van het schrift, die dicht beschreven zijn met engelse woorden. Ik zie ‘whence’, ‘starboard’ en ‘lance’.
“Hoe heb je jezelf engels geleerd?” vraag ik nieuwsgierig.
“Ik ben gewoon begonnen in een roman, en heb alle woorden opgeschreven die ik niet kende.”
Ik zie ‘overboard’, ‘harpooneer’, ‘scorching’ – deze woorden ken ik ook niet!
We zijn allemaal onder indruk. Engels leren aan de hand van een roman, dat is niet niks. Luciano heeft nooit de uitspraak van de woorden gehoord, hij kent ze alleen in geschreven vorm. Dat verklaart zijn grappige manier van spreken en zijn formele en wat ouderwetse taalgebruik.
Wie weet welk boek Luciano heeft gelezen om engels te leren? Degene die als eerste het goede antwoord geeft krijgt een prijs….

  15 comments for “Luciano

 1. Bert Hammink
  29 okt ’04 at 16:31

  Ik hou het op Moby Dick van Herman Melville. Vooral door de woorden ‘harpooneer’en ‘overboard’

 2. Alice
  29 okt ’04 at 16:35

  PA! die wou ik ook al zeggen!

 3. Ronnos
  29 okt ’04 at 17:34

  ik houd het op een Almanak voor Bootsmannen!

 4. Jos
  29 okt ’04 at 18:37

  Ik wil ook een poging wagen: Jules Verne’s 20.000 leagues under the Sea

 5. Trienke
  29 okt ’04 at 20:01

  Ik denke eerder King Arthur (oid).

 6. Els
  30 okt ’04 at 11:49

  Sinds wanneer werkte king Arthur op een boot? ;)

 7. tante gerrie
  30 okt ’04 at 18:06

  het is vast het boek van de titanic!of is daar geen boek van? jullie schrijven erg leuke stukjes de groetjes van ons allen

 8. Edwin
  31 okt ’04 at 15:34

  nou?? nou?? NOU?? welk boek is het nou?

 9. roel
  31 okt ’04 at 15:58

  het is moby dick Edwin dat weet ik zeker

 10. Liesbeth
  3 nov ’04 at 9:34

  Ik las het stuk vandaag pas en ken die woorden helemaal niet, maar dacht, dat moet toch de bijbel zijn (in het kader van jullie werk daar). Maar gezien de antwoorden van de rest kan ik die prijs wel shaken denk ik. :)

 11. Dorieke
  4 nov ’04 at 17:59

  Het was inderdaad Moby Dick! Door het woord harpooneer was het misschien een beetje een weggevertje? Het was zo grappig om te zien dat het vijfde woord dat Luciano in het engels leerde ‘stuurboord’ was…
  Oke, de prijs gaat naar Pa Hamlap!

 12. Alice
  5 nov ’04 at 12:23

  Maar…dat willen we natuurlijk allemaal weten….WAT is de prijs?? Een weekend voor twee personen naar het zonnige Portugal? Met volledig ingericht appartement, elke ochtend lekker ontbijt en een dineetje op jullie kosten??

 13. peter
  6 nov ’04 at 17:25

  moby dick moet het wel zijn. overigens een schitterend boek, ook wel om in het nederlands te lezen. En Herman Melville was van hollandse komaf als ik me niet vergis.

 14. peter
  6 nov ’04 at 17:27

  hmm zie nu pas dat niet alleen de prijs al vergeven is (aan Pa hoe?????) maar ook het antwoord al weggegeven. inderdaad dorieke, een weggevertje.

 15. Fenny
  11 nov ’04 at 15:39

  Erg leuk zo’n prijsvraag. En wat inderdaad bijzonder dat hij zo het engels heeft geleerd.
  De prijs had ik nooit kunnen winnen omdat ik niet zo belezen ben.
  Ik weet zelf niet wat erg verder staat in het boek van moby dick.
  Het is al heel wat dat ik me laat boeien door jullie verhalen.
  PRACHTIG.
  Ga zo door.
  groeten van tante Fenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.