Snackhand

Hannah heeft een snackhand.
De eerste keer dat we haar ontmoeten draagt ze een groen jurkje en roze schoentjes. Om haar nek een parelkettingkje, een grote bloem in het haar. Hannah komt uit Zuid-Korea en ze is door en door vriendelijk.
We delen welkomstpakketjes uit op de universiteit. In de pakketjes zit een kaart van Coimbra, het evangelie van Johannes in het Portugees, wat handige informatie over het leven in Coimbra en een rooster met onze activiteiten voor de komende weken. Als Hannah er achter komt dat we christenen zijn licht haar hele gezicht op. “I’m christian too!”
Maar dan bedenkt ze zich. Want we zijn hier toch in Portugal, en hier bidt iedereen tot Maria. Dus ze vraagt voor de zekerheid: “No Mary?” Nee, geen Maria. En dan schrikt ze weer. Ze zal toch niet onbedoeld met Mormonen te maken hebben? “No Mormons???” Nee, geen Mormonen. “Just Jesus!”
Als ze het pakketje uitpakt vindt ze ook het evangelie van Johannes. “What’s this?” vraagt ze achterdochtig. We leggen uit dat het ’t evangelie van Johannes is. Het is een tijdje stil. “But…John is not God!” Oke, Hannah heeft wat bevestiging nodig.
Hoe men met elkaar omgaat in Zuid Korea weet ik niet, maar Hannah’s hand kruipt steeds naar die van een van ons. Hand in hand lopen, over elkaars arm aaien. Dit hoort vast allemaal bij de Koreaanse cultuur. Niemand van ons vindt het erg, maar we zijn ook niet bepaald in staat om hetzelfde terug te doen, dat past dan weer helemaal bij onze cultuur. Dus langzaam begint Hannah in te zien dat wij niet zo gewend zijn aan hand in hand lopen en aaien. Af en toe zie ik haar staan. Haar hand kruipt voorzichtig in de richting van Heledd. Dan bedenkt ze zich. Met een ongelukkig gezicht trekt ze haar hand terug. Inwendig bestraft ze zichzelf. En dan stel ik me zo voor dat ze haar hand toespreekt.
“No Mary. No Mormons. No touching.
Just Jesus!”

  7 comments for “Snackhand

 1. Jenny
  13 okt ’04 at 22:55

  Hey!
  Nog steeds geen foto’s….
  We zijn zo benieuwd! Al een heel klein ietsiepietsie gewend daaroh?
  liefs

 2. Jenny
  13 okt ’04 at 22:57

  Daar moest nog een ‘beetje’ tussen… Maar dat snappen jullie wel he?

 3. jos
  13 okt ’04 at 23:29

  Goede zaak dat jullie wat van je laten horen. Ben ook erg benieuwd naar de fotoos.

 4. Els
  13 okt ’04 at 23:29

  Wel schattig zeg….maar dat aaien? dat gaat me echt te ver :)

 5. Ronnos
  13 okt ’04 at 23:38

  hmm, gezelly.. wat is er mis met aaien?!
  ik vind hannah nu al een lieverd!
  :)

 6. Alice
  14 okt ’04 at 9:02

  Eindelijk dan het langverwachte verhaal over hannah met de snackhand…ik moest dr echt zoo hard om lachen! Fascinerend dat er echt mensen bestaan die een snackhand hebben! Hoe is het verder met jullie daar??? Jullie snappen dat we allemaal staan te trappelen om meer nieuws :)
  Veel liefs

 7. Bert Hammink
  14 okt ’04 at 16:31

  Dorieke,
  Bij mijn laatste reis naar Zuid-Korea bleek dat niet alleen vrouwen en meisjes klef doen, maar mannen doen dat ook onder elkaar. Het kwam herhaaldelijk voor dat mijn Koreaanse collega mij over de rug aaide en mijn hand pakte. Dit zit in hun cultuur. Niet teveel achter zoeken.
  Hannah is gewoon een leuk Koreaans meisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.