Perfect in het rijtje

Sjonge, je denkt dat een gewone bevalling zwaar is, maar wat dacht je van de bevalling van een naam? Eindelijk, eindelijk zijn we eruit. Een paar weken terug wanhoopte ik er nog aan of we ooit een naam zouden vinden waar we allebei écht enthousiast over zouden zijn. Qua smaak liggen we voor jongens namen sowieso vrij ver uit elkaar. Dat zal wel te maken hebben met waar je vandaan komt en hoeveel mensen je kent met een bepaalde naam. Ik vond bijvoorbeeld ‘Yoeri’ echt een topper, maar Ak denkt dan meteen aan die turner, en van andere mensen hoorde ik dat ze zelfs uitgesproken negatieve associaties hadden bij de naam.

Om het nog lastiger te maken vielen planten, bloemen, vruchten, stenen, maanden, en zelfstandige naamwoorden bij voorbaat al af, daar was niet eens over te praten met Ak. En je hebt natuurlijk al twee kinderen, dus je zoekt ook een naam die in het rijtje past. En die je voor een korte achternaam kunt zetten. Én die past bij de ‘vernoemnaam’, want daar doen we ook nog aan.

Op nummer 1 stond lange tijd ‘Jerom’. Wel een twijfelgevalletje vanwege de associatie met Suske en Wiske, maar we dachten dat we daar snel overheen zouden zijn. Toch kon ik er niet echt aan wennen. Niet vanwege Jerommeke, maar omdat ik gewoon helemaal geen gevoel had bij de naam. Meestal roept een naam wel iets op. Iets stoers, liefs, ondeugends, vervelends. Maar Jerom wilde voor mij maar niet tot leven komen. Een idee voor een geboortekaartje was er al wel. Zie bovenstaand plaatje en stel je in de hand van Jerom geen sliert sussen en wissen voor, maar ons baby’tje.

Daarna kwamen we op Seth. Leuk! Toch? Ja, dat vond Ak ook – hij was er zelfs zelf mee gekomen – maar bij nader inzien vond hij het toch niet goed uitspreekbaar ‘Seth Dees’. Hoezo niet? Ik heb gepraat als Brugman, maar kon hem niet overtuigen. Dus probeerde ik Cézar. En ik stelde me een ondeugend jongetje met bruine ogen en blonde krullen voor. ‘Dan heb ik meteen een idee voor een kaartje’ zei Ak:

Andere namen die de shortlist haalden waren Aron, Ewan (een oude bekende), Lex en Vic. Allemaal weer weggestreept ook, vanwege uiteenlopende redenen. Daarna stond Loic weer een tijdje aan kop – een vrolijke, Frans-klinkende naam. Perfect in het rijtje Lauren en Mathis. En toch weer gesneuveld, want na een paar weken vonden we het niet meer leuk. En toen… toen kwam Ak ineens met een hele rare naam, en ik zei: Yep, doen. ‘Echt??’ Ik hoor het ongeloof nog in zijn stem. ‘Maar deze naam heb ik al veel vaker genoemd en toen vond je het niks!’. Klopt. Maar nu viel het kwartje ineens. Ik had een klik met de naam; dit moet ‘m worden.

We hebben er nog een paar nachtjes over geslapen, dat wel. Maar nu zijn we er echt over uit.
Wees gerust, het wordt geen Rufus.

  20 comments for “Perfect in het rijtje

 1. Linda
  17 nov ’11 at 10:49

  JIP!!!!!

 2. Linda
  17 nov ’11 at 10:50

  Ik stel voor dat we allemaal gaan raden en dat degene met de goede naam ook nog vernoemd wordt! Ik val van tevoren al af, want ik raad de naam van mijn eigen kinderen niet eens goed ;)
  (ik denk: Mlin en Elies jullie zijn hier meer dan goed in)

 3. Dorieke
  17 nov ’11 at 13:11

  Jij valt sowieso af lin want je denkt toch niet dat we onze boy als tweede naam ‘linda’ gaan geven? Of heb je nog een mannelijke doopnaam in de aanbieding?

 4. Rianne
  17 nov ’11 at 14:25

  Kom op, iets meer clous dan alleen ‘heel raar’ aub. Ben hier toch slecht in dus je hoeft geen Rian in de vernoeming te stoppen. Lambik? Philip? (Van Flip, maar nu op z’n Frans)

 5. Dorieke
  17 nov ’11 at 15:52

  Hallo, ik kan echt geen clou’s gaan geven, je weet toch met welke clou Els de naam van Lauren geraden heeft? “Het is een naam waarvan alleen jij gaat denken dat het naar eimand vernoemd is waar het niet naar vernoemd is”. Vager kan niet, en toch was ze er zo zeker van dat ze bijna een rompertje met de naam Lauren erop had besteld… En met welke clou had Elise nou Noémi geraden? Ik wed dat zulke types met alleen ‘een hele rare naam’ al een behoorlijk eind komen.

 6. Rianne
  17 nov ’11 at 16:02

  Daar heb je een puntje. Elise had die naam geraden met de clou: “Het is een variant op een Bijbelse naam.” ?!?

 7. Alice
  17 nov ’11 at 19:45

  Edwin heeft gisteren een naam genoemd en dat zou m maar zo kunnen zijn…maar die zeggen we nog niet natuurlijk ;)

 8. Liesbeth
  17 nov ’11 at 20:14

  O mèn, wat maak je het spannend! Raden doe ik maar niet, ben niet zo goed in ‘rare namen’…

 9. Anneloes
  17 nov ’11 at 22:59

  Juul!

 10. jos
  18 nov ’11 at 8:59

  ik denk: joshua!!!!!

 11. Els
  18 nov ’11 at 9:27

  Ik ga vooralsnog voor ‘Tonis’.
  Maar ik denk nog even na :)

 12. Dorieke
  18 nov ’11 at 9:49

  Nou els, je zit er dichter bij dan je denkt…:-)

 13. Els
  18 nov ’11 at 11:23

  Mmmmm Door..ik weet niet goed wat ik met die opmerking moet maar t stimuleert me wel om verder te denken ;) Zie trouwens net dat ik die naam al eerder getipt heb voor jullie haha…typisch…

 14. Els
  18 nov ’11 at 11:41

  OK…t zal wel niet beter worden dan dat maar vooruit..omdat ik t niet laten kan:

  Kobe
  Pol
  Rune
  Tuur
  Tibo

  En dat waren mijn (in totaal) 6 gokjes :D

 15. susan
  18 nov ’11 at 13:19

  Loek
  Dim
  Huub

  (de namen van de zoontjes van een vriendin, maar ook typisch voor jullie)

 16. Alice
  18 nov ’11 at 16:01

  Els, even serieus: Rune? Is dat echt een naam?

 17. marijke
  18 nov ’11 at 19:57

  Sjefke!

 18. Lilian
  19 nov ’11 at 16:36

  Hier heten verscheidene Rune en Runan

 19. Anneloes
  19 nov ’11 at 17:47

  Toine!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.