LDBO 8: Flevoose skokkermoppen

De zoektocht naar recepten wordt moeilijker, maar de recepten zelf worden steeds makkelijker. Hoewel, de Gelderse verleiding van vorige week was toch een flinke uitdaging. Maar de lekkernij van deze week – skokkermoppen uit Flevoland – daar hoeft niemand zijn hand voor om te draaien. Een kind kan de was doen!

Skokkermoppen zijn een soort van dikke, ronde speculaasjes. Ze komen van het eiland Schokland, dat volgens wikipedia in 1859 om veiligheidsredenen ontruimd werd. Het heeft tot 1932 nog als eiland in de Zuiderzee gelegen, en sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het deel uit van het vasteland.

Er is trouwens geen overdaad aan skokkermoprecepten te vinden op internet. Het enige recept dat ik tegenkwam was in het skokkers, of urks, of zoiets. Ik kon er wel wat van maken, maar echt handig is het niet. Het was bovendien ook nog eens een recept met een kilo bloem, dus de hoeveelheden heb ik aangepast.

Wat heb je nodig?

250 gram bloem, een theelepel speculaaskruiden, een halve theelepel bakpoeder en een snufje zout.
150 gram boter, 100 gram basterdsuiker en een ei.
Nou, laat dat ei trouwens maar zitten, want hoewel het recept er eerst om vraagt komt het er later niet meer op terug.

Meng boter en suiker in een kom, meng de bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder in een andere kom en voeg ze daarna bij elkaar. Goed kneden met je handen tot een soepel deeg. Van dat deeg maak je rolletjes met de doorsnede van een gulden (ik moest wel even denken hoe groot een gulden ook weer is…).

Niet teveel snoepen van het deeg:

De rolletjes snijd je vervolgens in plakjes van 1,5 centimeter en leg je met een afstand van twee centimeter uit elkaar op de bakplaat. Volgens het recept moet je de oven voorverwarmen op 200 graden en de koekjes er 20-25 minuten in zetten. Dat blijkt niet helemaal juist:

Al zien ze er nog best smakelijk uit als je de onderkant eraf snijdt:

De tweede lading ging daarom in een oven op lagere temperatuur, 180 graden. Ongeveer 25 minuten. Met veel beter resultaat. Al met al zijn het wel lekkere koekjes, maar ik denk dat het ei er toch door had gemoeten, want ze waren een beetje droog, net zandkoekjes. En een beetje meer speculaaskruiden had ook wel gemogen. En als we dan toch bezig zijn: als ik ze nog een keer maak gebruik ik lichtbruine of donkere basterdsuiker in plaats van witte. Het is een beetje een armoedig koekje eigenlijk, maar dat klopt ook wel, want Schokland was in de negentiende eeuw de armste gemeente van Nederland en in de rest van het land werden regelmatig inzamelingen voor de Schokkers gehouden.

Eenvoudig of niet, er gaat er toch niets boven een versgebakken koekje met een glaasje warme chocomelk met slagroom, in een huis dat nog nageurt van een warme oven.

Post navigation

  3 comments for “LDBO 8: Flevoose skokkermoppen

 1. Rianne
  1 nov ’11 at 9:16

  Jeeeeeeeej! Doriexel is back!! Make my day! Ik moet maar eens een dag vrij nemen om alles bij te lezen.

 2. Rianne
  1 nov ’11 at 9:20

  Hè? Zie nu allemaal comments van de afgelopen dagen, terwijl ik op het weekend na elke dag de site gecheckt heb en er ruim twee weken steeds stond dat het account uit was gezet?!? Kwestietje F5?

 3. Dorieke
  1 nov ’11 at 11:06

  Ha, ik had je al gemist rian! Kwestie f5 inderdaad, duurde bij mij ook even voor het kwartje viel :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.