LDBO 7: De Gelderse Verleiding

Een Gelderse traktatie deze week, en dat was wel even puzzelen. Ik wilde eerst Marikenbrood maken, omdat dit uit Nijmegen komt en daar heb ik zelf heel wat jaartjes gewoond. Maar een recept hiervoor is nergens te vinden en de omschrijvingen op internet te vaag om er zelf iets van te maken. Daarna dacht ik: Arnhemse meisjes. Daar vond ik zo’n grappig verhaal over. In de jaren tachtig schijnt Roald Dahl eens in Arnhem in een kinderboekenwinkel gesigneerd te hebben. De bakker om de hoek bracht koekjes – Arnhemse meisjes – langs: “Terwijl Roald Dahl met zijn rechterhand handtekeningen zette, deed zijn linkerhand de doos koekjes open en viste er een koekje uit. Hij nam er nog één en nog één en hij werd steeds zekerder van zijn zaak. Volgens Dahl waren dit dé lekkerste koekjes van de hele wereld!”
Dahl vroeg het recept op bij de bakker. Hij was op dat moment bezig met het schrijven van een kookboek, en daar is het recept in terecht gekomen.

Maar goed, hoe lekker die koekjes ook mogen zijn, een echte uitdaging om te bakken is het niet. Je maakt ze van brooddeeg met suiker. Veel recepten gebruiken zelfs gewoon bladerdeeg dat met suiker bestrooid wordt. En that’s it.

Dus uiteindelijk kwam ik door een tip van Ak bij de ‘Gelderse verleiding’ terecht. Dit is zeker geen traditioneel gebak, maar wel typisch Gelders en het spreekt nogal tot de verbeelding. De gedetailleerde omschrijving die me deed watertanden: “De Gelderse Verleiding is een gevuld meergranenbroodje. Door het deeg zit suiker, walnoten, rozijnen en een beetje mokka verwerkt. Na het bakken wordt het broodje gevuld met crème suisse. Het kapje wordt bestreken met roomboter en door de kaneelsuiker gehaald. De Gelderse Verleiding is een unieke combinatie van een meergranenbroodje met crème suisse. Het vleugje mokka dat erin is verwerkt geeft dit broodje zijn ‘verleidende’ smaak maar ook de walnoten zorgen voor een verrassend smaakeffect.”

Uiteraard is er van dit broodje geen recept te vinden, het is immers een bakkersgeheim. Maar gelukkig geeft bovenstaande beschrijving veel prijs. En daarom ben ik zelf maar eens aan de slag gegaan om een recept in elkaar te knutselen.

Wat heb je nodig?

Voor de crème suisse:
2 eidooiers, 250 milliliter melk, 40 gram suiker, 20 gram custard, een vanillestokje, 270 milliliter slagroom.

Crème Suisse is een mengsel van banketbakkersroom en slagroom, dus je moet beginnen met het maken van de banketbakkersroom. Dat doe je door 250 milliliter melk te mengen met 50 milliliter slagroom.

Zet dit mengsel vast op een laag vuur en snijd de vanillepeul open. Schraap het merg eruit, voeg aan het melkmengsel toe en laat ook de peul in de melk vallen. Neem een klein beetje warm water uit de pan en klop dit op met twee eidooiers, 40 gram suiker en 20 gram custard.

Giet daarna nog een beetje warme melk bij de dooiers, roer door en giet vervolgens het hele mengsel in de pan. Het moet allemaal niet té heet zijn want dan gaan de eidooiers stollen.

Nu roer je alles goed door elkaar en blijft roeren totdat de banketbakkersroom de juiste dikte heeft. Beetje op gevoel dus, ik heb er maar een minuutje voor genomen. Neem de room van het vuur, dek af met plastic folie en laat in de koelkast afkoelen.

Als de room is afgekoeld kun je er de opgeklopte slagroom voorzichtig doorroeren – 220 milliliter met 25 gram suiker. En klaar is de créme suisse.

Volgende stap: de broodjes. Ik gebruikte daarvoor 350 gram van de mix voor meergranenbrood van Koopmans. Verder: 190 milliliter lauwwarm water, 50 gram boter, 150 gram rozijnen, 50 gram gehakte walnoten, anderhalve eetlepel kristalsuiker en een eetlepel oploskoffie.

Wel de rozijnen in warm water.

Meng in een kom het water, de broodmix en de boter tot een soepel deeg.

Dat kan met de mixer met deeghaken of met de hand. Het lijkt eerst een beetje plakkerig maar het wordt toch een mooi soepel deeg als je even doorkneedt. Zet tien minuten weg onder een theedoek of folie, en verzamel intussen de ingrediënten voor de vulling (rozijnen, walnoten, oploskoffie en suiker).

Kneed deze ingrediënten na afloop van de tien minuten door het deeg en zet weer weg om te rijzen, nu 15 minuten. Daarna neem je het deeg weer in de hand, kneed nog even door en verdeelt het in bolletjes van de gewenste grootte. Ik maakte er negen uit deze hoeveelheid deeg. Die leg je op een ingevette bakplaat, bedekt ze met plastic folie en laat ze nog een half uur narijzen. Intussen verwarm je de oven voor op 200 graden.

Schuif de broodjes na een half uur in de voorverwarmde oven en laat ze in 20 minuten bruin en gaar worden.

Dan de afwerking: meng een paar eetlepels suiker met een theelepel kaneel (wees voorzichtig met de kaneel, ik vind dat zelf altijd snel overheersen). Bestrijk de bovenkant van de broodjes met roomboter en dip ze in het suikermengsel.

Laat de broodjes helemaal afkoelen, snijd ze open en vul ze met de crème suisse.

En ik moet zeggen: ze overstegen de verwachtingen. Dit zijn heerlijke broodjes! Als ik ze nog een keer zou maken zou ik waarschijnlijk iets minder vulling (walnoten en rozijnen) gebruiken. Niet dat er iets mis is met veel vulling, maar dan worden het meer echt broodjes om het maar zo te zeggen. De hoeveelheid suiker en oploskoffie door het deeg was precies goed. je zou de broodjes ook wat groter kunnen maken, maar op zich is het al een hele hap, zo’n broodje met room. Twee voor het ontbijt en je kunt de rest van de dag vooruit.

  4 comments for “LDBO 7: De Gelderse Verleiding

 1. Liesbeth
  23 okt ’11 at 19:46

  Mmmm. De foto ziet er ook superlekker uit!

 2. Bert
  25 okt ’11 at 13:45

  Waar komt de naam vandaan? De Gelderse bakker was op bijeenkomst en had de broodjes meegenomen. Hij vertelde dat hij woonde in de Gelderse Vallei. Iemand zei toen: geef mij eens zo’n Gelderse Vallei-ding. Waarop iemand anders zei: ik lust ook wel zo’n Gelderse verleiding. En zo is de naam ontstaan.

 3. susan
  25 okt ’11 at 19:50

  mmmm lekker! ik wacht nog steeds op de groningse poffert….als extra tip: ipv zoet met rozijnen kun je ook hartig met spek doen! Mmmmmmmm, ideetje van mijn schone moeder dus dan ist echt grunn’s!

 4. 8 jul ’14 at 12:50

  I see a lot of interesting posts on your website.
  You have to spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of time,
  there is a tool that creates unique, google friendly posts in couple of seconds, just search in google – laranita’s free content source

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.