Hocus pocus en simsalabim

Deze week is het de week van de opvoeding. Georganiseerd door het Kenniscentrum van het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht, omdat, zo lees ik op nrcnext.nl, ‘opvoeden niet altijd een groot probleem hoeft te zijn, maar wel steeds ingewikkelder wordt.’ Daarom worden deze week allerlei bijeenkomsten georganiseerd en is er ook een speciale website gelanceerd, weekvandeopvoeding.nl, met bijvoorbeeld een top tien van positieve opvoedtips. Zonder op die site te kijken kun je ze alle tien ongeveer wel opnoemen. Neem de tijd om naar je kinderen te luisteren, knuffel ze, geef ze complimentjes, zorg voor voldoende rust voor jezelf, blijf rustig als er dingen mis gaan. En ik ben de laatste die daar iets tegenin zou willen brengen. Maar. Ze zijn zo algeméén. Terwijl ik vaak een beetje hands-on advies nodig heb in specifieke situaties.

Bijvoorbeeld deze. Ik sta bovenaan de roltrap met mijn handen vol tassen en een klein jongetje dat er koste wat het kost alleen van af wil. Als ik hem met een halve vinger in zijn nekvel grijp worstel hij zo hard om los te komen dat er een acute val van de bewegende trap dreigt. Maar als ik niets doe stap hij zelf op de roltrap en is het gevaar even groot. Mijn vraag is: hoe zorg ik dat hij naar me luistert zonder dat we straks allebei met onze benen in de nek op de begane grond belanden?

Die vraag: hoe zorg ik dat hij luistert? dringt zich trouwens wel vaker op. Herkent iemand dit: een kind dat niet aan de hand wil, niet in de buggy, maar gewoon helemaal zelf en dat dan heeeeeel ver achter je gaat lopen waardoor je steeds stil moet staan en moet wachten en moet roepen, en een kwartier doet over een afstand die binnen drie minuten valt te lopen?

Of dat je écht de deur uit moet omdat een zeker iemand op tijd in de klas moet zijn – en te laat komen wordt níet gewaardeerd – en hij wil zijn schoenen niet aan. Waar gaat dat over? Hij glipt steeds opnieuw van mijn schoot en rent schaterend de gang in. Ik krijg zomaar het gevoel dat hij de opvoedtip ‘probeer conflicten met humor op te lossen’ heel goed weet toe te passen en zijn moeder veel minder. En terwijl hij geen halve seconde stil kan zitten om zijn schoenen aan te trekken is hij daarentegen weer niet van het potje áf te krijgen. ‘Nee, nog meer plassen!’ roept hij om de vijf minuten, en dan sta ik weer op hete kolen voor zijn gezicht te dansen in de hoop dat ik hem er eindelijk vanaf weet te praten.

Ik wil gewoon een paar toverwoorden waarmee ik op slag mijn zin krijg. Een ‘hocus pocus’ om een hand te krijgen bij het oversteken, een ‘simsalabim’ om zijn kleren aan te kunnen trekken zonder hevig protest. Maar wat krijg ik? Tien algemene tips. De tijd nemen. Luisteren. Rustig blijven. Ja, die hebben ook wel hun magische uitwerking. Maar kan het niet een beetje sneller, een beetje doeltreffender, een beetje specifieker, een beetje meer… dat iemand anders het voor me oplost?

  5 comments for “Hocus pocus en simsalabim

 1. Anoniem
  13 okt ’11 at 21:21

  Hier heb ik Thijs vandaag verteld dat ik het woord NEE niet meer wil horen. Waarom moet alles altijd anders dan ik voorstel? Zooo irritant. Maar wat dan de sanctie is…

 2. dorieke
  13 okt ’11 at 21:35

  Hahahaha, als deze opvoedtip werkt (ik wil het woord nee niet meer horen), dan heb je een heleboel van mijn problemen opgelost!!

 3. Marjolijn
  14 okt ’11 at 17:16

  Deze dan: doe een winterslaap tot ze groot zijn en niet meer zo onhandelbaar?

 4. Ronney
  19 okt ’11 at 8:13

  trucje: misschien wil je teveel? Als je minder verwacht, raak je ook niet gefrustreerd…
  “Bijvoorbeeld deze. Ik sta bovenaan de roltrap met mijn handen vol tassen en…”
  Als je die handen niet vol tassen had gehad, was er niets aan de hand geweest :)

 5. astrid
  24 okt ’11 at 20:09

  ik heb de hoop op goeie tips grotendeels opgegeven. Lotgenotencontact, dat helpt nog het beste. Praten met mensen die je het gevoel geven, dat je helemaal niks verkeerd doet. Dat het gewoon heel verschrikkelijk (herkenbaar) is. Ik kick op dit soort columns. Lekker genieten van dat het bij anderen ook uit de hand loopt. haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.