LDBO 4: Drentse Galletjes

Aan het begin van de week had ik nog een Limburgse vlaai in de planning voor de Bake-off, maar na alle zoetigheid van de afgelopen weken kreeg ik toch meer trek in iets hartigs. Een uitstekend moment voor Drentse galletjes. Een galletje is een gevlochten wittebroodje, een zogenaamde drievlecht, die in Drenthe van oorsprong op hoogtijdagen voor de notabelen in het dorp gebakken werd. Ze aten vroeger in Drenthe namelijk alleen roggebrood en een gevlochten witbroodje was echt iets speciaals. Alleen bestemd voor dominee of notaris uiteraard, verschil moet er zijn.

Wat de oorsprong van het galletje is heb ik niet kunnen vinden, maar ik vermoed dat het komt van de Joodse challe, een gevlochten brood dat gegeten wordt op Sabbat of feestdagen. Het grappige is dat ik deze week op allerlei sites recepten tegenkwam voor challe – want op 29 en 30 september was het Rosj Hasjana, het Joods nieuwjaar. De challe wordt ter gelegenheid hiervan rond gebakken als symbool voor het feit dat het jaar een kringloop is.
Ik volg al een tijdje een blog van een Amerikaanse – Rachel Held Evans – die net een boeiend project heeft afgerond: een jaar van Bijbels vrouw-zijn. Ze probeerde de aanwijzingen uit de Bijbel zo letterlijk mogelijk te nemen. Liet haar haar groeien, stond elke dag voor zonsopgang op om ontbijt te maken, sprak haar man aan met ‘meester’, maakte haar eigen kleren en kampeerde buiten in een tent als ze ongesteld was. Zij deed dit van 1 oktober 2010 tot 1 oktober 2011 en rondde het project af tijdens Rosj Hasjana met deze leuke gevlochten broodjes. Ze zegt nu al weken dat het eerste wat ze komende week gaat doen is haar haren laten knippen.

Een traditioneel recept voor Drentse galletjes vond ik niet, maar voor gevlochten witbrood wel. Ik heb de volgende mix samengesteld uit verschillende recepten die ik tegenkwam. Je hebt nodig: 250 gram bloem, een kwart theelepel zout, een theelepel suiker, een half zakje gedroogde gist, twee eetlepels lauwwarm water, 25 gram gesmolten boter, 125 ml yoghurt (of melk) en een ei. Op het zakje gist vinden we al een voorbeeld van wat er straks uit de oven moet komen:

Meng in een klein kommetje water, suiker en gist en laat dit even staan tot er belletjes op komen.

Meng bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er de gistoplossing in:

Meng alles door elkaar en voeg er de gesmolten boter aan toe. Weer even roeren. Dan de yoghurt toevoegen en met je handen kneden tot je een soepel deeg hebt. Of laat het de handen van je huisslaafje doen:

Het schijnt goed te zijn om het deeg af en toe van grote hoogte op het aanrecht te gooien. Daar hebben we geen enkel probleem mee:


Na een minuut of tien heb je een mooi soepel deeg. Leg het in een kom, dek af met een doek of plastic en zet een half uur op een warme plaats om te rijzen. Neem daarna het deeg weer in de hand, kneed het nog even door en verdeel in drie gelijke delen. Rol hier strengen van.

Maak van de strengen een vlecht en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Leg er weer een doek of plastic over en laat een uur narijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 225 graden. Klop een ei los in een kommetje en bestrijk het deeg hiermee. Zet het vervolgens 30-35 minuten in de oven. Haal het brood uit de oven en bestrijk hem met water zodat je een mooi glimmende korst krijgt. Je kunt testen of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen; als het een holle klank geeft is het brood goed.

Eet smakelijk, en een gelukkig nieuwjaar!

  6 comments for “LDBO 4: Drentse Galletjes

  1. Anoniem
    2 okt ’11 at 14:41

    Er zijn wel veel LDBO-recepten waar gist door moet! Ik maak eigenlijk nooit iets dat nog moet rijzen (maak überhaupt nooit iets wat op een grote bakplaat moet omdat we een kleine combimagnetron-oven hebben) nu dus goed moment om het eens te proberen. Ik begin maar met de bolussen :)

  2. Liesbeth
    2 okt ’11 at 14:41

    Dat was ik

  3. carin
    2 okt ’11 at 14:51

    Hé, dat lijkt wel heel veel op Zwitsers zopf, dat wordt alleen door 2 lange strengen, met 4 gevlochten.

  4. Dorieke
    2 okt ’11 at 22:43

    @Liesbeth: vind ik ook, veel recepten met gist en rijstijd. Dat komt natuurlijk door de ultieme ambachtelijkheid van die traditionele recepten :). Je moet er geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat!

  5. Els
    3 okt ’11 at 21:20

    En smaakte het?
    Wel jammer dat de ‘vlecht’ niet echt meer zichtbaar is na het bakken :) Of komt dat door de close-up?

  6. Dorieke
    3 okt ’11 at 21:31

    Dat komt door de close-up, want die vlecht is nog wel zichtbaar hoor! En het was een heerlijk broodje, formaat stokbroodje, met een knapperig korstje, best een aanrader eigenlijk :-)

Laat een reactie achter op Liesbeth Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.