Appel-yoghurtcake, appelmuffins en appeltaart met spijs

15 kilo’s appels – dat hield ik over aan het tripje naar de boomgaard.

En dit maakte ik ermee:

1. Vier potten appelmoes. Volgens het simpelste recept ooit.

2. Een appel-yoghurtcake. Ook niet ingewikkeld. Ik gebruikte er een dubbel cupcakerecept voor dat ik een tijd terug op internet vond en waar ik heel happy mee ben, hij bevalt me nog beter dan dat van de hummingbird bakery waar ik een tijdje terug over schreef. Dit heb je ervoor nodig: twee of drie grote appels, een scheutje citroensap, een theelepel kaneel, twee eetlepels suiker; 250 gram bloem, een theelepel bakpoeder, een halve theelepel baking soda*, een halve theelepel zout, 200 gram suiker, twee eieren, 25 gram boter, twee eetlepels olie, 250 milliliter yoghurt. Je schilt de appels en snijd ze in kleine blokjes, sprenkelt er wat citroensap over, voegt er suiker en kaneel aan toe en mengt het goed door. Hiermee bedek je de bodem van een vierkante bakvorm. Dan maak je het cakebeslag: je mengt eerst bloem, bakpoeder, baking soda, zout in een kom. In andere kom roer je de boter glad met olie en mixt daar de suiker door. Mix er daarna de eieren door en de helft van de yoghurt. Doe dan de helft van het bloemmengsel erbij, mix goed door en voeg de rest van de yoghurt toe. Mix er als laatste de overgebleven bloem door. Goed doormixen en over de appelbodem gieten. De cake moet ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden, maar check even of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Als die er droog uitkomt is de cake goed.

*Baking soda is trouwens hetzelfde als zuiveringszout en dat kun je kopen bij een drogist. Het lijkt een medicijn maar dat is het dus niet!

3. 15 appelmuffins. Een recept van smittenkitchen.com. Je hebt er tarwebloem voor nodig en dat had ik toevallig in huis omdat we er een tijdje terug pastadeeg mee hadden gemaakt. Ik heb absoluut geen voorliefde voor tarwe en granen, eet pasta en rijst liever wit dan volkoren en echt donkerbruin brood is niet mijn favoriet. We eten wel altijd bruin brood, maar dan een lichtere variatie, waldkorn bijvoorbeeld. Maar goed, die tarwebloem lag daar maar en die appels ook en ik had nog een restje melk – geen karnemelk zoals het recept voorschrijft – en ik dacht: een appelmuffin met tarwebloem, dat moet wel het toppunt van gezondheid zijn. Vooral met die knisperende laag bruine suiker bovenop.
Voor smakelijke foto’s moet je de blog van smittenkitchen maar bekijken, maar bij mij waren ze ook erg goed gelukt. Ik krijg muffins niet altijd goed, soms komen ze niet mooi omhoog en krijg je geen typische muffintop. Maar deze deden het geweldig. Je hebt ervoor nodig: 250 gram tarwebloem, 250 gram gewone bloem, een theelepel bakpoeder, een theelepel baking soda, een kwart theelepel zout, een eetlepel kaneel (of een beetje minder als je zoals ik de smaak van kaneel nogal snel vindt overheersen), 110 gram boter, 100 gram kristalsuiker, 100 gram bruine basterdsuiker, een ei, 250 ml karnemelk, yoghurt of melk, 2 grote appels. Roer de bloemsoorten, de bakpoeder, baking soda, zout en het kaneel door elkaar in een kom. Meng in een andere kom boter, kristalsuiker en de helft van de bruine suiker. Mengen tot het een soort crème is. Voeg het ei hieraan toe, goed doorroeren en kieper dan het bloemmengsel erbij. Mengen. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes, roer deze voorzichtig door het bloemmengsel. Het beslag is nu klaar. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet cakevormpjes in de gaten van een muffinvorm. Vol ze tot iets onder de rand met het beslag. Besprenkel ze met bruine suiker en zet ze 10 minuten in de oven. Zet dan de temperatuur wat lager, naar 200 graden, en bak ze nog eens 5 tot 10 minuten. De top moet nu lekker krokant zijn en de binnenkant gaar.
Lauren was er helemaal dol op dus ik vond het ook wel een goede snack voor in haar broodtrommel. Ik had wel de neiging om er een vlaggetje in te steken waarop de juf dan zou kunnen lezen dat deze snack tjokvol granen en vruchten zat!

4. Een appeltaart met amandelspijs.

Die maakte ik met de laatste appeltjes. Ook al zo’n makkelijk recept, en een heel goed basisrecept voor zanddeeg. Je hebt ervoor nodig: 125 gram boter, 75 gram witte basterdsuiker, 250 gram bloem, 2 eieren, scheutje citroensap, 200 gram amandelspijs, een stuk of vijf appels, 25 gram kristalsuiker en een paar eetlepels abrikozenjam. Maak eerst het zanddeeg van de boter, basterdsuiker, bloem, eieren en citroensap. Gewoon met de hand door elkaar kneden tot een soepel deeg en dan in de koelkast leggen om te rusten. Dat duurt een half uurtje, dus snijd de appels vast in dunne schijfjes en maak het amandelspijs (of gebruik kant-en-klaar spijs). Ik had nog wat spijs over van de oranjekoek, daar staat ook een recept bij. Gebruik een taartvorm van 24 centimeter doorsnede en bekleed met bakpapier of vet goed in. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap en leg deze in de taartvorm. Bedek de bodem met spijs. Leg hier de appels in een cirkel bovenop. Zet 40-50 minuten in de oven, afhankelijk van hoe bruin je de korst wilt hebben. Laat de taart een beetje afkoelen en verwarm de abrikozenjam. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart.

Er ligt nog één appeltje in de fruitschaal en er staat nog één stukje taart in de koelkast. Dat hebben we toch snel en effectief weggewerkt!

  3 comments for “Appel-yoghurtcake, appelmuffins en appeltaart met spijs

 1. Roos Anne Bandsma
  5 okt ’11 at 11:08

  De appel yoghurt cake staat in de oven! Als traktatie voor manlief die nu rij-examen doet, hopelijk slaagt hij.
  Ik vond het beslag wel wat dik, misschien heb ik iets niet goed gedaan… in het recept stond ‘giet het over de appelbodem’ maar bij mij was dat meer schrapen.
  Ben benieuwd!

 2. Dorieke
  5 okt ’11 at 13:17

  @Roos Anne: dat klopt wel hoor, dat het een dik beslag is. Dat komt door de yoghurt, een beslag met melk is meestal veel dunner. Ik hoop dat hij smaakt! En dat je man zijn rijbewijs heeft gehaald natuurlijk :-)

  • Roos Anne
   7 okt ’11 at 10:33

   Ja hij smaakt goed! Ik heb hem wel langer dan 30 minuten erin gedaan, bij elkaar zo’n 50 minuten. Toen was de binnenkant pas helemaal gaar. En het rijbewijs is trouwens binnen, extra fijn :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.