Tot vanmiddag

Het is haar verjaardag, en meteen ook de eerste schooldag. Mét overblijf. Voor mijn gevoel vliegen we in razende vaart een nieuwe fase in en sta ik er nog wat wazig bij te kijken. Het ochtendritueel alleen al. Iedereen moet op tijd zijn kleren aan, er moeten broodtrommeltjes en bekers gevuld, tassen ingepakt, jassen en schoenen aan. Ik kom erachter dat tien minuten te weinig is om beide kinderen klaar te maken om naar buiten te gaan, vooral omdat Mathis ‘selluf is my middle name’ gewoon echt helemaal totaal niet meewerkt tegenwoordig. Zelf schoenen aandoen? Probeer maar. Oké, je komt er na precies acht minuten achter dat het toch niet lukt en dan mag mama wel ‘hellupuh’. Maar die staat intussen met stoom uit de oren een jas over je hoofd te trekken.

Ze heeft een roze poezentasje gekregen voor haar verjaardag, waar haar beker en trommel precies inpassen. Met de tas onder haar oksel staat ze in de deuropening van het lokaal. Dag mam, tot vanmiddag. Dag Lau, kun je misschien ook even normaal doen en gewoon weer een heel klein kindje zijn zoals ik gewend ben? Maar haar ogen staan veel te helder, haar lach is veel te enthousiast; deze Lau is klaar voor haar eerste schooldag en geen moedertjelief die haar tegenhoudt. En dus sta ik nog even met mijn neus tegen het glas te kijken. Ik herken haar blik: een beetje verlegen, een beetje onzeker en een beetje plezier. En ik wil weer terug om haar nog een keertje te knuffelen, maar dat is niet helemaal hoe het gaat op school. Dus dag Lau, tot vanmiddag.

  8 comments for “Tot vanmiddag

 1. Anoniem
  13 sep ’11 at 23:44

  En dat iedere dag voor de komende 12 jaar………………
  Wekker zetten, broodtrommeltjes vullen, enz enz……

  Nog gefeliciteerd en ik ben benieuwd naar de basisschool verhalen.

 2. carin
  13 sep ’11 at 23:44

  ik dus

 3. Janneke Roosenbrand
  14 sep ’11 at 8:49

  Ik doe het tegenwoordig ’s avonds, dat broodjes maken en tassen vullen. Werkt wel beter hier, want in de ochtend ben ik niet op mijn best ;). Voel mij wel een heel serieuze moeder nu hoor, als ik zo om 22.00 brood sta te smeren en de tafel alvast dek :).
  Nu Hanna in groep drie zit heeft ze zelfs geen vrije dag in de week meer en ik moet zeggen dat dat weer vreselijk wennen is.
  Het is een hele overgang vind ik ook, zo naar de basisschool. Ik weet nog dat toen Hanna ging ik mij vreselijk voelde. Ik was trots, maar ook zo vreselijk bezorgd. En nu, nu kan ik eerlijk gezegd niet wachten tot Fem in Maart ook mag ;). Bij een volgend kind ervaar ik alles als minder zorgelijk. De weg is al gebaand.

  Liefs

 4. Janneke Roosenbrand
  14 sep ’11 at 8:52

  O ja, dom;
  en natuurlijk van heel hartelijk gefeliciteerd met Lauren!!!

 5. Liesbeth
  14 sep ’11 at 11:13

  Nog van harte met Laurens verjaardag! Zijn jullie al bezweken om een thema-kinderfeestje te organiseren of hoeft dat nog niet als ze nog niet op school zit? Wel leuke cupcakes gebakken? :)

 6. dorieke
  14 sep ’11 at 23:21

  @Lies: geen cupcakes, maar een prinsessentaart. Met in het midden een barbie-prinses en dan daaromheen een rok van aardbeiencake, gemaakt van een tulband, en die bestreken met een witte topping met roze stippen. Het was wel leuk geworden, Lauren vond het in ieder geval geweldig, maar ik had een gewoon cakerecept gebruikt voor de tulband en dat ging toch niet zo makkelijk; het duurde heel lang voor hij gaar was en hij was ook niet zo hoog geworden als ik had gehoopt. Dus uiteindelijk was het een beetje een minirokje voor de prinses.

 7. dorieke
  14 sep ’11 at 23:22

  @Janneke: leuk om te lezen! Ik heb zo’n vermoeden dat ik ook erg ga uitkijken naar de dag dat Mathis naar school gaat.. arme tweede kindjes ;-).

 8. Janneke Roosenbrand
  18 sep ’11 at 16:52

  Ja, arme tweede kindjes…dat denk ik ook vaak. Of misschien hebben ze het juist wel relaxter? geen mama’s hijgend in hun nek ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.