Fase vier

We wonen nu ruim vier jaar in ons appartementje en eindelijk begint de tuin ergens op te lijken. Elke keer als ik door het raam kijk – want van buiten zitten in de zomerzon komt helaas weinig terecht deze zomer, maar dat hoef ik jullie niet te vertellen – word ik heel, heel enthousiast van binnen. De grote zwarte zandvlakte vol stenen en lege petflessen van vier jaar geleden is langzamerhand getransformeerd tot een volwaardige tuin, met plantenbakken, bomen, een schuurtje, een kruidentuintje en een paadje. En dat allemaal tot stand gebracht door de handen van Ak zelf, hier en daar met de nodige hulp, maar toch ook heel veel gewoon met zijn eigen blote paar handen en zijn beperkte kennis van tuinieren. Ik ben megatrots op hem.

Niet zo trots als Lauren trouwens, die tegenwoordig tijdens het eten lofzangen aanheft op haar vader. Op de wijs van willekeurig welk liedje: ‘Pap, we houden zoveel van je, omdat je mijn poppenwagentje hebt gemaakt’. En dan: ‘Mam, nu mag jij een vers zingen, zing maar: ‘Pap, we houden zoveel van je, omdat je de computer hebt gemaakt’. Ahem.

Ik schreef al eens eerder een blog over onze tuin en toen liet ik foto’s zien van de eerste drie fasen. Vandaag komt fase vier erbij – om de herinnering op te frissen ook nog de plaatjes van de vorige keer. Wat nu nog moet gebeuren is de tweede plantenbak vullen met meer zand en planten, de tuin weer eens onkruidvrij maken, de hoop zand naast het schuurtje wegwerken en iets verzinnen om de katten buiten te houden. Verder willen we nog wat onder de schommel leggen, stukken boomschors ofzo (iemand een tip?).

Toen we net verhuisd waren:

Na de eerste zomer:

Na de tweede zomer:

Nu:

Die spinnen krijgen we er gratis bij trouwens; volgens mij is er een soort van spinnenplaag gaande in onze achtertuinen. Of komt het door dat weer, doet de spin het uitermate goed in herfstachtige omstandigheden?

Toen we vier jaar geleden aan dit huis met die tuin begonnen had ik er echt weinig vertrouwen in. We zijn traag, ongestructureerd, slecht in plannen, ongedisciplineerd – precies de eigenschappen die níet nodig hebt om een tuin aan te leggen. Maar goed, zelfs wij blijken iets te kunnen maken als we er vier jaar voor uittrekken. Dus laat dat vandaag een bemoediging zijn: je kunt meer dan je denkt, als je er maar de tijd voor neemt!

  6 comments for “Fase vier

 1. Bert
  29 aug ’11 at 22:55

  Gefeliciteerd Ak, een geslaagde metamorfose. Mathis werkt ook goed mee zie ik. We hadden hem nog graag even in z’n overall aan het werk willen zien

 2. Rianne
  30 aug ’11 at 9:33

  Terecht, die lofzang op Ak! Wat een tuin! Wij hadden altijd boomschors onder de schommel, valt heerlijk!

 3. 30 aug ’11 at 10:09

  Ziet er mooi uit! Pet af voor Axel!
  Onder de schommel zie ik ook vaak bij mensen in de tuin van die rubberen tegels liggen.

  Groetjes!

 4. Liesbeth
  30 aug ’11 at 10:32

  Erg mooie tuin, en idd een mooie bemoediging :)

 5. marlinde
  30 aug ’11 at 13:54

  Wauw, super mooi!!!!!! thumps up, Ak!!!!!

 6. Jolien
  31 aug ’11 at 23:42

  Klasse Ak! Nu de vulling nog… Ik zou zeggen: organiseer een tuinwarming en laat iedereen een plantje meenemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.