Verrukkelijke pruimentaart

Het is pruimentijd geloof ik. Ik moet dat meer ontdekken door wat er in het schap bij de groenteboer ligt dan dat ik er kennis van heb – en dan nog kan die groenteboer mij danig in de war brengen door bijvoorbeeld hartje zomer mandarijnen te verkopen. Volgens hem de lekkerste die ze gedurende het jaar hebben. En een beetje basiskennis heb ik dan toch wel; mandarijnen horen thuis in de winter, aardbeien in de zomer, en pruimen? Pruimen dus in augustus.

En laten wij nu allevier een zwak hebben voor pruimen. Mathis steekt ze het liefst in hun geheel in zijn mond, en Lauren komt ook steeds weer om partjes bedelen. Zelfs Ak, die bijna geen fruit eet – die soms zelfs helemaal niet eet overdag omdat de yoghurt ’s ochtends op was en hij geen tijd had om brood te smeren en tussen de middag dus ook maar niks at en toen zomaar zag dat het al vijf uur was, en dat ie dus net zo goed zou kunnen wachten tot het avondeten – houdt van pruimen. Bij pruimen had ik vroeger altijd de associatie dat ze wat zoet en muf waren, een beeld dat helemaal niet klopt met de werkelijkheid van de frisse blozende vruchtjes met hun zachtzure smaak.

Behalve ze de hele dag door van de fruitschaal te pikken maak ik er ook wel eens wat lekkers mee. Zoals deze verrukkelijke pruimentaart, die we eten als toetje met een flinke dot slagroom. Het recept komt (in iets aangepaste vorm) van smittenkitchen.com, een foodblog waar ik wel eens eerder over heb geschreven.
Voor de vulling heb je ongeveer tien pruimen nodig, een beetje citroensap, twee eetlepels suiker en een beetje kaneel naar smaak. Voor het deeg heb je 175 gram bloem, een halve theelepel bakpoeder, een beetje rasp van een sinaasappelschil, een snuf zout, 100 gram suiker, 100 gram boter en een ei nodig.
Je kunt het beste beginnen met het deeg, dan kan dat even rusten in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Het deeg lijkt eigenlijk nogal op een enorm koekje vind ik. Je begint ook op precies dezelfde manier als met koekjes: je mengt de boter met de suiker tot het een crème is, roert er daarna het ei door en voegt wat sinaasappelrasp toe. In een andere kom meng je bloem, bakpoeder en zout, en dit voeg je langzaam bij het botermengsel. Je kunt het allemaal met de mixer doen, maar met één vork lukt het ook. Het deeg blijft plakkerig. Zet het in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling. Nu moet je ook de oven aanzetten op 180 graden, anders is ie niet voldoende voorverwarmd. Ontpit de pruimen en snijd ze in kwarten. Leg ze op de bodem van een ingevette taartvorm (ik gebruik een vrij kleine taartvorm, als je een grotere neemt moet je ook meer pruimen nemen, omdat de hele bodem bedekt moet zijn). Bestrooi ze met twee lepels suiker, een scheutje citroensap en wat kaneel. Even met je handen mengen en dan weer netjes platleggen. Pak het deeg er weer bij en verdeel het over de pruimen. Ik neem niet de moeite om het uit te rollen, maar pak gewoon hoopjes deeg, druk die met mijn handen plat en leg de plakjes over de pruimen. Als ze ongeveer aansluiten is het prima; door het bakpoeder rijst het deeg nog wat in de oven en krijg je een mooi egaal ‘deksel’. Je kunt het deeg nu nog bestrijken met wat melk of room en er een beetje suiker over strooien. Vervolgens zet je de taart 40 minuten in de oven.

Je hoeft niet te proberen om er punten van te snijden. Pak gewoon een grote lepel, schep een stuk pruimentaart op je bord, lepel er een mooie dot slagroom op en smullen maar. En verder moet je natuurlijk niet teveel hebben opgeschept tijdens het avondeten, want dan krijg je het niet meer op, en je moet ook niet aan je kindertjes vertellen dat er taart als toetje is, want dan eten ze alleen dát. Al is het wel een taart boordevol fruit natuurlijk, dus wellicht net zo gezond als een gewone maaltijd…

  3 comments for “Verrukkelijke pruimentaart

  1. Jolien
    4 sep ’11 at 20:52

    Dat klonk als een taartje naar mijn aardje… en dus heb ik hem op mijn verjaardag gemaakt… wow, hij was jummie! Heb overigens in plaats van een dot slagroom (want dat had ik niet in huis) een dot sour cream (klein beetje gezoet) erbij gedaan, dat was heerlijk! En bijna net zo slecht als slagroom. ;-)

  2. dorieke
    4 sep ’11 at 22:40

    Ik heb hem vrijdag ook al voor de tweede keer in dezelfde week gemaakt, het is zo’n lekker en makkelijk taartje!

  3. Liesbeth
    7 sep ’11 at 21:27

    Wist je dat ik bijna al je recepten maak? Deze vandaag uitgeprobeerd, een heerlijk toetje, soort crumble maar dan zonder kruimels :)

Laat een reactie achter op dorieke Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.