Een blik op de toekomst

‘Ben je zenuwachtig?’ vraagt Ak. We zijn onderweg naar de stad voor de twintig-weken echo. Gister nog spraken we een oudere dame over de echo. Die haalde haar schouders op en zei: ‘Ook zonder die echo zal het heus wel goed zijn hoor’. Ik heb ook niet de illusie dat die twintig-weken echo iets verandert aan het welzijn van het kind of van mij. In het slechtste geval plaatst het je voor een overweldigend dilemma, in het beste geval weet je dat het tot op zekere hoogte gezond is, gemiddeld is. Omdat ik twee keer thuis bevallen ben vind ik het wél prettig om te weten of het kind geen acute medische zorg nodig heeft na de geboorte. Al weet ik niet of dat kwartier dat je onderweg bent naar het ziekenhuis nu al het verschil zal maken.
Maar wat we vooral erg leuk vinden is om te weten wat het gaat worden. Vanaf het moment dat je weet of het een jongetje of een meisje wordt is de verwachting zoveel concreter. Je kunt de kleertjes klaarleggen, het kamertje inrichten. Een naam uitkiezen, het kindje in gedachten al zo noemen. Je voorstellen hoe je gezin eruit gaat zien, straks en ook veel later, als ze groter worden.

Of ik zenuwachtig ben? Nee. De kans dat alles goed is is zoveel groter dan dat er wat mis is, dat je je beter niet van tevoren al druk kunt maken. En of het kindje een jongetje of een meisje is maakt me ook niet uit. Ik kijk er vooral naar uit om alvast een blik op werpen op wat zich daarbinnen afspeelt. Ik krijg af en toe een flinke por tegen mijn buikwand. De zwangerschap lijkt meer op die van Lauren dan op die van Mathis – zou het weer een meisje zijn? Lauren kon ook flink trappen, terwijl Mathis zich loompjes omdraaide in het vruchtwater. Bij Lauren ben ik zelfs een keer in het ziekenhuis beland tijdens de zwangerschap, omdat ze maar niet wilde stilliggen tijdens de controle en een te hoge hartslag had. ‘Jogging foetus’ zei de verloskundige. Een kind dat rondbuitelt in je buik. Dit zou er ook wel weer zo eentje kunnen zijn.

‘En, willen jullie het geslacht weten?’ De echoscopiste draait zich na afloop van het onderzoek naar me toe. We hebben net een kwartier lang vol verwondering naar het scherm gestaard. Het gezichtje, de armpjes, de beentjes van óns kindje. Zelfs de vingertjes hebben we geteld. Het weegt nu 350 gram; waar komen die andere kilo’s vandaan die ik al aangekomen ben? Niet van al die worst, koek, chips en chocola die ik als een dolle naar binnen werk toch zeker?
‘Ja, dat willen we graag weten!’ zeg ik enthousiast, en we richten onze blik alweer op het scherm. Hup, daar glibbert het apparaatje weer over mijn buik, het beeld flitst tussen de benen van onze spruit en voor het eerst zien we het zélf. Ze hoeft het ons niet te vertellen: het is een jongetje. Een jongetje! Ik moet een paar keer slikken. Kom op, dit is de derde keer, ik ga hier geen potje janken. ‘Het is een jongetje’ zeggen we tegen Lauren, die ook gefascineerd heeft meegekeken. ‘En dat wou ik ook’ zegt ze zacht.

  19 comments for “Een blik op de toekomst

 1. Anneriet
  1 aug ’11 at 13:51

  Ha leuk! Was verder alles goed?
  Leuk dat Lauren mee was, wij mochten geen kids meenemen…

 2. Rianne
  1 aug ’11 at 13:55

  Oh wauwie!! Wat leuk! Niet dat een meisje minder leuk was geweest, maar wat leuk dat we het nu weten! Een jongetje. Een eigenwijs jongetje, want het is het allereerste kindje dat de SIS-traditie van meisje-jongetje-meisje verbreekt!

 3. dorieke
  1 aug ’11 at 13:58

  Het was inderdaad heel leuk dat Lauren mee was, ze zat twintig minuten lang met haar duim in de mond naar het baby’tje te staren, echt lief! Mathis daarentegen brak de hele ruimte af; hij ontdekte het lichtknopje en creëerde een lichtshow, hij vond een deur naar een tussenkamer en trok de hendel dwangmatig omlaag en uiteindelijk was het ook wel weer lief dat hij een paar keer hard ‘baby’ riep als er iets herkenbaars in beeld kwam en heel trots een dansje maakte toen hij van de echomevrouw het licht uiteindelijk weer aan mocht doen :-). En verder was alles goed inderdaad, ik dacht eerst dat er geen hersenen te zien waren maar gelukkig is zij de expert en niet ik en zij beweerde van wel!

 4. Linda
  1 aug ’11 at 14:39

  Supergefeliciteerd! Fijn dat alles goed is en wat leuk dat bij jullie de kinderen mee mogen, je pakt ‘dat wou ik ook’ nooit meer van Lauren af!
  @ Rian: wat weet jij, dat ik niet weet? hihi

 5. Rianne
  1 aug ’11 at 15:23

  @Lin: tsja, ik moet toegeven dat de statistieken voor het geslacht van het derde SIS-kind tot nu toe op het enige geboren onderzoekseenheid gebaseerd waren…

 6. Alice
  1 aug ’11 at 15:29

  Wat leuk dat Lau en Mat mee mochten! En ik zat even door te klikken naar je linkje over Rufus…misschien een goede naam voor jullie derde spruit ;)

 7. (O)ma en (O)pa Ham
  1 aug ’11 at 17:28

  We slikken even een brokje weg. Gefeliciteerd allemaal, fijn dat het goed gaat en Door veel sterkte voor de komende 20 weken.

 8. Gerjan
  1 aug ’11 at 18:20

  Leuk dat er straks een jongetje bijkomt! :)
  Zat net nog even te broeien op een naam en het zou grappig zijn als je gewoon het alfabet afgaat. Helaas bestaan er volgens mij niet zo heel veel jongensnamen die met een N beginnen, maar dat kan ik mis hebben.

 9. Els
  1 aug ’11 at 18:37

  Yeahhh!! Fijn dat alles goed lijkt. En ongelooflijk om te bedenken dat het gewicht zich vanaf nu nog zal vertienvoudigen hé!
  Een jongetje…lijkt me apart nog een kindje van hetzelfde geslacht…dan verwacht je precies een Mathisje maar het wordt misschien wel een heel ander kind :)

 10. Trienke
  1 aug ’11 at 19:52

  Aaahhh!!!!
  Ik moest mezelf bedwingen niet direct de laatste regel te lezen ;-)
  Wat super!

 11. Linda
  1 aug ’11 at 21:52

  @ Trienke… wat knap… dat geduld had ik niet…;)

 12. Jos en Aafke
  1 aug ’11 at 21:55

  Wat gaaf! Gefeliciteerd met dit goede nieuws! Ook leuk dat Lauren en Mathis op hun eigen manier met de baby bezig zijn. Geniet er lekker van met elkaar! Enne… over die kilo’s; kun je niet zeggen dat het water is of iets anders wat heel aannemelijk klinkt als je zwanger bent?

 13. Marieke
  2 aug ’11 at 11:35

  Hoi Dorieke,
  leuk nieuws! we waren van de week nog in r´dam bij E en A. Dus we hadden het nog over alle zwangerschappen.
  Onderstaande link is misschien wel handig als je je zorgen maakt over de aan te komen kilo´s. Hiermee reken je uit aan de hand van je bmi van voor je zwangerschap hoeveel je aan kan komen en wat gewoon is.

  http://www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/gewichtstoename-op-basis-van-bmi-v%C3%B3%C3%B3r-zwangerschap.

  Geeft mij in elk geval een goed gevoel, want meestal valt et dan nog wel mee. Hier verwachten we in november een meisje.

 14. Liesbeth
  2 aug ’11 at 12:11

  Inderdaad, ik scrolde ook meteen naar beneden, want… dit is het blogstukje over ‘wat het wordt’! Superleuk, volgens mij wordt je bij elk nieuw kind wéér benieuwder wat voor kind het nu weer wordt, als je ziet hoe verschillend je 2 kinderen al zijn. Toen ik zwanger was van Hannah had ik toch de hele tijd een soort meisjesachtige versie van Thijs in m’n hoofd. Terwijl ze er gewoon heel anders uitziet en ook anders is.
  En, geweldig dat alles goed is, want dat is echt een wonder.

 15. Els
  2 aug ’11 at 19:15

  Marieke? Als in ‘de Marieke uit Nijmegen?’
  Dan; gefeliciteerd!! (anders ook hoor ;)) maar info op die site van je is niet persé geruststellend :D

 16. marlinde
  3 aug ’11 at 9:12

  Gefelicieerd Door en AK en kinders!! Wat leuk dat jullie weer zo’n lief boefje krijgen. Nu blijkt dat de SIS traditie niet langer stand houdt weet ik ook al wat Alfred en Linda krijgen, dat worden dus twee meiden in gezin De Haan – Foekens! :)

 17. Linda
  3 aug ’11 at 21:32

  ;)

 18. Marieke
  4 aug ’11 at 11:42

  @Els
  Ja inderdaad uit nijmegen ja. De laatste keer dat ik je zag was et nog zo pril, dus heb ik niks verteld…

  Sorry voor de dames die niet zo blij worden van die curve…. t komt ook uit Belgie dus gaat et misschien niet altijd op voor Hollandse gezonde dames.

 19. Els
  4 aug ’11 at 13:24

  Hey Mariek, ja ik zat al terug te rekenen….haha…maar echt heel leuk! En n meisje dus :) hoop dat alles goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.