Geprikt en gepropt

Na de zomervakantie duurt het nog maar een paar weekjes voor Lauren naar school staat. De traktatie voor haar vierde verjaardag ligt al klaar – vorig jaar had ik piraten- en pippi langkoussjablonen gekocht via internet, maar ze kwamen te laat binnen waardoor ik mijn toevlucht moest nemen tot de desastreuze nemovisjes. Lauren zelf is nog niet met haar verjaardag bezig, laat staan met het naar ‘de grote school’ gaan. Maar ik moet er al wel af en toe aan denken. Vanaf het moment van haar vierde verjaardag begint ze aan een traject van minimaal 12 jaar in de klas. Een fase is dan definitief afgesloten, de fase waarin je de hele dag mocht doen waar je zin in hebt. Straks moet ze zelfs toestemming vragen om naar de wc te gaan.

Er lopen in mijn geheugen twee herinneringen door elkaar. Moesten wij nou onze vinger opsteken als we naar de wc moesten (een vinger voor plassen en twee voor poepen) of een ketting omdoen bij hoge nood (een blauwe voor plassen en een rode voor poepen)? En waarom moest de juf eigenlijk weten wát je precies ging doen op de wc? Een ernstige inbreuk op je privacy.
Ik herinner me nog levendig het pakje ijskoude halfvolle melk tussen de middag, waar je met twee dunne gele rietjes uit mocht slurpen en wat altijd met de grootste moeite naar binnen ging. Later kreeg ik beker mee van thuis – het gevoel van een natte tas met een lekkende beker staat ook in mijn geheugen gegrift. De magie van de waterbak. Ruzie maken om de stuurkar of de trekkar, of wie er op de schommel mocht. In een lange sliert kinderen zingen ‘de boom wordt hoe langer hoe dikker’. Het jongetje in de roze onderbroek met witte hartjes. Prikwerkjes (‘juf, ik kan ook echt wel knippen hoor!’), vreselijke propjeswerkjes – altijd hyacinten.

Maar voorlopig zijn we nog niet eens zover dat ze zelf haar billen af kan vegen, dus voor er geprikt en gepropt kan worden is er eerst nog werk aan de winkel.

  6 comments for “Geprikt en gepropt

 1. Anneriet Boonen
  20 jul ’11 at 15:13

  Hmmm, ik zat me ook al af te vragen hoe dat moest met billen vegen… … en al die plasongelukjes… We hebben denk ik dezelfde deadline om dat aangeleerd te krijgen.
  Enne… de leerplicht duurt tegenwoordig tot je achttiende, dus dat is dan minimaal 14 jaar zitten.
  Bij onze colleges Pedagogiek mochten we ons nog afvragen waarom volwassenen vinden dat ze het recht hebben om kinderen zolang tot iets te verplichten. Vinden we onderwijs echt zo belangrijk dat het 14 jaar van het leven van je kind mag kosten?
  Op dit moment vraag ik me vooral af hoeveel jaar ík eraan vastzit om heen en weer te fietsen naar die school en daar elke ochtend op tijd te zijn…

 2. dorieke
  20 jul ’11 at 18:06

  Bij plasongelukjes kleren van school aan denk ik? Jaiks. Dat was vroeger ook altijd zo vervelend, lelijke broekrokken of te korte broekjes als straf voor in je broek plassen. En vegen… volgens sommige vriendinnen doen meesters en juffen dat niet. Ik kan me niet voorstellen waarom ;-). Dus dat is maandenlang remsporen uitwassen, rode billenleed of gewoon heel hard oefenen de komende weken…

 3. Linda
  20 jul ’11 at 20:11

  Ik ga maar es een half jaar heel, heel erg genieten denk ik…
  en bedenk me dat in Belgie kinderen met 2,5 jaar al naar school gaan…
  en ach billen vegen… ze kon het eerder toch ook heel goed en lang ;( ophouden???

 4. Els
  20 jul ’11 at 20:47

  Wij hoefden echt niet te melden of we moesten poepen of plassen hoor…hoe genant is dat…dat had ik anders echt wel onthouden.
  En geen pakjes melk maar van die plastic bekers waar ook stickertjes opzaten volgens mij?

 5. Alice
  21 jul ’11 at 13:48

  leuke foto van lau! heeft ze haar haar geknipt??

 6. dorieke
  21 jul ’11 at 20:52

  Ha, nee hoor, dat zeker niet, je denkt toch niet dat we die ooit in een kappersstoel krijgen? Lang moet het zijn, anders denken de mensen nog dat ze geen prinses maar een jongetje is. Bovendien denkt ze dat haren knippen pijn doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.