Cupcakes met de lekkerste topping

Ik ben zelf nogal impressed met het resultaat van mijn cupcakebakactie van vandaag. Hoewel ik gek ben op koken en bakken, zijn finesse en details niet echt aan mij besteed. Bij een ander vind ik het geweldig: passend serviesgoed voor elke gelegenheid, mooie glanzende wijnglazen op tafel, servetten met een fris printje, gezellige kaarsen, karaffen vol sprankelend water, strak gevouwen servetten onder je bord. Een lust voor het oog – wat er dan op je bord komt te liggen is al veel minder belangrijk. Maar hoe leuk ik het ook vind, mij lukt dat niet. Ons roodgeblokte tafelkleed vloekt met ons bontgekleurde servies, onze glazen passen niet bij elkaar en meestal vergeet ik om water op tafel te zetten.

Zo is het ook met taarten en gebakjes. Het grove werk kan ik prima aan, zoals havermout chocolate chunk cookies, machtige cheesecakes of een simpele dadeltaart. Maar als het aankomt op het spuiten van kleine toefjes slagroom, een patroon leggen met zilveren balletjes of nonchalant een paar gekleurde glitters over een taart strooien, dan raak je mij kwijt. Het patroon wordt een grindtegel, de gekleurde glitters smelten in de vochtige topping van de taart. En daarom laat ik de finesses meestal gewoon achterwege.

Maar vandaag ben ik jarig, en een verjaardag vraagt toch om iets speciaals, en liefst iets wat indruk maakt zonder dat je er lang voor in de keuken hoeft te staan. De cupcake is daarvoor de perfecte oplossing. Uiteraard moet je dan wel de juiste hulpstukken in huis hebben (die ik speciaal voor de gelegenheid heb aangeschaft): cakevormpjes, een spuitzak en rode kleurstof. Voorheen waren recepten waar kleurstof aan te pas kwam altijd een doorn in mijn oog. Ik dacht dat je daar moeilijk aan kunt komen, maar dat blijkt helemaal niet het geval. Weer wat geleerd. Voor het recept van de cupcakes ben ik in de kookboekenrij van zusje A. die op vakantie is gedoken. Ik wist dat zij een kookboek had staan van de Hummingbird Bakery, een bakkerij in Londen waar zeer populaire cupcakes en andere lekkernijen worden verkocht. Een beter vertrekpunt is er niet dacht ik zo.

De cakejes waren in een mum van tijd klaar. Ik heb dit keer de moeite genomen om het een en ander te zeven en op kamertemperatuur te brengen, en dat maakt misschien wel het grote verschil. Je hebt het volgende nodig voor 12 cupcakes: 120 gram bloem, 140 gram suiker, 1,5 theelepel bakpoeder, 40 gram boter, een beetje zout, 120 ml volle melk en een ei. En een beetje vanillearoma als je dat lekker vindt. Je moet eerst de oven voorverwarmen op 170 graden, dan boter en suiker met elkaar mengen en vervolgens bloem, bakpoeder en zout erdoor mixen (of roeren). Om de boter op kamertemperatuur te krijgen zet ik hem 10 seconden in de magnetron (een beetje langer bij grotere hoeveelheden). De temperatuur is belangrijk omdat koude boter bijna niet te mengen is. Als alles door elkaar zit krijg je een zandachtig mengsel, waar je de helft van de melk doorheen roert (of met de mixer mixt). Daarna moet je de rest van de melk met het ei en eventueel het vanillearoma in een aparte kom mengen. Dit mengsel giet je bij het beslag. Mixen totdat het glad is. Het beslag is nu klaar. Vul de cupcakevormpjes elk tot 2/3 en zet ze 20 tot 25 minuten in de oven.

De topping (die je er overigens pas op moet spuiten als de cakejes helemaal zijn afgekoeld) maak je met poedersuiker, boter en Philadelphia. Volgens het recept moet je 300 gram poedersuiker gebruiken, 125 gram Philadelphia en 50 gram boter. Maar ik vind 300 gram poedersuiker veel te veel. Het is niet alleen meer dan een volle bus, het maakt de topping ook nog eens mierzoet, terwijl ik het juist lekker vind als het zure van de roomkaas er nog doorheen komt. Om de topping te maken meng je eerst boter en poedersuiker (in mijn geval ongeveer 180 gram). De boter weer op kamertemperatuur brengen. Daarna voeg je de Philadelphia toe, deze mag wel koud zijn. Ik heb er voor de roze kleur een paar druppels rode kleurstof aan toegevoegd. Goed roeren of mixen. Het recept zegt 5 minuten maar dat was in mijn geval niet nodig, ik heb niet eens een mixer en roerde met een vork in de hand, en de klontjes waren binnen een minuut verdwenen. Als je te lang mixt wordt het mengsel ook te vloeibaar, dus wees voorzichtig.

En de smaak… Yummie!! Kinderen en volwassenen likken hun vingers erbij af. Al moet gezegd dat Mathis de topping er vooral graag aflikte, terwijl een klein vriendinnetje liever een droog cakeje at. Zij gaan later trouwen denk ik.

  12 comments for “Cupcakes met de lekkerste topping

 1. Trienke
  17 jul ’11 at 23:35

  Wauw! Complimenten!
  Ik was al lang op zoek naar een goed recept voor cupcakes, dus deze komt helemaal van pas!

 2. marlinde
  18 jul ’11 at 9:29

  Leuke dag gehad gister? Met die special cakejes kon de dag al niet meer stuk natuurlijk. Ze zien dr echt super lekker uit. Met ons volgend verlof in NL ben ik voor een high tea met de dames bij jou, inlcusief lekkere cakejes en taarten!! XX!!

 3. Liesbeth
  18 jul ’11 at 10:45

  O hier staan ze ook! (k check altijd eerst facebook en dan doriexel..) Topping lijkt me erg lekker, beter dan dat marsepeinachtige wat ‘meestal’ op cupcakes zit. Hoe maak je trouwens al je recepten zonder mixer?

 4. Alice
  18 jul ’11 at 11:55

  oei oei oei, die zijn lekker! als je het boek toch nog in huis hebt, probeer meteen even de red velvet cupcakes…ze zien er fantastisch uit en verschillen niet zoveel van de gewone cakejes, maar hebben cacao in zich en rode kleurstof. wij gaan vandaag voor de pasteis de belem ;)

 5. dorieke
  18 jul ’11 at 13:17

  @Liesbeth: snap ik zelf ok niet, je hebt blijkbaar toch lang niet overal een mixer voor nodig; met een garde en een vork kom je ook een eind. En ik heb natuurlijk wel een staafmixer waar je ook heel veel mee kunt.
  @Alice: die red velvet cupcakes heb ik ook gemaakt, je dacht toch niet dat we aan twaalf cakejes genoeg hadden :-). ik vond ze erg lekker, de cacao en karnemelk geven het weer een heel andere smaak.

 6. Jacodien
  27 jul ’11 at 3:21

  Ha Dorieke,
  Fijn cakejes bakken voor m’n verjaardag, handig zo’n recept! Maar je was denk ik vergeten te melden dat je de suiker ook moet toevoegen. En met m’n hoogzwangere lijf (en kop!) kan ik niet echt meer zelf nadenken… dus cakejes waren beetje sufjes. Nog eens naar recept gekeken en poging 2 staat nu in de oven. Heb voor tweede keer ook recept 1,5x gebruikt omdat ik de eerste lading wel erg zieligjes vond. Ziet er nu al stukken beter uit! En mocht het echt niet lukken dan hebben we ook nog een lading wortelcakejes met witte chocolade topping, jammie!
  En ja, ik lees dus ook mee :)

 7. dorieke
  27 jul ’11 at 7:49

  Hahaha en sorry sorry sorry!!! Suiker is cruciaal, ik ga het meteen aanpassen, wat een suffe actie. Natuurlijk kun je dat niet meer zelf bedenken, een zwanger hoofd heeft wel iets anders aan haar kop :-). Wat leuk dat je meeleest trouwens helemaal vanuit Texas! Succes met deze lading cakejes, ik hoop dat ze nu wel smaken en dat je een hele leuke verjaardag hebt en over niet al te lang een heel leuk kind erbij!

 8. Els
  29 jul ’11 at 15:30

  En nog een tip; als je het beslag gewoon in papieren cakevormpjes giet dan verzakken ze :-( dus de vormpjes in een siliconen muffinvorm ofzo. En Door; je had t over zeven maar dat lees ik niet terug in t recept?

 9. Dorieke
  29 jul ’11 at 16:08

  Nee, dat heb ik gewoon zelf gedaan; de bloem gezeefd en de poedersuiker gezeefd. Volgens mij hoeft dat niet persé, maar wordt het beslag er wel wat luchtiger van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.