Elke dag een beetje water en de zon doet de rest

Ik heb geen groene vingers, helemaal niet, ik heb zelfs een soort van anti-groene vingers als er zoiets bestaat: onder mijn zorg gaan de meeste plantjes dood. Ik speel geen rol in het in leven houden van de planten in ons huishouden, want we hebben al lang geleden besloten dat het veiliger zou zijn als deze verantwoordelijkheid helemaal bij Ak zou liggen. Ik ben wél goed in het weggooien van dode planten en er fleurige nieuwe exemplaren voor in de plaats zetten. Als je dat ieder kwartaal doet met alle planten in je vensterbank hoef je ze helemaal nooit water te geven is mijn theorie.

Het wekt dus ook geen verbazing dat ik evenmin goed ben in het onderhouden van verse-kruiden-plantjes. Ze zijn of te nat of te droog, de blaadjes vergelen, gaan hangen, verliezen al hun geur en smaak. En dus sta ik steeds weer met een lading nieuwe plantjes in de rij bij de AH. Basilicum, peterselie, koriander. Ik kan er misschien twee keer van knippen en dan zijn ze of kaal of verlept.

Maar vanaf nu ga ik mijn leven beteren. Ik schud mijn gedachten over mijn al dan niet groene vingers van me af. Ieder mens moet toch een simpel plantje in leven kunnen houden? We beginnen eenvoudig: met drie plantjes, in potten, in de tuin. Elke dag een beetje water en de zon doet de rest. Er staat basilicum, rozemarijn en munt. Met munt moet het sowieso goed gaan want dat is volgens de kenners een soort onkruid dat enorm kan woekeren, en onkruid doet het behoorlijk prima in onze tuin. Basilicum is eenjarig, dus ik hoef me niet rot te voelen als het plantje in september de geest geeft. En rozemarijn, dat is volgens mij een echte survivor, dat overleeft zelfs in een potje bij ons in de vensterbank.

Maar ik zal maar eerlijk bekennen dat de enige echte reden waarom ik aan dit mini-moestuintje begin onder andere te maken heeft met de reactie van zusje A., wiens ogen groot werden van enthousiasme toen ze van het experiment hoorde en die uitriep: ‘Wat knus!!’. Kijk, dat vind ik nou ook.

  5 comments for “Elke dag een beetje water en de zon doet de rest

 1. Rianne
  12 jul ’11 at 15:59

  Hoe is het dan afgelopen met die exotische planten die je samen met ‘zusje A.’ bij de Lidl had gekocht? Of is hun kwartaal en dus hun leven inmiddels ook ten einde?

  Misschien runt je probleem wel in de SIS-family want ook ik ben een ster in het kopen van planten en een ramp in het onderhouden ervan. Dat krijg ik bijna dagelijks van manlief te horen, die zich wel om de plantjes bekommert maar ze niet had gehoeven of net zo lief nepplantjes (=-O) had gewild. De onenigheid is nu nog zo onschuldig dat ik het gerust publiek durf te maken, maar tips voor het definitief doorschuiven van de verantwoordelijkheid naar degene met de groenste vingers zijn welkom! (Want nee, ik geloof niet in het verbeteren van je leven wat dit betreft en ook niet voor mezelf.)

 2. Rianne
  12 jul ’11 at 16:02

  http://www.doriexel.nl/archives/4108
  De fruitboompjes van de Aldi bedoel ik.

 3. dorieke
  12 jul ’11 at 16:48

  Kijk, dat is nou leuk, dat mijn verhalen in jouw herinnering nóg mooier worden dan ze in werkelijkheid al waren. Exotische planten… of gewoon kersenboompjes en een pruimenboompje. Van de drie hebben twee de droogte overleefd en de derde niet, wat betekent dat we er volgend jaar nog een kersenboompje bij moeten zetten als die andere het wel gaat doen. De pruimenboom ziet er het beste uit, maar ik kan geen enkele credits nemen voor zijn groei en bloei, want behalve dat de Grote Baas een deel van het werk voor zijn rekening neemt doet de baas van ons huis de rest door te bemesten en te begieten. Ik heb me wel aangeboden als degene die de rijpe pruimen gaat plukken mocht het ooit zover komen…

 4. Els
  13 jul ’11 at 10:47

  En opeten neem ik aan :)
  Maar goed…hier ook negatieve groene vingers. En mocht ik al een keer de geest krijgen en de planten water gaan geven dan schijnen er weer regels te zijn waar ik volgens Ron tegen in ga (niet in de brandende zon de planten buiten water geven want dan raken ze ‘in de war’. Ze zaten dan net in de ‘zon-modus’ ofzo.

  Ik geloof t maar……wat moet ik anders.

 5. Priscilla
  14 jul ’11 at 13:38

  Wij hebben de kruiden in moestuinbakken gezet; de eerste paar weken wat mest en water, daarna geen omkijken meer naar! Ze groeien weelderig… inmiddels al bijna een halve meter hoog! Ik houd ze binnen ook niet in leven… En per soort kruidenplantje, ben ik inmiddels achter, verschilt de behoefte aan water ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.