Een rijstkorrel. Hoop ik.

Het punt met kinderen is: het is zoveel wérk. Gewoon even lui op je gat zitten is er niet bij op een vrije zaterdag. Mathis’ favoriete woordje is ‘sjelf’. Hij wil alles zelf doen, van naar de winkel lopen tot een ijsje uit de vriezer pakken. En de papa en de mama lopen er slaafs achteraan om het spoor van vernieling op te ruimen dat hij achterlaat. Het feit dat hij werkelijk alles kopieert van zijn zus maakt het er niet makkelijker op. Lauren wil aan tafel bijvoorbeeld demonstreren hoe goed ze eet en spert haar mond vol rijst open. Prompt doet Mathis hetzelfde, maar niet voordat hij er een handvol rijst bijgepropt heeft, die er vervolgens langs zijn romper en zijn oren weer uitkomt. Bij het verschonen ’s avonds zit hij minutenlang aan zijn piemeltje te peuteren, tot er eindelijk iets loslaat. ‘Jeeuj!’ roept hij, en hap, daar verdwijnt het in zijn mondje. Een rijstkorrel. Hoop ik.

Het is zoveel werk, want lang nadat de kinderen op bed liggen sta ik nog gekke dingen te doen in de kamer, zoals de resten markeerstift van een van onze stoelen poetsen. Of met een tandenborstel de optimelvlekken uit onze bank te boenen. Uit alle hoeken van de kamer komen tuitbekers tevoorschijn met plasjes ranja eronder. Ook het werk van Mathis, die dwangmatig al zijn bekertjes omkiepert. De eerste antilekbeker die echt werkt moet nog uitgevonden worden; eentje die niet lekt, en die tegelijk niet zo goed is afgesloten dat een kind zijn gehemelte eraf zuigt om er een druppel uit te krijgen.

Lauren, die is niet zo vernielzuchtig, en die heeft de kunst van het eten met mes en vork en het drinken zonder knoeien wel onder de knie. Maar zij veroorzaakt een heel andere vorm van werk: dat van het luisteren naar eindeloze vragenreeksen en zelfverzonnen liedjes. ‘Mama, waarom heeft God je zo gemaakt dat je soms zo lief bent en soms boos?’ ‘Mama, M. zei dat je wordt opgevouwen in een schatkist als je dood bent, maar dat is toch niet zo?’ ‘Mama, als ik nu bij opa en oma ga logeren, nemen de boeven mij dan ook mee?’ (bij mijn ouders is namelijk ingebroken in de vakantie). ‘Mama, in het Nederlands zeg je ‘ranja’ en in het Frans ‘wowo”. Juist. Zo is het.

Heel soms krijgen we hulp uit onverwachte hoek bij al dat gezwoeg. Als het bedtijd is kruipt Lauren zonder protest onder de wol. ‘Mam’, zegt ze. ‘Ik moet als de ninevé naar bed en als de wiedewijd gaan slapen!’

  7 comments for “Een rijstkorrel. Hoop ik.

 1. Els
  10 jul ’11 at 9:28

  En ik zie dat ze ook enorm behulpzaam zijn geweest met de expedit van E&A? :-) Ach ja wat kan ik verder zeggen……: succes!?

 2. dorieke
  10 jul ’11 at 10:06

  Nee, met de expedit van IFES! Afgelopen week zijn we met het kantoor naar de benedenverdieping verhuisd en vrijdag ben ik met Ak en de kinderen een dagje gaan klussen. Verder was er toch niemand en in mijn eentje heb ik niet zoveel kluslust :-).

 3. Rianne
  11 jul ’11 at 11:39

  En dan klaag ik al over de wortelspuugjes van Noémi die voor dagelijkse wasjes zorgen! Ik besluit per direct te gaan genieten van de zeeën van tijd die ik met één baby nog heb…

  Eh, als communicatiemiep word ik geacht een aardige woordkennis te hebben, maar ‘expedit’? Zelfs Wikipedia helpt me niet verder… Verhuizing, begrijp ik uit de context? Dan is dat mijn tweede geleerde woordje voor vandaag na ‘Catch 22’.

 4. marlinde
  11 jul ’11 at 12:19

  Oh helemaal mee eens, het is zóveel werk!! Wat ik bv.ook errug vermoeiend vind is iedere dag een verantwoorde warme hap klaar maken voor Sifra. Men, wat ben ik blij als ze 1 jaar is en gewoon met de pot mee mag eten. Ik mis nu stiekem ook wel de kant en klaar potjes uit NL :) Moet weer rennen om de zoete aardappel met bloemkool af te gieten en klaar te maken voor een lief jammerend hongerwolfje!

 5. Rianne
  11 jul ’11 at 13:13

  He Marlin, hebben jullie een vriezer? Of moet je elke dag een nieuwe hap klaarmaken? Ik vind het al veel werk, en dat met een staafmixer en een vriezer binnen handbereik…

 6. Els
  11 jul ’11 at 13:51

  @Rian: welkom in de wondere wereld van ikea….. ;-)

 7. Rianne
  11 jul ’11 at 15:08

  Aha, expedit is een broertje van bestå en billy… Er gaat een låmpje bij me branden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.