De beuk erin

Het huis verkeert in totale chaos. De monteur kijkt zijn ogen uit als hij met twee koffertjes onze badkamer inloopt. De wasmand puilt uit van de vuile was, het handdoekenrek buigt een beetje door onder de hoeveelheid handdoeken en in een gang staat een vuilniszak die nog naar de container moet worden gebracht.

Tot mijn verdediging kan ik wel aanvoeren dat het aan het eind van de maandagochtend is. Het boodschappenritueel zit er al op en ik heb nog maar net een bakje koffie voor mezelf ingeschonken. De badkamer en de gang, dat was bedoeld voor later op de dag. Ik wilde eerst dat die monteur zou zijn geweest, zodat we eindelijk weer konden wassen.

‘Kunt u de aankoopbon nog ergens vinden mevrouw?’ De monteur houdt een apparaatje tegen de machine gedrukt en kijkt me vragend aan.
‘Oh, dat weet ik niet’ stamel ik. ‘Het is een tweedehands machine, maar we hebben de bon er wel bij gekregen volgens mij…’
Voor de vorm begin ik te zoeken. In de laatjes van onze kasten, in de kelder.
‘Kunt u hem niet vinden mevrouw?’ roept de monteur na een poosje naar beneden. Ik ben drukker met de kinderen van me af houden dan het zoeken van die bon. Een paniekerig ‘Nee!’ is alles wat ik eruit krijg.

‘De kruisbanden van de trommel zijn gescheurd. Er moet een nieuwe trommel in. Ik kan u een beetje korting geven, en dan komt op een bedrag van …’ Hij tikt wat op zijn rekenmachine. ‘… 600 euro’
‘600 euro…’ stamel ik. Dat is twee keer zoveel als we betaald hebben voor de wasmachine en droger samen.
‘Ik bel mijn man wel even, want ik weet niet of we er zoveel aan uit willen geven’
‘Zullen we dan even naar de kamer gaan?’ stelt de monteur voor.
‘Het is hier wel een beetje maandagochtendchaos’. Nerveus veeg ik de tafel leeg en kijk nog eens om me heen. Overal liggen autootjes van Mathis. De poppetjes van Little People liggen verspreid over de keukenvloer. Op het aanrecht staan nog ontbijtspullen en mijn halve kopje koffie.
‘Aan het eind van de dag ruimen we het allemaal weer op’. Ik klink nonchalant, maar denk intussen alleen maar: Hoe krijg ik die berg was in de badkamer ooit weg?

‘Ik zit hier met de monteur van Miele’ begin ik tegen Ak, ondertussen even een blik naar de overkant van de tafel werpend. ‘En de reparatie gaat 600 euro kosten’.
‘Wat??’ Aks verbaasde uitroep is aan de andere kant van de lijn duidelijk verstaanbaar. ‘Ja daaag, daar beginnen we niet aan.’ Terwijl hij zijn betoog vervolgt stapt Mathis vanuit de tuin de kamer in. Om zijn mond zwarte kringen die duiden op zandhappen, en in zijn broek een stinkende bolus. De ogen van de monteur worden steeds groter.

Ik rond het gesprek af. ‘We laten de wasmachine niet repareren’ deel ik mee. Alsof de monteur niet alles verstaan heeft.
Hij knikt begripvol. ‘Kan ik me goed voorstellen mevrouw. Dat is dan 87 euro voorrijkosten. Als u een nieuwe Miele koopt krijgt u dit bedrag terug.’
Ik begeleid hem naar de voordeur. ‘Ik vind het erg vervelend mevrouw, wij zien dit liever ook niet gebeuren. De machine had nog 8000 beurten mee moeten gaan. Maar ja, hij is in zijn tiende levensjaar, dus er nu eenmaal geen garantie meer.’
Ik schud mijn hoofd. ‘Zo erg is het niet. Komt wel weer goed.’

En als hij weg is begin ik twee grote tassen te vullen met witte en gekleurde was. Voor de wasserette, waar ze binnen twee uur al je kleren voor je wassen en drogen en vouwen. En ja, het komt wel weer goed natuurlijk, maar intussen heb ik wel zin om ergens even heel hard tegen aan te beuken.

  6 comments for “De beuk erin

 1. Linda
  23 mei ’11 at 15:22

  ach… gewoon zwaar K*&^%$#! Ik vind je log ‘veulste’ lief… ik zou een potje gejankt hebben, denk ik.
  Succes en op naar marktplaats of de Mediamarkt!
  Dikke kus

 2. Els
  23 mei ’11 at 16:19

  Wasserette…mmmm wat een gedoe…maar tenminste wel fijn dat ze je was vouwen =)

  Maar wat balen van die wasmachine…600 euro!! allememaggies. Die van ons hebben we 8 jaar geleden voor 100 euro tweedehands gekocht…dat wordt binnenkort ook sparen voor een ‘nieuwe’ vrees ik..

  Succes ermee in elk geval!

 3. roel
  24 mei ’11 at 12:46

  Wij hebben laatst voor 150 euro een miele via marktplaats gekocht, werkt prima. Dan kan je al 4 keer een tweedehandse kopen voor de prijs van de reparatie

 4. Ronney
  24 mei ’11 at 20:47

  Hulde voor de zooi! Ze zijn er ook die zelfs voor een willekeurige monteur aan het poetsen of opruimen slaan…

 5. marlinde
  27 mei ’11 at 15:35

  ik ga niet meepraten over wasmachines maar wil alleen maar zeggen dat ik me slap gelachen heb om dit verhaal en oh ja…. wist je dat onze ‘indo’ wasmachines een kwartiertje onze kleren slapjes ronddraaien in koud, bruin rivierwater? dus doe mij ook maar een miele!! :)

 6. Pingback: Of all people

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.