Appel-toffeepudding om je vingers bij af te likken

Wat je ook kunt eten als toetje is appel-toffeepudding. Het kost ongeveer een uur waarvan het grootste deel zich afspeelt in de oven, het is supersimpel in elkaar te draaien en het perfecte eind van een gewone maaltijd. Geeft de maandag net dat beetje extra dat ie goed kan gebruiken als eerste werkdag van de week.
Zet de oven vast op 160 graden, vet een vorm in (een kleine taartvorm of ovenschaal bijvoorbeeld), schil twee appels, snijd ze in partjes en leg ze op de bodem van de vorm. Daaroverheen gaat een soort cakemengsel. Je mengt daarvoor eerst 140 gram zelfrijzend bakmeel, een eetlepel bakpoeder, een snufje zout en 100 gram suiker met elkaar. In een andere kom roer je een ei, 85 gram gesmolten boter (niet meer heet) en 200 mililiter melk door elkaar. Dit giet je op de droge ingrediënten. Even roeren tot de klontjes zijn verdwenen en je beslag is klaar. Bedek de appeltjes ermee. Daarna gaat er nog iets lekkers overheen: een mengsel van 140 gram bruine suiker en 250 mililiter kokend water. Als je daarna in je vorm kijkt ziet het er echt niet meer uit, de appeltjes gaan drijven, er ligt een bruinig sapje op het beslag en het hele geval ziet eruit alsof er nooit meer iets van kan worden. Maar schuif het in de oven en het wonder zal zich voltrekken. 40 minuten later kijk je in een goudbruine pudding met kleverige karamel langs de randen. Voor de zekerheid kun je er nog even een satéprikker insteken; als die er droog uit komt is de pudding van binnen gaar.
Nog warm serveren natuurlijk, met een dot ongezoete slagroom. Je moet er wel wat ruimte voor laten tijdens het hoofdgerecht want hij komt flink binnen, maar jongens wat is ie lekker!

Het recept komt van bbcgoodfood, echt een aanrader deze site, vooral voor recepten die binnen tien minuten klaar zijn (zoek met zoekterm ‘easy’ en je vindt hele lekkere en makkelijke gerechten).

Nu kan het de rest van de week natuurlijk alleen nog maar bergafwaarts gaan met de toetjes…

  9 comments for “Appel-toffeepudding om je vingers bij af te likken

 1. Alice
  2 mei ’11 at 22:53

  mijam, ga ik snel een keertje maken! leuk dat je er weer een recept op hebt, ik begon ze al te missen ;)

 2. Els
  3 mei ’11 at 9:31

  Klinkt weer heerlijk! Doet me een beetje denken aan ‘brusselse appeltjes’ maar het smaakt misschien wel heel anders.

  En what about je ‘banoffy pie’? (of hoe dat toetje ook mag heten) Heb laatst iets soortgelijks gegeten in een restaurant en moest er weer aan denken; heerlijk zoet!!

 3. Liesbeth
  4 mei ’11 at 10:18

  Wow, ik heb ook nog eens alle ingrediënten in huis! Zodra ik het gemaakt heb volgt een recensie ;).

 4. dorieke
  4 mei ’11 at 12:29

  Leuk! Ik las trouwens dat anderen die dit toetje gemaakt hebben hem soms bijna een uur in de oven moesten zetten maar bij mij was ie gewoon in veertig minuten klaar en gaar.
  Maareh, sta jij alweer in de keuken dan terwijl je nog maar nét bent bevallen? Respect!

 5. Liesbeth
  4 mei ’11 at 15:30

  Tja, je krijgt honger van bv… :)

 6. Els
  4 mei ’11 at 21:17

  OK. Net het recept geprobeerd. Volgens mij niet helemaal gelukt want het smaakte sort of naar zoete omelet met appel.
  Hoe hoort de structuur te zijn? Echt droog als cake? Want bij mij was het suuuuper mushy ookal heb ik het er nog een half uur extra ingedaan. de bruinesuikerdrap was naar de bodem gezak en was dus een soort omelet geworden.
  Mijn oven kan trouwens alleen op 150 of 175 graden (tenminste…dat denk ik) dus dat is misschien ook al een probleem.
  :(

 7. dorieke
  4 mei ’11 at 22:48

  Ow dat klinkt rampzalig… Ik weet het niet, bij mij was ‘de bruine drap’ gewoon een prima kleverige toffee geworden en de cake was niet helemaal droog als cake, maar een beetje zoals een gestoomde cake, vochtig-droog zeg maar. Dat met die temperaturen kan wel echt uitmaken, maar als je hem op 175 zet moet het toch wel lukken om die caramel goed te krijgen.
  He wat jammer nou… ben benieuwd naar Liesbeths ervaringen!

 8. Liesbeth
  8 mei ’11 at 20:25

  Inmiddels ook gemaakt. Het was heel lekker maar de caramel was bij ons ook nog erg vloeibaar, de cake dreef als het ware in de caramel. Het doet een beetje aan tarte tatin denken. De volgende keer doe ik ‘em wat langer in de oven, maar nu konden we niet wachten :)

 9. dorieke
  9 mei ’11 at 12:11

  Dat klopt wel, dat die karamelsaus vloeibaar blijft, alleen aan de randen wordt ie wel lekker sticky dus als dat niet het geval was moet ie er waarschijnlijk nog wat langer in. Maar het idee is dat je die saus met elk portie cake meelepelt, dan heb je een beetje sticky toffee en een beetje appel en een beetje cake en een beetje karamelsaus. Jummie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.