DIY: Pizzabodem en tomatensaus

In de serie ‘dingen die je net zo makkelijk zelf kunt maken‘ heb ik vandaag weer een succesnummer: de pizzabodem.
Pizzabodems zijn bij ons al in alle soorten en maten voorbij gekomen. Van bodems met verse gist tot bodems uit een pakje waar je alleen een scheut olijfolie en wat water door hoeft te roeren. Of bodems van kant en klaar deeg uit het koelschap bij de Albert Heijn. Of natuurlijk, ook niks mis mee, een helemaal kant en klare pizza uit de diepvries. Het grootste nadeel daarvan is dat het assortiment vegetarische of biologische pizza’s zo klein is dat de funghi’s op een gegeven moment je neus uit komen.
Maar de pizzabodem die voor mij de beste balans biedt tussen redelijk snel klaar, lekker, makkelijk en homemade is de pizzabodem van brooddeeg. Bijkomend voordeel is dat ie ook nog eens heel goedkoop is, want je kunt er de wittebroodmix van de euroshopper voor gebruiken en die kost maar een paar dubbeltjes. Je hebt voor één grote pizzabodem 450 gram broodmix nodig, 250 milliliter lauw water, een half zakje droge gist, twee theelepels oregano en een scheutje olijfolie. En hoe maak je het: gewoon alles door elkaar mengen. Het wordt een glad, elastisch deeg. Goed doorkneden met de hand of met de mixer met deeghaken. En dan een half uurtje laten rijzen op een warme plek met een theedoek of zoiets erover. Ik doe dat vaak in de magnetron, die laat ik dan 30 seconden opwarmen en daarna schuif ik de kom met deeg erin en sluit ik het deurtje.
Intussen kun je alle ingrediënten voor het beleg klaarmaken en een tomatensaus in elkaar flansen. Het kan werkelijk alles zijn. Bij ons is de Mexicaanse pizza favoriet, die we beleggen met salami, uitgebakken stukjes merguez, halve ringen rode ui, reepjes groene paprika, mozzarella en geraspte kaas. Een tomatensaus maak je makkelijk met een gesnipperd sjalotje, een teentje geperste knoflook, een blikje tomatenstukjes, zout en peper, oregano of Italiaanse kruiden, een theelepeltje suiker en een scheut balsamico. Lekker laten pruttelen, dan dikt het een beetje in en smeert het later lekker uit.
Als het deeg genoeg gerezen is kneed je het nog een keer door en daarna rol je hem uit over de bodem van een bakplaat (op bakpapier uiteraard). Ik bedek er ongeveer een hele bakplaat mee. De randjes vrijlaten en de rest inlepelen met tomatensaus. Daarop het beleg, en daarover mozzarella (gewoon met de hand in stukjes geplukt) en de geraspte kaas. Twintig minuten in de oven op 220 graden. Geen calorieën tellen, maar smullen!

  7 comments for “DIY: Pizzabodem en tomatensaus

 1. Jolien
  4 apr ’11 at 20:36

  Kijk daar hebben we nog eens wat aan, want ook bij mij zijn alle bodems voorbij gekomen totdat Kai op een dag zei: mam, koop maar gewoon kant en klare pizza’s voortaan, oke?
  Wel een vraagje: heb je een combimagnetron? Want een magnetron warmt volgens mij niet als hij uit staat…ja, ook die tip vind ik grandioos! (deeg laten rijzen in de oven: ook ik ben van het ongeduldige soort.)

 2. carin
  4 apr ’11 at 22:16

  wel biologisch, niet vegetarisch ;)

 3. Dorieke
  4 apr ’11 at 22:56

  @Jolien: ik zet de gewone magnetron 30 seconden aan op de hoogste stand, dan is dat hokje opgewarmd en als ik er dan snel een kom
  in zet en het deurtje weer dicht doe houdt het de warmte een beetje vast en gaat het rijzen sneller. Denk ik :-). Ik heb ergens gehoord dat het ook weer niet te warm mag zijn want dan werkt de gist ook niet goed.

 4. Els
  5 apr ’11 at 9:43

  Ik maakte de bodem eerst ook altijd van wittebroodmix (rijzen op de verwarming met een theedoek erover; tenminste in de winter) maar tegenwoordig gebruik ik de pizzabodemmix van koopman. Die bak ik dan altijd wel even voor voordat ik de ingredienten erop doe anders krijg ik m niet goed gaar. Vind ik ook lekker én makkelijk!

  MMmmmmm zin in pizza!!

 5. jos
  5 apr ’11 at 10:24

  er zijn veel vega pizza bij de jumbo D. Eetze

 6. Els
  5 apr ’11 at 18:54

  Trouwens…hoe te blits is die lego?!

 7. Pingback: Watertanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.