Tegelijk hetzelfde en helemaal anders

Zusje A. en ik liepen door het winkelcentrum in de wijk van mijn ouders. Het was er tegelijk hetzelfde en helemaal anders dan vroeger. Het luchtje dat er hing was hetzelfde, en het snoepwinkeltje van vroeger was er ook nog. Tot onze verbazing was het zaakje zelfs uitgebreid. Je vraagt je altijd af hoeveel winst er valt te behalen aan knieperige kinderen die voor 5 cent vuurballen komen kopen. Maar blijkbaar zit er een grote winstmarge op, want zonder dat je er ooit iemand snoep ziet kopen kan zo’n winkeltje toch maar blijven uitdijen. Patricks kaasboetiek zat er ook nog, aan beide zijden verlengd met een notenafdeling en een toonbank met verse tapas.

De Aldi was nieuw, die zat er nog niet toen wij opgroeiden. Ik ben zelf niet zo’n grote fan van de Aldi. Ik vind het namelijk niet handig dat je vaak ook nog naar een andere supermarkt moet om je boodschappenmand aan te vullen. De vorige keer dat ik in een Aldi was werd ik bovendien ernstig gecorrigeerd omdat ik Lauren in het wagentje had zitten; niet in het stoeltje maar los in de kar. Gevaarlijk en onhygiënisch zei die man. En ik vond tegelijk dat hij heel vervelend was en dat hij gelijk had, over dat onhygiënische, dus tegenwoordig leg ik een tas onderin de kar als ik Lauren erin zet, maar niet meer bij de Aldi.

Wat ons precies dreef weet ik niet, maar A. en ik besloten de Aldi in te lopen om een kijkje te nemen in het nonfoodschap. We wilden net weer naar buiten gaan toen onze blik viel op twee kleine boompjes.
‘Fruitboompjes!’ zeiden we in koor. Meteen vlogen we erop af.
‘Het zijn er maar twee?’ `zei A. verbaasd.
‘Wat kosten ze eigenlijk?’ zei ik. We draaiden aan de kaartjes. Het waren twee kersenboompjes.
‘Ehh…’ Achter ons hoorden we een voorzichtige stem. A. draaide zich om.
‘Dat zijn míjn boompjes. De rest staat aan de andere kant.’

En aan de andere kant van het schap vonden we twee grote bossen boompjes. Kersenboompjes, pruimenboompjes, appelboompjes, perenboompjes. Er ging een mijn hoofd meteen een zonnetje schijnen. Ik zag onze tuin voor me, groene grashellingen, wapperende witte was aan zelfgespannen waslijnen, een kippenhok met gezond tokkende Barnevelders en een boomgaardje. Een klein boomgaardje in onze tuin.
Of ik boompjes mee zou nemen was niet de vraag. Maar hoevéél. En wat dan wel, appels of peren? Pruimen? Kersen?
Na veel wikken en wegen liep ik met drie fruitboompjes naar de kassa. Er stond een vrouw met een appelboom voor ons in de rij.
‘Leuke boompjes’ knikte ze naar ons.
‘Nu maar hopen dat ze het gaan doen’ zei ik.
‘O, die gaan het wel doen hoor, ik heb er twee jaar geleden ook een gekocht. Maar dat is geen doe-het-zelver, dus ik moet er nog eentje bij zetten.’
Zusje A. en ik hielden meteen halt met onze drie fruitboompjes. ‘Geen doe-het-zelver?’
‘Nee, hij bestuift zichzelf niet. Dus hij heeft een kameraadje nodig.’
A. en ik begonnen meteen panisch de etiketjes van de boompjes te onderzoeken. Shoot, maar één ervan was een doe-het-zelver.
Terug naar het schap. Ik ruilde een appelboompje in voor een kers.

Nu staan er bij ons in de gang drie boompjes: twee kersen en een pruim. Het zijn meer grote takken eigenlijk, met een kluitje eronder in een plastic zak. Maar in mijn hoofd zijn ze veel meer. In mijn hoofd zijn het bloeiende boompjes, waar elk voorjaar witte bloesem aan zit en elke zomer rijp fruit. Misschien is dat op een dag werkelijkheid, misschien niet. Maar een mooie droom is het in ieder geval wel, en hij kostte maar 15 euro.

  2 comments for “Tegelijk hetzelfde en helemaal anders

 1. Els
  3 apr ’11 at 14:46

  Ow leuk! Ik weet er niets van maar na wat gegoogle heb ik toch de volgende vragen:
  1. moeten die boompjes niet van verschillende kersen rassen zijn om elkaar te kunnen bestuiven?”
  2.heb je zoete of zure kersen?

  En ik las nog iets briljants waarmee jullie van een nadeel een voordeel kunnen maken:
  ‘Door katten te lokken naar een boom met rijpe kersen kunnen vogels afgeschrikt worden….” ;)

  Succes ermee!

 2. Anoniem
  22 apr ’11 at 23:59

  Ik zou die witte was maar niet buiten laten wapperen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.