Weg met Facebook

Onze huiskamer werd zaterdagavond omgetoverd tot mini-cinema, waar de film ‘the social network’ vertoond werd aan een vierkoppig publiek. De film gaat over de ontstaansgeschiedenis van Facebook. Mark Zuckerberg, geboren in 1984 (shocking) en oprichter van Facebook is de hoofdfiguur. Hij is een superslimme Harvardstudent die zijn loopbaan begint als ontwikkelaar van een website met foto’s van vrouwen (medestudenten aan Harvard) die van een cijfer voorzien moesten worden door de mannelijke student. Charming. Later komt hij dus met Facebook, en in de film wordt teruggeblikt op de begintijd vanuit de setting van twee rechtszaken tegen Zuckerberg: eentje over plagiaat en eentje over het unfair behandelen van een medeoprichter.

De film schijnt wel op feiten gebaseerd te zijn, maar niet per se recht te doen aan het karakter van Zuckerberg (die in de film behoorlijk nerderig en niet sociaal overkomt). Toch zette het ons aan het denken. Wie zitten er eigenlijk achter Facebook en hoe integer zijn zij? Wat gebeurt er met de informatie die over je bekend is? Zelfs als je nauwelijks iets over jezelf invult geven de gegevens van je vrienden informatie over je prijs. En hoewel niet iedereen je hele profiel kan bekijken, kunnen de mensen achter de schermen natuurlijk wel bij je gegevens. Als je mijn naam googelt krijg je als eerste hit de link naar mijn profiel te zien plús de namen van enkele van mijn vrienden op Facebook. Hoezo is dat? En hoe langer we erover spraken (allevier fervent facebookers, E. het meest, A. post ook nog wel eens wat, ik heel af en toe en Ak leest alleen de berichtjes van anderen), hoe meer we dachten: wat moeten we eigenlijk met zo’n Facebookprofiel.

In een impuls besloten we om onze profielen te verwijderen. Via Facebook zelf kun je je profiel de-activeren, maar je kunt hem ook helemaal verwijderen door een bepaalde link te volgen die je vindt op www.hoemoetje.com. Ak en A. gingen meteen all the way. Voordat je op de laatste knop, het definitief verwijderen van je profiel, drukt krijg je nog foto’s te zien van je vrienden. ‘Weet je zeker dat je jouw profiel wilt verwijderen? Anna zal je missen. Tineke zal je missen.’ Hun smekende ogen staren je aan: Blijf!
Maar Ak en A. niet hoor, die drukten zonder aarzelen de knop in en weg waren ze.
Maar ik. Ik durfde niet. Ik dacht: ‘En al mijn Facebook-vrienden dan?’ Het voelde alsof ik alle pret zou gaan missen. En ik aarzelde maar met mijn vinger boven de knop.

En toen zette ik de knop om. Wég met dat Facebookprofiel.

Nu duurt het veertien dagen voor het profiel definitief verwijderd is. In die veertien dagen kan ik me dus nog bedenken. Ik had nooit gedacht dat het me moeite zou kosten om van Facebook af te gaan, maar het is een feit, ik voel me er vervelend over. Ak en A. waren opgelucht, maar ik voel een soort spijt, dat gevoel wat je hebt als het na middernacht is en je bent nog op een feestje, en je weet dat je er morgen vroeg uit moet en dat je naar huis moet, maar het is zo gezellig en straks als je weg bent dan wordt het vast nog leuker, dus je wacht nog even, en nog even iets langer, zodat je maar niets hoeft te missen. En uiteindelijk op de fiets naar huis hoor je hoe het feest pas écht losbarst, maar ja, dan ben jij al weg.

  15 comments for “Weg met Facebook

 1. E.
  7 mrt ’11 at 9:05

  Ik feestboek gewoon door!

 2. Els
  7 mrt ’11 at 9:40

  Ik heb de film nog niet gezien maar heb niet zoveel geheimen dus zie (nog) geen bezwaren!

 3. carin
  7 mrt ’11 at 16:09

  Op jullie doriexel staat toch veel meer info dan op facebook.
  En iedereen heeft linkjes op z’n site staan naar doriexel.nl dus bekend ben je toch wel. ;)

 4. Jolien
  7 mrt ’11 at 17:43

  Flauw hoor, heb ik ineens 4 vrienden minder. Ik dacht ik ga je nog even bestoken met leuke gezellige FB berichtjes, maar je bent al uit mijn vriendenlijst. Dus twee weken duurt dat niet blijkbaar.
  @Carin: zo is dat, lijkt me nogal intiemer dan FB!
  Nou, wij gaan lekker door feesten zonder jullie!
  Dag vrienden, tot ooit…
  (zo…., een beetje bruut zijn helpt vast wel)

 5. dorieke
  7 mrt ’11 at 19:48

  @Els en Carin: het gaat me niet om mijn privacy op zich, want via onze weblog is inderdaad van alles over mij te vinden en ik denk niet dat een groot bedrijf zich ook maar een beetje interesseert voor wat mij als mens bezighoudt. Het gaat me meer om de data die aan mij als persoon hangen, dingen zoals hoe oud je bent en wat voor vrienden je hebt en of je getrouwd bent of kinderen hebt. Daar valt superveel uit af te leiden wat weer handig ingezet kan worden om mij en anderen zoals ik te verleiden tot bepaald gedrag. Snappie? Maar goed, ik begrijp natuurlijk wel dat de meeste mensen dat geen belangrijk argument vinden om met Facebook te stoppen… ben er zelf ook nog niet uit.
  @Jolien: mijn profiel staat nu gedeactiveerd en ik kan het binnen twee weken nog weer actief maken, daarna is het helemaal weg en zou ik dus opnieuw moeten beginnen.

 6. Alice
  7 mrt ’11 at 20:28

  Door, hoor ik nou toch enige twijfel bij je?
  Ik heb FB vooral verlaten omdat ik er vrij veel nutteloze tijd doorbracht. En vanwege bovengenoemd argument van Dorieke. Ze hoeven mijn gegevens niet te gebruiken om mij via een andere weg weer te manipuleren. Ik word al genoeg gemanipuleerd, daar hoef ik niet ook nog eens zelf aan bij te dragen…

 7. Ronney
  7 mrt ’11 at 22:14

  hey, issie al uit op DVD! Leuk!
  ik ben benieuwd hoe ik erover denk ná het zien van deze film, maar vooralsnog ben ik blij dat adverteerders een beetje hun best doen om mij op maat te verleiden. Zo had je vroeger nog wel eens Kotex-reclames in de rust van een voetbalwedstrijd, maar nu vooral bier en scheerschuim. Beter!

 8. Roos Anne
  7 mrt ’11 at 22:20

  Ik had mijn facebook profiel ook verwijderd vanwege de tijd die ik erop doorbracht maar vond mijzelf terug kijkend op die van mijn man. Toen maar besloten er weer een aan te maken. Bleek dat mijn account, na een halfjaar, nog steeds bestond! Dus die twee weken kloppen niet.

 9. Els
  8 mrt ’11 at 20:16

  Ow die beinvloeding vind ik ook wel handig: heb ook een bonuskaart…vinden ze ook fijn :)
  Maarruh..ik ben eigenlijk nog in de naieve fase waarin ik denk gedragsbeinvloedingen soms wel te kunnen weerstaan :D

 10. Wessel
  9 mrt ’11 at 13:21

  Blijft de Doriexel Fans hyves pagina nog wel bestaan?

 11. Rianne
  10 mrt ’11 at 13:44

  Als je de de-activatie definitief maakt, dan mis je al die schattige nieuwe plaatjes van Noémi… Maar als je daar niets om geeft, gewoon doorzetten hoor! :-p

  (terug van weggeweest, veel in te halen! = leuk!)

 12. dorieke
  10 mrt ’11 at 19:48

  Je geeft me nu wel een heel goede reden om op FB te blijven! Of stuur je gewoon eens wat plaatjes via de mail voor al je FB-loze vrienden (of ben ik dan de enige :-S)

 13. Alice
  11 mrt ’11 at 9:08

  Of…zomaar een ideetje, je bekijkt Noemi gewoon een keer in real life?

 14. Els
  11 mrt ’11 at 17:53

  Errmm..niet dat Rianne nu superveel foto’s op haar facebook zet hoor…. ;)
  maar Alice, langsgaan is altijd goed maar je weet; die kinderen veranderen iedere dag…dus Door….. :D

 15. Els
  20 mrt ’11 at 17:53

  Na jullie anti-facebook-post moest ik de film ook maar es zien…ik dacht dat ik misschien op andere gedachten gebracht ging worden. Maar nee hoor =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.