Een gratis puddingvorm

Het was een avond van de ‘Lettertuin‘. Vriendin H. en ik waren uitgenodigd om een presentatie te beluisteren over de verschillende stadia in de ontwikkeling van (voor)lezen bij kinderen. Yeah, right. Een hele mond vol, maar van tevoren had ik al zo’n vermoeden dat het wel eens een tupperware-achtige constructie zou kunnen zijn.

Tupperwareparty’s: toen ik klein was had mijn moeder er regelmatig eentje. Waar ze dan vandaan kwam met een onverwoestbare slabak van 30 gulden of een gehaktmolentje om babyvoedsel te pureren. En ik moet het ze nageven bij Tupperware: je kunt gerust levenslang garantie geven op producten die mensen na vijf jaar door de voortschrijding van de tijd toch niet meer nodig hebben.
Het klinkt duf en ouderwets, een tupperwareparty, maar het is een verkooptactiek die werkt. Brownie Wise, geboren in 1913, bedacht de slimme strategie. Simpel gezegd houdt het in dat je mensen vraagt om de producten van Tupperware te verkopen aan buren en vrienden, in ruil voor gratis producten. Reken maar dat het werkt: stel je voor dat je een puddingvorm van 25 gulden gratis kunt krijgen! En daarvoor hoef je alleen maar wat vrienden uit te nodigen, een gezellig avondje te beleggen en een promopraatje voor huishoudelijke artikelen te houden. Iedereen tevreden: de gastvrouw met haar puddingvorm, de gasten met hun glimmende plastic bakjes en de fabrikant nog het allermeest.

Maar terug naar de Lettertuin. Een tafel vol boeken in het midden van de kamer en een gastvrouw die geduldig boek na boek oppakte om te promoten. Niets over stadia in de ontwikkeling van het kind. Niets over goede of leuke boeken voor een bepaalde leeftijd. Gewoon een selectie boeken, meest van Belgische uitgeverijen nog wel, die je na afloop van de promo mocht bestellen. Ik twijfelde tussen medelijden – het zal je baan maar zijn – en irritatie, want na afloop bestelde praktisch iedereen een lading boeken die wel duur en niet bepaald van goede kwaliteit waren.

‘En wat las jij vroeger?’ vroeg H. toen we terugfietsten.
‘De olijke tweeling! En de dolle drieling. En zielige meidenboeken. En romantische meidenboeken.’
Ik fietste elke vrijdagavond naar de kleine bibliotheek in onze wijk en laadde mijn tassen vol boeken. Van romantische verhalen uit een hondenkennel tot spannende avonturen op een kostschool. Niet origineel, niet verantwoord, niet goed geschreven. Maar wel zélf uitgekozen en helemaal gratis!

  6 comments for “Een gratis puddingvorm

 1. susan
  3 mrt ’11 at 11:40

  de wildhof, pitty, en weet je nog….de babysittersclub! Net zoiets als meidenclub de klaproos whahahahhaah

 2. Alice
  3 mrt ’11 at 12:32

  @ Susan, wist jij de Wildhof nog uit je herinnering op te halen of had je hulp nodig van Mr. Google? Door en ik hebben nl laatst een half uur zitten googelen om erachter te komen hoe die boeken ook alweer heten!

 3. dorieke
  3 mrt ’11 at 13:54

  Wel langer dan een halfuur volgens mij… Dat we er pas via Marktplaats achterkwamen, en dan ook nog alleen omdat ik nog wist dat de jongen van een van de liefdeskoppels ‘Tim’ heette (die heeft veel indruk gemaakt :-). De babysittersclub herinner ik me zeker nog, met name ‘het spookt in Betty’s huis’ want die had ik zelf. Meidenclub de Klaproos herinner ik me natuurlijk ook, hoe lang heeft die bestaan? Een halve middag?

 4. Alice
  3 mrt ’11 at 17:04

  Meer details over meidenclub de Klaproos graag!

 5. susan
  3 mrt ’11 at 22:25

  kwam zo in een keer in mij op….hoe geniaal!!
  Whahaah jah, de klaproos was geen succes, geen details dus Alice.
  En ik vind dat je ook je obsessie over leni saris boeken moet vertellen, en die van Agatha Christie natuurlijk. Men…ji was echt een boekenwurm!

 6. Els
  4 mrt ’11 at 9:10

  Ik denk eigenlijk dat je vanzelf zo’n obsessie krijgt als je van lezen houdt en niet naar een supergrote bieb kunt. Als ik een ook maar beetje leuke schrijver had ontdenkt dan klampte ik me er ook aan vast en las álle boeken (ook al bleek er uiteindelijk maar eentje echt leuk) Dus ook Agathie Christie en Leni Saris..eigenlijk alles gewoon ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.