Hé kleine meid

Hé, kleine meid, op je kinderfiets.

Dat liedje speelt door mijn hoofd als ik Lauren vaart zie maken op haar roestige fietsje. Nu het buiten weer wat warmer wordt hebben we haar fietsje uit de kelder onder het stof vandaan getrokken. Ze moet even wennen, maar heeft al snel de smaak weer te pakken. Ze hobbelt over de ongelijke tegels van de brede stoep in onze straat. Soms dreigt ze ver naar links of rechts af te wijken, maar telkens grijpt ze op tijd het stuur en weet ze zich in evenwicht te houden. ‘Die meneer ging me inhalen, maar dat geefte niks’ babbelt ze vrolijk als ik hijgend naast haar ren. ‘Hij keek blij naar mij’. Het zweet druppelt langs mijn haargrens maar ik knik bemoedigend. ‘Leuk joh!’

Met je haar in de wind en de zon op je wangen, rij je me zomaar voorbij.

’s Avonds zit ze naast vriendinnetje M. aan tafel. M. heeft vandaag ook gefietst, nog wel met twee zijwieltjes maar al op de grote weg. ‘Ik kan al heel goed fietsen’ vertelt ze Lauren. Lauren knikt heftig. ‘En ik ook!’ roept ze. En ze fietst dan nog wel niet op de grote straat, maar ook zij heeft iets belangrijks geleerd vandaag: ‘Ik kan al heel goed om de poep heen fietsen!’. Een niet onbelangrijke skill in Poeperdam.

En voor je het weet fietst ze niet alleen meer om de poep heen, maar fietst ze zonder zijwieltjes, niet meer onder mijn hand, niet meer aan mijn zij.

En je rijdt maar door, en je fiets wordt steeds kleiner.

En ik ren er hijgend achteraan, met het zweet in mijn haargrens.

  2 comments for “Hé kleine meid

  1. Bert
    15 feb ’11 at 18:32

    Prachtig liedje. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik je nog zo over het Bartelinkslaantje fietsen. Dorieke, mijn kleine meid.

  2. dorieke
    15 feb ’11 at 22:42

    Lief! En: bizar idee dat ik ook zo klein ben geweest; praatte ik ook iedereen de oren van zijn kop zoals Lau?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.