Soep van zoete aardappel en chorizo

Het komt vast niet als een verrassing, maar van alle huishoudelijke activiteiten is koken met stip mijn nummer 1, en zélfs boodschappen doen vind ik nog behoorlijk leuk vergeleken met zuigen, dweilen, wassen, bedden verschonen en sanitaire voorzieningen schrobben. Door veel werk te maken van mijn favoriete huishoudelijke bezigheid hoop ik dat mijn gebrek aan interesse op de andere vlakken niet zo opvalt. Ik bedoel, wie geeft er nou om een stofnestje aan het plafond als er op z’n bord een verrukkelijke gevulde kip of iets dergelijks ligt (laat ik nou nog nooit een hele kip hebben klaargemaakt; dit was mijn onderbewustzijn aan het woord want ik wil me er echt eens aan wagen).

Deze week heb ik toegezegd twee keer eten te brengen naar iemand in de buurt die ziek is. Hij is Afrikaan, dus hij heeft misschien wel een iets andere smaak qua eten dan wij. “Tja, hij zal alles wel lusten, maar met vegetarisch eten hoef je denk ik niet aan te komen” zei degene die mij hiervoor vroeg. En nu kan ik wel eigenwijs mijn kont in de krib gooien en denken dat hij míjn vegetarische maaltijden heus wel smakelijk zal verorberen, maar dat vind ik eigenlijk een beetje zielig voor een zieke man. Ik zie dan toch een beetje zo’n gevelde boom van een vent voor me, die hompen vlees moet krijgen om weer aan te sterken. Dus deze week krijgt hij van ons kip in linzensaus en zoete aardappel-chorizosoep.

Ook trek in die soep? Het recept komt uit ‘De Kookrevolutie’ van Jamie Oliver. Je fruit een ui, twee stengels bleekselderij en een wortel (alles gehakt natuurlijk) in een scheut olie in grote pan. Je voegt er 800 gram zoete aardappel in stukjes aan toe, 200 gram chorizo in blokjes, en een flinke theelepel kerriepoeder. Dat moet een poosje bakken. Daarna voeg je er 1,8 liter hete bouillon bij (dat is dus 1,8 liter water met bijvoorbeeld vier groente- of kippenbouillonblokjes) en je laat het een minuut of tien zachtjes koken. Aan het eind de staafmixer er doorheen halen tot de soep glad is, even proeven en eventueel peper en zout toevoegen. Echt een succesrecept!

  5 comments for “Soep van zoete aardappel en chorizo

 1. dorieke
  15 dec ’10 at 21:56

  Mag ik trouwens nog even pronken met een foto van mijn kersverse nichtje? Check http://yfrog.com/h028wfjj. Ze is gisteren geboren en ik heb haar vandaag mogen bewonderen. In het echt is ze nóg mooier, ze heeft heel veel zwarte haren en mooie donkere ogen en ze heet Julia.

 2. carin
  16 dec ’10 at 9:01

  gefeliciteerd met jullie nichtje!

 3. Rianne
  16 dec ’10 at 9:30

  Gefeliciteerd met Julia!!
  En hoe vond meneer de Afrikaan je culinaire hoogstandjes?

 4. Els
  16 dec ’10 at 10:55

  Ha ja, ik was het vergeten te noemen in mijn mail maar natuurlijk gefeliciteerd! Fijn dat ze er is en hoop dat t ook goed gaat met zusjelief! Wel bijzonder hé Door; als je zusje een kind krijgt!!

 5. Linda
  16 dec ’10 at 12:34

  GEFELICITEERD!!! Wat leuk!
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.