Wentelteefjes met sinaasappel

Als ik een kookboek doorlees ben ik altijd verbaasd over wat mensen allemaal klaarmaken voor hun ontbijt. Op de vroege ochtend worden hele deegrollen en zelfgemaakte croissants in elkaar gedraaid. ‘Leg het deeg een half uur in de koelkast om het te koelen’ – en wat doe je intussen met twee kindertjes met hongerklop? Dus wij houden het meestal heel simpel. Mathis, Lau en ik eten een boterham en Ak eet een kom yoghurt met cruesli. Mathis drinkt er een bekertje melk bij en Lau, bij wie de opvoeding op dat punt mislukt is, krijgt een beker yoghurtdrink. Ak drinkt helemaal niets, die drinkt sowieso nauwelijks iets behalve koffie. Dus de enige variatie bestaat bij ons uit wat we op de boterham smeren of welke vruchtenyoghurt Ak over zijn cruesli lepelt. En ik heb ook wel eens een ontbijtgranenfase, waarbij ik ineens weer val voor de Fruit ’n Fibre, dus dat is dan ook een veel spannender begin van de dag.

Maar heel af en toe, in het weekend, als we allemaal nog rondlummelen in onze pyjama’s, wil ik wel eens een schortje ombinden en aan het bakken slaan. Onze favoriete ontbijtrecepten komen natuurlijk uit een beboterde pan, dus succes verzekerd. Ik zet Lauren intussen voor een filmpje (voor ouders die hun kinderen ook tv laten kijken heb ik een tip: kijktvonline.nl; daar kun je bijvoorbeeld zappelin/familie 24 aanklikken en dan krijg je non-stop tekenfilmpjes te zien die kinderproof zijn. Of Nick Junior voor de Dora en Diego-fans). En ik maak dan bijvoorbeeld sinaasappel-wentelteefjes naar een recept van Nigella Lawson. Zie hier voor het origineel.

Je hebt ervoor nodig: vier sneetjes brood, een sinaasappel, twee eieren, een halve beker (volle) melk, kaneel, marmelade, suiker en boter. Je moet eerst de schil van de sinaasappel raspen, in een kom of schaal de eieren loskloppen, de melk erdoor mengen, er wat kaneel over strooien en de rasp erdoor roeren. Ik vervang soms ook de helft van de melk door sinaasappelsap in plaats van het raspen, want hoe minder afwas hoe beter. Je legt de boterhammen in dit mengsel en maakt intussen een siroop door in een pannetje het sap van één sinaasappel, een paar eetlepels marmelade (zoveel als je lekker vindt) en 50 gram suiker warm te laten worden. Je moet het even aan de kook laten komen en daarna het vuur zachter zetten en nog een paar minuutjes laten doorwarmen. Het brood is intussen lekker volgezogen met het melk-ei mengsel, dus tijd voor de boter in de pan en het bakken van de wentelteefjes. Twee minuten aan beide kanten. Daarna op een bordje, de siroop erover gieten en smullen maar!

  6 comments for “Wentelteefjes met sinaasappel

 1. Rianne
  15 nov ’10 at 15:12

  Dat klinkt heerlijk! Maar van zo’n vorstelijk ontbijt word je wel een beetje suf, schat ik. Ik neem dus aan dat je toch die kop koffie van Axel moet lenen voor ‘succes verzekerd’ ipv ‘succes geslaagd’ en ‘sneetjes’ ipv ‘sneedjes’. Maar dat zij je vergeven voor weer een heerlijk receptentipje! Ik volg ze steeds vaker op, beetje jammer dat de AH zaterdag geen kalfsschnitzels voor me had.

 2. Linda
  15 nov ’10 at 18:44

  Wauw…ik ben al blij als ik ’s morgens voordat A heel boos is, een fles pap gemaakt heb.. en ja ik ben nog steeds aan ‘jouw ontbijt’, kiwiyoki met fruit ’n fibre….allemaal heel makkelijk, snel en lekker…
  maar de recepten lijken me te lekker … dus ‘ik ga ze maar eens proberen te maken op een regenachtige weekendmiddag!

 3. dorieke
  15 nov ’10 at 19:58

  @Rianne: bedankt voor de tekstcorrecties :-). Ik zal het aanpassen. En je kunt voor die pasta met kalfsschnitzel ook wel runderreepjes gebruiken, tenslotte is een kalf gewoon een babykoetje!

 4. Els
  16 nov ’10 at 10:39

  Echt, ever since ik deze blog las heb ik een onbedwingbare trek in wafels met slagroom en maple syrup; terwijl je blog daar helemaal niet over gaat! Maar ik moest denken aan t laatste ontbijtje dat je voor ons maakte en toen ik ik er niet meer mee ophouden…

  En wat betreft je recept; klinkt ook erg goed maar vergeet geen sinaasappels te kopen ;) ik ga het van t weekend maar eens proberen denk ik =)

 5. Dorieke
  16 nov ’10 at 17:43

  Ow ik zie het, waar zat ik met mijn hoofd toen ik deze blog tikte, eerst al die spelfouten en nu ook nog de sinaasappel vergeten in de ingrediëntenlijst!! Maar niet getreurd, zodra ik weer in het cms kan pas ik het lekker aan en niemand die er nog iets van ziet :-)

 6. Rianne
  19 nov ’10 at 11:00

  Ben er NU van aan het genieten, jammie!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.