Bretonse koekjes

Ik ben echt niet altijd koekjes aan het bakken, maar soms heb ik van die weken dat ik unstoppable ben. Want zelfgebakken koekjes, die zijn voor zoveel gelegenheden geschikt. Voor een regenachtige middag, voor een lange werkdag, voor onverwacht bezoek of voor een hapje troost. En dus trof ik mezelf vanochtend weer aan met mijn handen in een deegbal. Een half uurtje later zouden er twee gasten op de stoep staan. Ik moest kiezen tussen de keuken opruimen en koekjes bakken – het werd het laatste. In de koelkast vond ik een klein stukje boter en een bodempje melk, in de voorraadkast stond nog een pak zelfrijzend bakmeel en een voorraadje suiker, ergens achterin een la ontdekte ik een half doosje eieren en het zoutvaatje stond nog op het aanrecht. Precies de juiste ingrediënten voor ‘Bretonse koekjes’. Ik mengde 250 gram zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en 150 gram kristalsuiker met elkaar, brak er een ei boven, liet er een stukje van 60 gram boter in vallen en goot er een scheutje melk bij. Met mijn handen kneedde ik alles tot een mooie, niet plakkerige deegbal. Die verdeelde ik in vieren, en van elk deel maakte ik tien kleine hoopjes. Er pasten twintig kleine torentjes op één bakplaat, die ik ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven op 160 graden schoof.

Ik voelde me een zeer succesvolle huisvrouw en legde twintig verse koekjes klaar voor mijn bezoek. Die namen er ieder braaf eentje. Zelf propte ik er meteen twee naar binnen. En Mathis. Die at met beide handen tegelijk van de andere zestien. En de rest van ochtend slikte hij stilletjes de resten door. Nog iets waar zelfgebakken koekjes goed voor zijn: schreeuwende jongensmonsters het zwijgen opleggen.

  3 comments for “Bretonse koekjes

 1. Alice
  6 okt ’10 at 20:57

  Te schattig! Ik zie hem al die koekjes hamsteren in zn wangetjes…
  Schattige foto ook trouwens, daar word je meteen vrolijk van!

 2. Bert
  7 okt ’10 at 11:16

  Nooit gedacht dat het door jou verfoeide schilderij nog eens als achtergrond van een prachtige foto zou dienen.

 3. dorieke
  8 okt ’10 at 0:12

  Nooit gedacht dat dat schilderij er 33 jaar lang zou blijven hangen. Nog even wachten en het is antiek en het wordt weer geld waard :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.