Zeeuwse wafels

Ak had helemaal gelijk toen hij koos voor de slagroomtaart in plaats van de zelfgebakken. De taart was zo groot als het plateautje van Mathis’ kinderstoel, en toen we hem, met één brandend kaarsje, recht voor zijn neus neerzetten werden zijn ogen groot van verrassing. Hij had maar een paar seconden nodig om zich te realiseren wat hij hiermee kon. Toen stak hij voorzichtig zijn handje uit en begon de slagroom van de bovenkant te scheppen. Eerst langzaam, daarna steeds sneller. Hij nam ook handjes uit de taart. Ik denk dat hij was doorgegaan tot er geen kruimeltje meer op het bord lag, net als dat dikke jochie in Mathilda, maar ik kreeg visioenen van een kogelrond michelinmannetje en maakte na een poosje een einde aan het eetfestijn.

’s Avonds aten we Zeeuwse wafels. Ik had van Aks ouders een wafelijzer gekregen voor mijn verjaardag, en die hadden ze zaterdag bij zich. Een goed moment om meteen aan het bakken te slaan. Volgens de experts waren de knapperige goudbruine wafels die ik uit het ijzer schepte precies wat ervan verwacht werd. We aten ze met boter, suiker, kersen, slagroom en perenstroop. Het water loopt me nog in de mond! Mocht je ook eens aan de wafelbakkerij willen, dan is hier het recept (bron: www.borsele.net).

Je hebt nodig: 375 ml water, 375 ml volle melk (op kamertemperatuur, dus even uit de koelkast zetten van tevoren), 750 gram patentbloem, 200 gr gesmolten boter, 75 gr honing, 50 gr gist (of twee zakjes droge gist), 4 eieren en 6 gr zout (2 theelepels). Giet water en melk bij elkaar, en los daarin de verse gist op (als je droge gist gebruikt kun je het tegelijk met de bloem bij het water-melkmengsel voegen). Voeg er daarna de bloem en de eieren aan toe, roeren en vervolgens de de honing, het zout en als laatste de gesmolten boter. Goed mengen en een uurtje op een vrij warme plaats laten rijzen. Dan even ‘terugslaan’ (dat is gewoon nog een keertje voorzichtig doorroeren) en het wafelijzer verwarmen. Tegen de tijd dat het ijzer heet is en ingevet kun je gaan bakken. Intussen zet je op tafel al allerlei heerlijkheden klaar om je wafels mee te pimpen. Ik had bijvoorbeeld nog een knus flesje perensiroop staan, ook Zeeuws, en dat was heel lekker op de nog warme wafels. De ouders van Ak eten het met boter en (bruine) suiker, en Ak ging zelf voor de combinatie kersenvlaaivulling en slagroom. Om het met Lauren te zeggen: ‘Delicious!’

  14 comments for “Zeeuwse wafels

 1. Alice
  23 aug ’10 at 11:27

  Die foto’s! Ik moet nog weer lachen als ik ze zie, wat een schatje is het ook.

 2. Linda
  23 aug ’10 at 15:07

  Ik zeg… 4/5 september….jammie!!!

 3. Els
  23 aug ’10 at 15:12

  Ik zeg; respect voor de grote aanpak!
  Ik gaf Lotte wel slagroomtaart met hetzelfde geknoei als effect maar dan gewoon een stukje zodat we nog van de rest konden eten ;)

  Hoop dat t gezellig was!!

 4. Anoniem
  23 aug ’10 at 23:13

  Gefeliciteerd Matthis!!!

  Ome Jos en tante Aafke

 5. Anoniem
  24 aug ’10 at 19:23

  Ik wil de ‘laatste reacties’ terug!!!!

 6. Els
  24 aug ’10 at 19:24

  Dat was ik dus

 7. Dorieke
  24 aug ’10 at 21:17

  Gaan we nog fiksen. Maar niet getreurd: als je helemaal naar beneden scrolt op de homepage, dan staan ze links onderaan. Dus daar kun je voorlopig even mee vooruit!

 8. Els
  25 aug ’10 at 11:38

  Ik zag ze, ik zag ze!

 9. Annemarie de Koeijer
  25 sep ’10 at 14:31

  Beste ..,

  Al tijden ben ik op zoek naar een goed wafelijzer, maar dat valt nog niet mee!
  Al zoekend op google, kwam ik op deze blog uit, waarin ik las dat jullie een wafelijzer!!! hadden gekregen waar blijkbaar goede wafels uitkomen!

  Nu ben ik heel benieuwd waar de gulle gever deze vandaan heeft, en welk merk of type dit is.
  Eigenlijk zoek ik zo’n zeeuws-vlaams wafelijzer uit de jaren ’70, en niet zo’n nieuwe van de blokker of van tefal. En liefst ook niet eentje van 350 euro (want die zijn ook te koop.)

  Ben benieuwd van jullie te horen!
  Annemarie de Koeijer

 10. dorieke
  25 sep ’10 at 20:55

  Nou, voor zover ik begrepen heb heeft de gulle gever, mijn schoonmoeder, er ook flink naar moeten zoeken. Winkel in, winkel uit, en nergens was meer zo’n ‘ouderwets’ wafelijzer te koop. Uiteindelijk heeft ze er een gevonden van het merk Cloer bij een winkeltje in Middelburg. Als ik het goed heb is het deze: http://www.kieskeurig.nl/wafelijzer/cloer/171/269240/. Hij is niet helemaal zo groot als een traditionele, heb ik me laten vertellen. Maar voor ons voldoet hij uitstekend!
  Later zag mijn schoonmoeder trouwens wafelijzers die er veel op leken liggen bij de Lidl, misschien is dat nog wat voor jou.
  De ouders van mijn man zijn rasechte Zeeuwen, ze komen allebei uit Zeeuws-Vlaanderen en vonden de wafels die uit het ijzer kwamen heel lekker! En dat wijt ik aan het ijzer en niet aan mijn talent, want die Zeeuwse wafels kenden we ‘bij ons in Twente’ vroeger niet :-)

 11. Mai-Lin
  10 okt ’10 at 23:41

  Hallo! Ook ik ben op zoek naar een ouderwets wafelijzer en kwam via Google op deze site. Waar ik een prachtige foto zie van een manneke dat heel serieus slagroom van zijn verjaardagstaart eet! Schitterend! Ik kijk bij de datum en zie staan 23 augustus 2010… Wat een toeval! Mijn dochter is op 23 augustus 2010 ook 1 jaar oud geworden! (En had natuurlijk ook een slagroomtaart!)

  Nou ik moest gewoon even een reactie achterlaten hoor… ;-)

  Met vriendelijke groeten,
  Mai-Lin

  http://img837.imageshack.us/img837/4746/image523082010.jpg
  (Foto van mijn dochter)

 12. Dorieke
  10 okt ’10 at 23:45

  Hé wat leuk!! En zo’n leuke foto van je dochter en de slagroomtaart, ze lijken precies op elkaar (eh… Mathis en zij bedoel ik dan, en dan zie ik even het jongetje-meisje ding over het hoofd, maar ach, dat is een detail :-). Die eerste verjaardag is toch wel een heel bijzondere, jammer dat ze er zelf later niet veel meer van weten. Maar ja, dan hebben we de foto’s nog…

 13. 12 jul ’13 at 23:37

  We’ve been lots of volunteers plus starting up the latest scheme within our online community. Your web blog provided us with helpful information and facts to work for. You’ve executed an amazing practice and also each of our total group will be happy for your requirements.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.