Het smaakte naar Smac

(c) SkinnydeIk woon alweer vijf jaar in Rotterdam, maar ik blijf nieuwe dingen over de stad ontdekken. Vanmorgen wel iets heel bizars. Ik vouwde de pagina’s van een gratis tijdschrift over Rotterdam in elkaar – pagina’s die waren losgerukt door een woest scheurmaniakje – en mijn blik viel op de foto van een boterham belegd met twee druppelvormige plakken worst. ‘Uierboord’ stond erbij. Het artikel ging over dit typisch Rotterdamse streekgerecht dat bestaat uit de toppen van uiers van koeien. De journalist had het op de kop weten te tikken bij een van de weinige ambachtelijke slagerijen die dit slachtafval nog verwerken. Hij bakte het met peper en zout, en belegde zijn boterham ermee. Het smaakte naar Smac, vond hij. Hij nam dapper een paar happen, tot hij in een melkklier beet en het er verder maar bij liet zitten.

Oh, men! Ik weet niet waarom, maar ik vind uiers een van de ranzigste dingen die je kunt eten. Aan teelballen, hersens of ongeboren kuikentjes zou ik me ook niet snel wagen, maar uiers, dat slaat alles. De rillingen liepen over mij rug toen ik de eetervaring las. Ik zou het liefst meteen weer vergeten dat deze gewoonte bestaat. En toch zijn er mensen die er voor om rijden, en dan meteen maar drie kilo inladen want je weet niet wanneer je de kans weer krijgt om een paar plakken uierboord te verschalken.

Het doet me wel stilstaan bij eetgewoonten uit mijn eigen jeugd, want bij ons werd vroeger bloedworst gegeten. Ik geloof niet dat ik het zelf erg lekker vond, maar sommigen van ons vielen echt aan op die donkere plakken als ze uit de pan werden getild. Hoe hard iedereen ook roept dat het heel lekker is, het wordt allang niet meer gegeten in mijn ouderlijk huis, dus er kleefde toch een luchtje aan.

Poeh, en nu ga ik heel hard proberen om uiers, bloedworst en andere zaken uit mijn gedachten te weren.
Vanavond de finale!

  3 comments for “Het smaakte naar Smac

 1. Els
  12 jul ’10 at 11:36

  Ik neem aan dat er in je hoofd weer ruimte is voor voedselzaken na die desillusie van gisteren?
  Wij aten vroeger balkenbrij…ook zoiets. En aten jullie in Portugal niet een gerecht (Feijoada?) waar een varkensoor in zat?

 2. dorieke
  12 jul ’10 at 20:17

  Brrr, inderdaad, een varkensoor met het haar er nog op…
  Balkenbrij?? Wikipedia zegt dat het een gerecht is van in bloed gekookt slachtafval van het varken.
  Brrr.

 3. tanja
  13 jul ’10 at 9:02

  Ho ho, geen slecht woord over balkenbrij! Weet je hoe lekker dat is!
  Mijn omaatje kon dat maken als de beste. Good old memories komen boven. (oke vleesafval, maar in haar geval wel biologisch haha).
  Ik heb het wel eens bij een slager gekocht, die had er duidelijk minder verstand van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.