Moorddadige gomballen

(c) jkivinenIk was het even vergeten, maar de rijzende temperaturen bepalen me er weer bij: mijn kinderen veranderen in de hitte in moorddadige gomballetjes. Lau wil normaal nooit op schoot om te knuffelen en kusjes te geven, maar ineens is ze all over the place. Moet ik verhaaltjes voorlezen met een warm en plakkerig hoofd tegen mijn borst. Ik blijf er bijna in, het zweet gutst over mijn lichaam en met moeite worstel ik me door Jip en Janneke heen.
‘Ik ga op jouw klimmen’ kondigt ze regelmatig aan met een brede grijns en dan kost het me zoveel energie om haar op afstand te houden, maar ik weet dat het nog veel erger wordt als ik haar d’r gang laat gaan, want dan zit ze in no time als een wurgslang om mijn nek en moet ik naar adem snakkend met geweld haar strakke armen losmaken. ‘Ik vind je heel lief’ hoor ik mezelf zeggen, ‘maar je moet NIET STEEDS aan me zitten’. En dan denk ik natuurlijk ook: het ligt aan mij, ik ben veel te prikkelbaar als ik het zo warm heb.
Als ik de gombal eindelijk van me afgewerkt heb slaat ze toe op de rest van de huishouding. ‘Mam, mag ik deze laatste lolly?’ en nog voor ik ja kan zeggen kiepert ze het zakje al leeg, compleet met bergen suiker, op de zojuist gedweilde vloer. ‘Mam, ik gooi zelf mijn plasje wel even weg!’. Ik roep wel NEEEEEEE, maar het is al te laat, als ik haar in de wc aantref zegt ze bedeesd ‘ik moet een droog rokje aan’. En ik, als ik niet al mijn vocht nodig had om overmatig te zweten zouden de tranen hysterisch uit mijn ogen spuiten. Nu kan ik alleen maar droog knikken en wegsloffen met een nat rokje en een natte wc-mat in mijn hand.
Dacht je dat Mathis niet zo’n gomballetje was? Misschien niet eentje die steeds aan me kleeft of ondeugende dingen doet. Maar met zijn bezwete haarplukjes, zijn hoogrode konen en zijn korte ademhaling is hij gombal in eigen persoon. Dus als Lau niet om mijn nek hangt ben ik druk in de weer met flesjes water en ander vocht, om het zwetende mannetje in leven te houden.
Straks als Ak thuis komt met zijn koele kantoorkleding krijgt hij te maken met the revenge of the gomballs, want dan stort de hele familie zich in zijn armen. Reken maar dat we blijven plakken.

  1 comment for “Moorddadige gomballen

  1. Jolien
    2 jul ’10 at 17:05

    klinkt als : ik ben alweer aan vakantie toe…
    ik wil best zo’n heerlijke gombal even van je overnemen hoor, doe maar die ene die nog niet zelfstandig om je nek kan komen hangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.