Nee is nee

Wij hebben een ‘nee-nee’-sticker op onze voordeur. Ik vind het er helemaal niet leuk uitzien (in een gastvrij huis verwacht je niet meteen ontvangen te worden met Nee! Nee!). Maar we hebben hem een tijd terug opgeplakt vanwege het milieu. Jaja, met een ‘nee-nee’-sticker kun je verschil maken voor het milieu. Andere overwegingen speelden ook een rol, bijvoorbeeld dat de stapel oud papier op het balkon maar groeide. Of dat Ak obsessief alle reclamefolders doorspitte en er altijd heel sacherijnig van werd. Of dat ik überhaupt nogal gevoelig ben voor reclame en vooral voor producten waar ‘nieuw’ opstaat, en mezelf wilde beschermen tegen de zoete verleidingen van Hans Textiel, Zeeman en de Albert Heijn. Maar het milieu trok ons over de streep, want ik hoorde van een aantal kleine aanpassingen die je kunt doen om al beter met het milieu om te gaan en niets is fijner dan een heel goed gevoel hebben over jezelf door maar een piepkleine inspanning te leveren. En je bent per week 36 folders armer! Denk aan de stapel papier op het balkon en geniet van het maximale effect van dit kleine plakkertje op de brievenbus.

Tenminste, dat zou je willen. Maar dan houd je geen rekening met de pizzaboeren in Rotterdam-Zuid. De folders van diverse pizzaleveranciers puilen nog steeds uit onze brievenbus, terwijl de boodschap toch helder is. Soms meerdere tegelijk van dezelfde pizzeria. En wat kun je ertegen doen? Laatst besloot ik een pizzeria te bellen voor nadere uitleg. Een verrassend telefoongesprek volgde.
‘Vanmorgen vond ik twee folders van uw pizzeria in mijn brievenbus. Maar ik heb een ‘nee-nee’-sticker op mijn voordeur.’
‘Oh, dat hebben onze bezorgers gedaan’
‘Ja, daarom bel ik ook. Of u tegen uw bezorgers wilt zeggen dat ze geen folders meer in mijn brievenbus moeten gooien.’
‘Waar woont u dan precies?’
‘Dat maakt niet uit. Op mijn brievenbus staat dat ik geen folders wil krijgen.’
‘Maar sommige mensen met ‘nee-nee’-stickers willen onze folders wél krijgen.’
‘Wat?’
‘Ja, als wij geen folders bezorgen in brievenbussen met nee-nee, dan krijgen wij boze telefoontjes van klanten.’
[Een moment stilte om dit belachelijke argument tot me door te laten dringen]
‘Ik wil dat u geen folders meer in mijn brievenbus gooit’
‘Als u niet wilt zeggen waar u woont kan ik niets voor u betekenen’.

En dan hebben we nog een halfslachtige poging gedaan met etiketjes en daarop een nog duidelijker boodschap. En een smiley erachter om het allemaal wat minder bot te maken. Maar ja, één regenbuitje en je ziet het resultaat. Ik begin me af te vragen of het de moeite wel waard is. Een tropisch boompje meer of minder, wie ligt daar nu wakker van. En ging het er nu juist niet om dat je met weinig inspanning veel resultaat bereikt.

Maar ik zie dat tropische boompje wuiven in de wind, en ik neem me voor om nog niet op te geven.

  14 comments for “Nee is nee

 1. Els
  31 mei ’10 at 11:29

  Jammer dat je de stickers niet meer helemaal kunt lezen want ze zijn HHHielaariessss :)
  Misschien moet je ze plastificeren? wel eventjes ietsje slechter voor t milieu maar als t een lange termijn oplossing is? ;)

 2. Marlinde
  31 mei ’10 at 12:34

  ha, ha!! Wat staat er op de laatste sticker? Ik kan er niets van maken maar ben nu wel nieuwsgierig!

 3. Alice
  31 mei ’10 at 14:23

  Houd vol! Ik vind het een nobele zaak waar je voor strijdt!

 4. Bert
  31 mei ’10 at 18:53

  Ik vind dat ze een Nee-Nee-Nee sticker moeten maken. De laatste Nee is voor mensen die het pizzeria foldertje echt niet willen hebben. Trouwens; oud papier levert geld op, waarmee je een goed doel kunt steunen. Bijvoorbeeld WMF, en daar betaalt de pizzabakker dan mooi aan mee.

 5. Bert
  31 mei ’10 at 18:55

  Ik bedoel natuurlijk WNF.

 6. Linda
  31 mei ’10 at 22:24

  wat goed dat je erachteraan belt! (wij lezen hetzelfde boekje denk ik!! maar ik ben nog niet om, vind het zo bij het zaterdagochtend ritueel horen ‘ow kijk, da’s handig’, ‘ow da’s ook niet duur’ en vervolgens er helemaal niets mee doen ;)

  Mijn ouders hebben de sticker van Loesje: ‘geen reclame svp wij hebben alles al’ en je hebt ook de wat agressievere “Als u geen reclamedrukwerk door mijn brievenbus gooit zal ik uw vingers niet afhakken”

  kus enneh… ik blijf van je site genieten!

 7. josenaafke
  1 jun ’10 at 8:33

  Het klinkt alsof je een “nieuwe” pizza moet gaan proberen zus….

 8. Jolien
  1 jun ’10 at 9:06

  Da’s nou grappig dat je daar over begint, ik had laatst ook een verbazingwekkende ervaring hiermee.
  Ik zal je het verhaal besparen, maar mijn conclusie was als volgt: de gemiddelde folderbezorger van vandaag de dag in Rotterdam-Zuid kan of helemaal niet lezen of toch in ieder geval geen Nederlands.
  Ze weten niet eens wat er op de sticker staat en wat het betekent.

 9. dorieke
  1 jun ’10 at 21:17

  @Marlin: zo hilarisch zijn die stickers helemaal niet hoor :-D. Er staat: ‘Dus ook geen pizza/kebab/shoarma folders.’ ‘En ook geen rare professoren/drs/mediums’ ‘Eigenlijk alleen geadresseerde post dus :-D’.

  Wij krijgen namelijk ook altijd van die flyertjes van hypnotiseurs ofzo, ze hebben allemaal een andere naam maar de lay-out is precies hetzelfde. Ik vind dat echt rare dingen want ik heb nog nooit iemand die flyertjes in de brievenbus zien stoppen en ze liggen er echt vaak in. Maar sinds de stickers niet meer trouwens, dus die luitjes kunnen blijkbaar wél Nederlands lezen!

 10. Jolien
  1 jun ’10 at 23:36

  @Dorieke:Ik heb wel eens gehoord dat dat aangepakt is, het is allemaal ernstige geldklopperij natuurlijk. Ik krijg ze ook niet meer. Heb ze een tijdje gespaard.Lol
  Doet me trouwens denken aan die Jezus Komt stickers, die zitten ook overal in onze buurt, al opgevallen?
  Zie ik ook nooit iemand doen.

 11. dorieke
  2 jun ’10 at 9:12

  Hé die hebben wij nog niet!! Die plak ik gewoon op de brievenbus als we die krijgen, dat schrikt vast voldoende af voor andere postbezorgers :-D

 12. Lilian
  2 jun ’10 at 10:03

  Hier krijgen we sowieso al amper folders, dus je kan ook gewoon hier naartoe verhuizen ;-) Moet ik er wel bij vermelden dat je hier ook amper winkels hebt…

 13. tanja
  8 jun ’10 at 19:23

  Ik lees nu pas deze blog en ehrken de irritatie!! Wel moet ik beschamend bekennen dat jij een veeeel beschaafdere reactie hanteert…
  Ik doe af en toe gewoon zo’n folder in een envelop met een briefje of ze zo de bezorgers willen uitleggen wat de sticker op onze brievenbus betekent. Vervolgens die ik die zonder postzegel op de bus in de hoop dat het ongemak van portokosten hun overtuigd het de volgende keer anders te doen. Helaas kan ik niet zeggen dat iok hier beter resultaat mee oogst…
  O

 14. tanja
  8 jun ’10 at 19:24

  Tja, als je zonder typediploma snel even wat wilt typen krijg je dus bovenstaande slordigheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.