Sssst

Mijn telefoon begint te rinkelen als we bijna bij Rotterdam Alexander zijn. Ik kijk snel even op (ik zit toch niet in zo’n stiltecoupé?) en neem dan op. Het is vriendin M.

“We proberen Ak te pakken te krijgen. Heeft hij al wat gehoord?”
Ik begin direct te stralen. “Ja, hij heeft wat gehoord. Hij heeft de baan! En vanochtend is het contract getekend!”

Net als ik aan de details wil beginnen valt er een schaduw over me heen. Een mevrouw is uit een paar tweezitjes verderop komen aanlopen om mij waarschuwend toe te spreken: “Pardon, u zit in een stiltecoupé”.
Oh. Dus toch. Mompelend verdwijn ik naar het balkon, waar ik mijn gesprek afmaak. Intussen begint het van binnen te borrelen. Ik haat die stomme stiltecoupés! Ik zit al de hele week in een stiltecoupé en ik heb het gevoel dat ik geen keus heb. In de spits ga je je toch niet door een massa mensen heenwerken om in een coupé terecht te komen waar wel gepraat mag worden?

Even later kan ik me weer op mijn plekje laten zakken. Ik kijk nog even naar de mevrouw die mij zo vermanend toesprak. Tot mijn stomme verbazing zit ze naast een jongen die vrolijk begint te bellen. Denk maar niet dat ze hem waarschuwt! Verongelijkt begin ik tegen mijn mede-passagiers:
“Die jongen naast haar zit ook gewoon te bellen. En daar zegt ze niks van!”
De meneer aan mijn rechterzij kijkt me vriendelijk aan. “Ja, maar jij praatte heel hard”.
Oh. Oké, ik moet toegeven, dat ís een mogelijkheid. Ik sta erom bekend dat mijn volume drie tandjes hoger gaat als ik in een telefoon praat.

“Maar ik vond je gesprek wel heel leuk!” zegt de man, en de twee meisjes tegenover me vallen hem bij. “Ja, inderdaad, gefeliciteerd!”. Ik glunder: “Ja nou, misschien praatte ik daarom wel zo hard, mijn man heeft een nieuwe baan dus ik ben nogal enthousiast.” Ze beginnen alledrie te lachen. Dan kijkt de man ineens geschrokken op.
“Sssst” zegt hij. “We zitten nog wel in een stiltecoupé!”

  3 comments for “Sssst

 1. Alice
  1 nov ’08 at 3:55

  mien tjoeps, ik zit voor een paar dagen in het buitenland en er gebeurt ineens van alles!!! Ak, gefeliciteerd! Ik wil natuurlijk alle details, maar we bellen van t weekend nog wel!
  Kus

 2. Els
  2 nov ’08 at 21:10

  toppertje Ak! Supergefeliciteerd.

  En wat betreft die stiltecoupés; INDERDAAD! Ik raak ook te vaak tegen wil en dank in de spits verzeild in zo’n stilte coupé. En soms kun je alleen aan de buitenkant van de trein zien dat t een stiltecoupé is. Ik protesteer! Meer treinstellen of ik ga schreeuwend in protest!!

 3. Jos
  4 nov ’08 at 18:34

  SSSSSSTTTTTTTTTT!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.