Pasta met kerstomaatjes en spaghetti al limone

Twee dagen in de week ben ik pas om half acht ’s avonds thuis. Lauren en Mathis liggen dan al te ronken. Soms is er eentje nog wakker, en kan ik er een dikke kus of knuffel komen halen. Ak staat intussen de maaltijd voor te bereiden in de keuken. Hij heeft er een drukke anderhalf uur opzitten: als hij uit zijn werk komt om zes uur moet hij eerst zijn fiets thuis zetten en een kinderwagen halen, vervolgens de kinderen halen bij de oppas, en naar huis lopen met een gevulde wagen en een losse maxicosi. Eenmaal thuis gaat hij aan de slag met het eten en maakt ergens tussen de bedrijven door tijd om Lau en Mathis op bed te leggen.

Ik voel me altijd een prinsesje als ik me laat zakken op de bank na een lange werkdag. Mijn wangen zijn nog nat van de kleffe kusjes van Lau en in de keuken staat mijn eigen prins mijn bord vol te scheppen.

Wát er precies op dat bord komt te liggen is meestal geen verrassing, want ik bedenk zelf aan het begin van de week wat we alle dagen gaan eten. Voor de dagen waarop ik laat thuis ben moet het iets makkelijks zijn, iets wat binnen een kwartier klaar is en precies geschikt om samen op de bank naar binnen te werken. Voeg daaraan toe dat Ak een echte pastavreter is, en de keus is vaak snel gemaakt. Een van onze favoriete pastarecepten (uit Basic Italian) is spaghetti al limone. Je hebt er voor twee personen voor nodig: 250 gr spaghetti, 1 teentje knoflook, 1 citroen, 1 el boter, 100 gram lekkere diepvriesdoperwten (dus geen euroshopper) – of verse als je die ergens weet te vinden-, 125 ml slagroom, zout en zwarte peper. Het maken kan bijna niet simpeler: breng het water aan de kook, zet de spaghetti erin en duw het onder water. Knoflook in plakjes snijden, citroen afwassen, afborstelen en dun schillen (er mag geen wit aan de schilletjes zitten). Boter in de pan laten smelten, knoflook en doperwten erin aanbakken, room en citroenschil erbij en op middelhoog vuur lichtromig laten worden. Een eetlepel citroensap (van die geschilde citroen die er nog ligt) erdoor roeren. Zout en peper erbij, proeven, spaghetti afgieten en er direct doorheen roeren. Misschien nog een salade erbij (maar die moeite nemen wij meestal niet) en smullen maar.

We maken ook graag pasta met kerstomaatjes. Naar een recept uit de Kookrevolutie van Jamie Oliver (een echte aanrader voor wie een paar simpele, snelle en lekkere gerechten aan zijn repertoire wilt toevoegen). Je maakt het zo: snijd vier teentjes knoflook in plakjes, halveer 300 gram kerstomaatjes. Bak de knoflookplakjes in een in flinke scheut olijfolie met twee eetlepels kappertjes en een eetlepel oregano tot ze lichtbruin beginnen te worden. Roer er dan de kerstomaatjes doorheen en bestrooi met zout en peper naar smaak. Voeg er nog een scheut balsamico aan toe en een klontje boter. Het hele zaakje even laten pruttelen. Na een minuutje of drie is de saus klaar. Je kunt het meteen door gekookte (verse) pasta roeren en serveren. En als je een beetje minder knoflook wilt neem je gewoon een of twee tenen in plaats van vier.

Tijdens het smakelijk scheppen uit onze borden pasta praten Ak en ik de dag door en wisselen we wetenswaardigheden over de kindjes uit, van die dingen die niemand anders interessant vindt, maar waar je als ouders maar over door kunt gaan. En daarna krijgt mijn eigen Prins Pasta een zoen, zet ik mijn tas op de gang, en hang ik mijn jas die ik ergens over de bank gooide aan de kapstok. Een betere afsluiting van een lange werkdag is er niet.

  8 comments for “Pasta met kerstomaatjes en spaghetti al limone

 1. Anneloes
  17 mrt ’10 at 16:40

  Wat klinkt dit ontzettend gezellig!

  En ik gs die recepten ook eens uit proberen!

 2. Rianne
  18 mrt ’10 at 9:28

  Oke, ik heb de ingredienten voor het eerste recept in huis gehaald, vanavond gaan we ervoor, ik ben benieuwd!! Maar een vraagje he, de citroen afborstelen… Met de afwasborstel ofzo? Of de theedoek?

 3. Dorieke
  18 mrt ’10 at 12:14

  Doe ik met met handen onder een stromende kraan met lauwwarm water. Je kunt het msischien ook wel gewoon overslaan, ik weet niet hoeveel bestrijdingsmiddelen er op de schil van een citroen blijven plakken (ik ben er zelf nog nooit ziek van geworden :-). Of als je een biologische citroen hebt gekocht, dan heb je dat probleem helemaal niet.

 4. Liesbeth
  18 mrt ’10 at 21:50

  Was het lekker Rianne? Wij hebben het ook gegeten vanavond :). Simpel doch smakelijk. En nu hou ik op met reacties schrijven..

 5. dorieke
  18 mrt ’10 at 23:24

  Oei ik ben ook heel benieuwd wat jullie ervan vonden, grappig dat jij het ook gegeten hebt Lies!! Nu nog die met die kerstomaatjes proberen want die is echt SUPERlekker!

 6. Rianne
  19 mrt ’10 at 10:19

  Heerlijk! Heel smakelijk en fris. Wel hebben we er stiekem nog wat walnootjes na gegeten, is zo’n portie voor jou en Ak echt genoeg Door? Mijn collega wist niet wat hij moest koken dus heb ik hem dit recept ook even doorgespeeld. Haha, wat een invloed heb je he? Op naar het tweede recept!

 7. Dorieke
  19 mrt ’10 at 12:18

  Nou eerlijk gezegd maak ik altijd de dubbele hoeveelheid en dat eten we ook gewoon op hoor! Maar die is officieel voor 4 personen (en ok, 500 gram pasta is ook wel een béétje aan de ruime kant voor 2), vandaar dat ik de hoeveelheden gehalveerd heb in mijn blog :-).

 8. Dorieke
  26 mrt ’10 at 9:12

  Gister weer een lekkere pasta gehad, dus voor de liefhebbers hier het recept. Het komt uit het boek ‘Delicious’ van Annabel Langbein. Zij is een Nieuw-Zeelandse kok, ik had er nog nooit van gehoord maar er staan allemaal filmpjes van d’r op Youtube.
  Je hebt nodig voor de saus een blikje artisjokkenharten, 3 ansjovisjes, 8 zwarte olijven, twee teentjes knoflook en flinke scheut olijfolie. Dit allemaal in een bakje doen en pureren (hoeft niet helemaal glad te zijn), dan heb je de saus klaar. Verder heb je nodig: 50-100 gram peultjes, paar plakjes prosciutto, pijnboompitjes, pasta en evt. parmezaanse kaas. Je kookt de pasta gaar en blancheert de peultjes (dat kan in hetzelfde water als van de pasta, twee minuutjes in een hittebestendig vergiet en dan spoel je de peultjes daarna meteen af onder koud water). In een ander pannetje bak je de plakjes prosciutto uit en rooster je de pijnboompitjes. Als de pasta klaar is afgieten, de saus er meteen doorroeren, rest van de ingrediënten erdoor en voor de kaasliefhebbers nog wat parmezaanse kaas erover. Oja, je kunt ook nog gehakte koriander door de saus doen en mee pureren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.