Pompoen

Ik sta in de keuken een pompoen te schillen. Een helder herfstzonnetje schijnt door het keukenraam en licht de diep-oranje kleur van de vrucht op. Lauren keuvelt op de achtergrond. Ze laat haar kontje draaien op de melodietjes van haar boerderij. Af en toe kijkt ze even om het hoekje en speelt kiekeboe met een grote grijns.

Soms tilt het geluk je zomaar even van de vloer. Twee voeten die wel een decimeter boven de grond bungelen. Totdat de volgende poepbroek zich aandient natuurlijk, of totdat het reisje naar Polen via Duisburg, Dortmund en Katowice dat je in je eentje gaat maken in het weekend je gedachten binnendringt. Of totdat je bedenkt hoeveel was er nog ligt en dat de wc wel weer eens gepoetst mag worden.

Maar je kunt ook nog even lekker blijven bungelen. En dat doe ik dus maar!

Post navigation

  17 comments for “Pompoen

 1. dorieke
  13 okt ’08 at 14:43

  Trouwens, mocht iemand zich afvragen of ik als culinair talent door het leven ga omdat ik eerst verse gist gebruik en daarna een pompoen: je hebt helemaal gelijk, ik ben een culinair talent en ik maak hele ingewikkelde, spannende en indrukwekkende gerechten.

 2. Alice
  13 okt ’08 at 15:39

  Of was pompoen gewoon hetgeen dat in je biologisch groentepakket zat deze week en moest je er dus wel iets mee maken? Wij krijgen ons pakketje vanaf morgen, ben superbenieuwd (het zit in een papieren zak dus het knusheidgehalte is redelijk hoog ;-))

 3. Els
  13 okt ’08 at 15:42

  Vroeg was daar het SOG (Studie Ontwijkend Gedrag)
  En nu is daar het POG (Poets Ontwijkend Gedrag)

  Dit soort gedrag komt vaak tot uiting in het ‘doen-van-dingen-die-ook-wel-nuttig-zijn-maar-niet-vervelend-zoals-het-te-ontwijken-gedrag’

  Zo zijn daar; koken; boodschappen doen; emails versturen e.d.

  Ons allen welbekend.

 4. Els
  13 okt ’08 at 19:46

  Vroeg = Vroeger

  =)

 5. Lilian
  13 okt ’08 at 19:58

  ingewikkeld, spannend en indrukwekkend… Hmmmm maar dat zegt nog niets over de smaak. Kun je daar ook wat over verklappen? Of is de smaak ook heel ingewikkeld, spannend en indrukwekkend?

 6. Carin
  13 okt ’08 at 23:51

  De knusheid van de papieren zak van het groentepakket?
  Wacht maar tot je je pasternaken, schorseneren, knollen en kousebanden ziet met biologische aarde, dan is er weinig knusheid meer te vinden. :)

 7. dorieke
  14 okt ’08 at 10:26

  Hahaha, ik ben ook heel benieuwd Alice of het wat is met zo’n groentepakket! Wij moeten er nog even op wachten, ze hebben een week of twee verwerktijd nodig. Ons pompoen-gerecht van gisteren was trouwens heel erg lekker, dus als iemand nog eens een recept nodig heeft… Ik had die pompoen gekocht voor een goed doel, namelijk voor een echtpaar uit onze kerk die in Tanzania werkt in een ziekenhuis. Als je niet weet wat je met je geld moet doen moet je maar ’s kijken op http://www.levenvoorafrika.nl.

 8. Ed groentepakket
  14 okt ’08 at 13:07

  Nou Ed groentepakket heeft de papierenzak binnen hoor!!

  Deze week eten we (even een lijstje voor Dorieke):

  – Andijvie
  – Prei
  – Koolrabi
  -Raapsteeltjes
  – Bloemkool
  – Aardappels.

  De aardappels zijn lekker voor in de frituur! De rest is voor het konijn!!

 9. dorieke
  14 okt ’08 at 13:18

  hey groentepakketten, jullie moeten echt even kijken op de site http://www.bioaanhuis.nl, daar staan goeie recepten op voor de raarste groenten. Ik vind koolrabi (is dat hetzelfde als koolraap?) bijvoorbeeld al erg raar. Maar koolraap met boerenkool en olijven, of koolraapsalade met citroensaus klinkt dan wel weer oké. Wat raapsteeltjes zijn mag Joost weten, maar spaghetti carbonara met raapsteeltjes durf ik wel te proberen. Hou ons op de hoogte van jullie ervaringen met de knollen en resten aarde!!

 10. Lilian
  14 okt ’08 at 14:07

  nee, koolrabi en en koolraap is wat anders.
  Raapstelen blijkt lekker te zijn in een stamppot (aardappelen stampen, melk en boursin erdoor, raapstelen en cashewnoten erbij)
  Alleen heb ik die laatste nooit geprobeerd maar ooit over de mail gehad, geen flauw idee hoe raapstelen eruit zien.

  Doe mij maar rodekool, wortelen, sperziebonen enzovoort.. Lekker veilig!

  Wat voor een pompoengerecht heb je gemaakt? Pompoensoep? Want dat wil ik nog een keer graag proberen te maken.

 11. Els
  14 okt ’08 at 14:48

  Refererend aan Edwin’s bericht; dat is nu precies mijn angst; dat je alleen maar groentes krijgt die beginnen of eindigen op -kool

  BLEH

  Of Schorseneren…ook vies.

 12. Karina
  14 okt ’08 at 15:58

  Hoi Dorieke,

  voor mij ook graag het recept van je pompoengerecht. Die pompoenen kijken mij rond deze tijd altijd zo lekker aan, maar ik weet niet wat ik er mee moet.
  Als iemand nog leuke recepten weet voor koolrabi, raapsteeltjes en andere oud- hollandse groenten… ik houd mij warm aanbevolen! Een keer wat anders,´k weet alleen niet of mijn gezinnetje het mij in dank zal afnemen, maar dan hebben ze pech!

 13. dorieke
  14 okt ’08 at 16:24

  Ok, met het gevaar dat dit een receptensite begint te worden (maar ach wat is daar eigenlijk mis mee…), hier twee lekkere recepten met pompoen. Allebei gewoon van het internet geplukt hoor, maar wel uitgeprobeerd!

  —————-

  Pompoen gebakken met chilipeper, limoen en soja

  Ingredienten:
  75 gram boter, 700 gram pompoen, geschild van de zaad ontdaan en in plakken van ½ cm gesneden, 1 rode chilipeper, in dunne plakjes, 2 eetlepels lichte sojasaus, sap van 1 limoen, verse gember 5 cm, fijngeraspt, 1 theelepel lichte melasse (of 1 theelepel donkeer basterdsuiker), 2 tenen knoflook, fijngehakt, ongeveer 4 1/2 dl kokendhete kippenbouillon, zout en versgemalen zwarte peper

  Bereiden:
  Verwarm de oven voor op 190C. Gebruik 25 gram van de boter om een gratinschaal in te vetten. Leg er de plakken pompoen in mooie laagjes in. Bestrooi elke laag met zout en peper. Laat de rest van de boter smelten en roer er chilipeper, soja, limoensap en gember door , en vervolgens de melasse en de knoflook. Giet dit mengsel over de over de pompen. Giet er zoveel kokendhete kippenbouillon over dat de pompoen net onder staat. Zet de schaal in de oven en laat de pompoen in 40-50 minuten gaar bakken.

  —————
  Marokkaanse pompoensoep:

  Ingedienten:
  1 kilo pompoen, 1 liter groentebouillon, 200 gram kipfilet, 3 knoflookteentjes, 1 theelepel gemalen komijn, citroensap, zonnebloemolie, zout en peper

  Bereiden:
  Verwijder de schil van de teentjes knoflook en snij de knoflook fijn. Maak de pompoen schoon, snij deze door midden en verwijder de pitjes en de schil. Snij de pompoen in stukjes. Maak de kipfilet schoon en snij deze in dunnen reepjes.

  Zet een grote pan op het vuur en verhit een scheutje olie. Fruit de knoflook. Voeg de stukjes pompoen toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de bouillon, een scheutje citroensap en de komijn toe. Roer het geheel goed door en voeg naar smaak peper en zout toe. Breng de soep aan de kook en laat deze voor 20 minuten op laag vuur staan.

  Haal de soep van het vuur. Pureer de soep (bijvoorbeeld met een staafmixer). Breng vervolgens de soep weer aan de kook op het vuur. Voeg de reepjes kipfilet toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken. Als alles klaar is de soep over de borden verdelen en garneren met tuinkruiden, bijv. koriander of peterselie.

 14. Karina
  14 okt ’08 at 16:29

  dank u, dank u, klinkt heerlijk. We zullen er geen recepten-site van maken hoor!

 15. dorieke
  14 okt ’08 at 16:48

  Nou van mij mag het hoor, ik vind het wel leuk om ieders lievelingsgerecht na te maken ;-)

 16. Ed groentepakket
  14 okt ’08 at 17:25

  Wij eten vanavond spaghetti carbonara met raapsteeltjes. Ik ben benieuwd….

 17. Alice groentepakket
  14 okt ’08 at 18:57

  spaghetti carbonara met raapsteeltjes is een absolute aanrader! Was erg lekker. Nooit gedacht dat we ooit raapsteeltjes zouden eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.