De jongen van de Turkse bakker

‘Verkopen jullie verse gist?’
‘Jazeker mevrouw, hoeveel wilt u hebben?’

Hmmm. Bij de eerste vraag word ik al betrapt op mijn onwetendheid op het gebied van verse gist. Ik wil zelf een pizza maken en mijn recept schrijft voor: verse gist. Maar hoe moet ik weten wat gebruikelijke hoeveelheden zijn?

‘Eh…hoe lang blijft het goed?’
‘Twee weken toch zeker wel’
‘Nou, doe dan maar eh…’

Soms helpt het om gewoon je zin niet af te maken, dan schiet iemand je al te hulp door de rest in te vullen. Zo ook nu.

‘Voor twintig cent? Vijftig cent?’
‘Ja, 50 cent is prima.’

De jongen van de Turkse bakker loopt even naar achteren en komt daarna terug met een stinkende prop ter grootte van een sneeuwbal. Hij kijkt me bezorgd aan.
‘Niet teveel van gebruiken hè, mevrouw.’
Ik probeer een gezicht te trekken dat kennis van zaken suggereert en schud wijs mijn hoofd.
‘Nee ik meen het hè!’ herhaalt hij. ‘Alleen een heel klein beetje verkruimelen tussen uw vingers”.
Ik knik, betaal mijn 50 cent en loop met de prop verse gist het bakkerijtje uit.
‘Mevrouw!’ roept hij me dringend na. ‘Pas op hoor! Straks is uw hele huis van deeg!’

Post navigation

  5 comments for “De jongen van de Turkse bakker

  1. Lilian
    8 okt ’08 at 17:22

    krijgen we het verhaal ook te lezen als de pizza klaar is?? Haha

  2. Alice
    9 okt ’08 at 17:06

    En??? Wonen jullie sinds gisteren in de pizzadeeghuisje?

  3. Els
    10 okt ’08 at 17:19

    Huh? een ‘prop’? Gist is toch een soort poeier?
    (duidelijk nog onwetender dan door)

  4. Lilian
    10 okt ’08 at 18:07

    Kan allebei, je hebt zelfs (weer) vloeibare gist (maar dat is niet voor thuis.)

  5. Karina
    10 okt ’08 at 20:40

    Kijk… en dat weet Lilian dan weer! Ik heb zelfs nog nooit echte gist, in wat voor vorm dan ook, in handen gehad.
    Een pizza kopen bij de supermarkt kan ook, maar zelf gemaakt is ie vast lekkerder. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.