Peuteranarchie

Als Lauren iets doet waar wij trots op zijn mag zij een sticker plakken op een wit A4-tje. We hebben stickervellen van Jip en Janneke, en van de Disney-prinsessen. Elke sticker wordt met zorg door Lauren uitgekozen. Meestal verandert zij nog een keer van keuze als we hem bijna van het vel purken. Ze mag hem zélf opplakken, een groter genot is in haar peuterwereld nauwelijks denkbaar. En na een poosje ziet het velletje er zo uit:

Maar hoe ik ook kan genieten van peuteranarchie, het kan ook netter vind ik. Daarom bedenk ik een systeempje om Lauren iets nieuws aan te leren: het drinken van melk. Ik schrijf getalletjes van 1 tot 10. De eerste keer krijgt Lauren een sticker bij één slokje melk, de tweede keer bij twee slokjes, enzovoort. Ak is hoogst verbaasd als hij mijn constructie ziet. Hij vindt het geweldig pedagogisch verantwoord.

‘Het is ook goed voor de oog-hand-coördinatie’ prijst hij, als Lauren haar zevende sticker netjes op het cijfer zeven plakt. Ik glim van trots. Jeempie, ik doe iets pedagogisch verantwoords.

Terwijl ik mezelf nog een keer extra complimenteer weet Lauren een make-uptasje uit de badkamer te vissen. Ze trekt de dop van een oogpotlood en begint haar gezicht in te kleuren. Ik hoor haar zachtjes babbelen ‘mooi hool’. Haar beentjes recht voor zich uit, het tasje op haar schoot. Dan roept ze mij erbij om het eindresultaat te bewonderen. Ik kijk in haar snoet met bruine vegen. ‘Vind je mij plachtig mama?’

Ik vind je plachtig, de allerplachtigste. En als ik eerlijk ben is jouw stickervel ook veel leuker dan de mijne.
Lang leve de peuteranarchie!

  13 comments for “Peuteranarchie

 1. Els
  30 jan ’10 at 22:31

  Het plachtige plinsesje! =)
  Ik vind het heel educatief Door! Maarruh… heb je expres een afwijkende nummervolgorde gekozen om haar een beetje te dissen? Lekker de 10 voor de 8 zetten om t arme meisje extra in de war te brengen? Kun je wel bij zo’n kleintje!! ;)

 2. Anneriet
  31 jan ’10 at 11:25

  Ha ha, wij hebben ook zo’n stickerpapier. Een door mij getekende Ark van Noach en een pot met 300 beestenstickers van de Action voor elke keer dat er op de wc geplast wordt. Het kiezen van de juiste sticker is een heel ritueel en ja, als je bijna het papiertje eraf hebt gepulkt blijkt toch een ander beest uitverkoren te worden om mee te mogen varen…

 3. Jolien
  31 jan ’10 at 15:52

  Je hebt waarschijnlijk geen foto van die plachtige oogpotlood-prinses?

 4. Els
  31 jan ’10 at 20:04

  Overigens; leuk dat jullie al die moeite doen maar wel es van stickerboeken gehoord?

  :D

 5. dorieke
  31 jan ’10 at 20:35

  @Anneriet: blij dat je meeleest Anneriet want JIJ bent de collega van de pruimenconfiture (zie http://www.doriexel.nl/?p=2016) en ik wacht al de hele tijd op een kans om jou te smeken om meer potjes van die verrukkelijke jam!!

 6. Lilian
  31 jan ’10 at 21:40

  mag iedereen die hier meeschrijft dan een keer bij jullie pannekoeken komen eten als je nog meer potten krijgt?
  Ik houd me aanbevolen hahaha

 7. Alice
  1 feb ’10 at 8:01

  Ik heb die pruimenconfiture geproefd: mjammmm!!!! Echt superlekker!

 8. Ed
  1 feb ’10 at 8:36

  Wat is er van het mooie simpele woord PRUIMENJAM overgebleven? Klinkt dat minder lekker dan pruimenconfiture?

 9. dorieke
  1 feb ’10 at 9:14

  Nee maar op de pot stond ‘pruimenconfiture’ en dat was zo grappig, want het was zo’n etiketje met vaag geprinte letters in alle kleuren van de regenboog, opgemaakt met WordArt, en dan dat dure woord ‘pruimenconfiture’. Dat vond ik gewoon leuk!

 10. dorieke
  1 feb ’10 at 9:15

  @Lilian: je bent welkom! (Maar het is wel een aardig eindje rijden voor een pannenkoek met jam :-D)

 11. Alice
  1 feb ’10 at 9:40

  Pruimenjam heeft ook een hoger knusheidgehalte als je het pruimenconfiture noemt

 12. Lilian
  1 feb ’10 at 11:06

  Dat is ook wel weer zo…

  Haha Alice, ja dat klopt idd, de romantiek is ver te zoeken met pruimenjam, maar pruimenconfiture… Het klinkt lekker Amish romantisch haha

 13. Anneriet
  1 feb ’10 at 13:06

  Ha ha, ik zal alle reacties en gedachten over de pruimenconfiture doormailen naar de leden van een schattig kerkje in Enkhuizen die met het maken van deze blijkbaar heerlijke jam proberen geld te verdienen voor een nieuw kerkgebouw.
  @Dorieke: ik zal eens kijken wat ik voor je kan doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.