Haïti

Bij Netwerk zagen we een reportage over een reddingsteam van USAR in Haïti. Er kwam een melding binnen van een teken van leven onder de puinhopen van een ingestort gebouw. Een vrouw of een kind, het was nog niet duidelijk, maar het reddingswerk begon. Het was meer dan 70 uur na de ramp. Het waren een vrouw én een kind.

De vrouw kon maar moeilijk bereikt worden – het dode lichaam van een familielid naast haar was opgezwollen, zij lag bekneld. Toen zij eenmaal vrij werd gemaakt kwam ook haar dochtertje vrij, een meisje van twee. Terwijl haar moeder met starende ogen werd weggedragen mocht zij uitrusten in de armen van een van de reddingswerkers. Beetje bij beetje kreeg zij slokjes water toegediend. Alleen uitgedroogd, verder niets.

Behalve dat zij meer dan 70 uur onder het puin had gezeten, samen met haar moeder met de starende ogen. Ik kreeg bijna geen adem toen ik het zag. Ik wilde me niet indenken hoe de vrouw zich had gevoeld, maar ik móest het me indenken. In het donker liggen, je kindje in de buurt, alleen elkaars stemmen horen. Dode lichamen om je heen. Met elk uur dat verstrijkt minder hoop. Te moeten bedenken dat je kindje het langer overleeft dan jij. Te moeten bedenken dat zij helemaal alleen is als ze doodgaat. En als de redding komt is de glans in je ogen gedoofd.

Maar ook: dat de brokstukken boven je hoofd worden weggeveegd. Dat iemand met sterke armen je dochtertje uit het puin trekt. Dat er dekens over je heen worden gelegd. Dat iemand water geeft.

Maar ook: dat je wakker wordt in een wereld van 100.000 doden.

  1 comment for “Haïti

  1. jos
    22 jan ’10 at 17:32

    Ja, het is allemaal heel heftig. Maar wat als je bedenkt dat het jouw kin dje is en dat jij onder het puin ligt. We staan er niet veel bij stil omdat het vaak zo’n ver van je bed show is maar het zou hier ook zo maar kunnen gebeuren. Wat ik me nou de hele week al afvraag he, zou dit nu een teken van de eindtijd zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.