44 jaar

We zaten aan een lange tafel. Het was alsof de mensen bij ons op audiëntie kwamen. Alsof we het ineens tot Bekende Nederlanders hadden geschopt. Dat was ook wel zo eigenlijk, want wij waren de nakomelingen van Pa Ham, het grote middelpunt van de middag, de man die bijna 44 jaren werkte voor dezelfde baas, de man die jaar in jaar uit, door weer en wind, met en zonder fietssnelheidsmeter en calorieënteller dezelfde kilometers aflegde van de ene kant van Hengelo naar de andere. De man naar wie die middag alle aandacht uitging, want hij ging met pensioen.
En wij zaten aan een lange tafel. De koude kant had zich vakkundig van de familieplichten onttrokken en stond van een afstandje geamuseerd toe te kijken hoe de kinderschaar zich neerzette naast de pater familias. Een ober kwam onze bestelling opnemen. Wij herinnerden ons nog van het 25-jarig en het 40-jarig jubileum dat die eerste keuze cruciaal was. Dat wat in je glas zat zou in rap tempo worden bijgeschonken tot je erbij neerviel, een toestand die bij het 40-jarig jubileum door enkele mannen aan de zwagerlijke zijde werd bereikt. Ik koos cola light, in de verte zag ik zwager E. met bier. Later zou hij wankelend de zaal verlaten.
Sommige bijdragen waren in het Twents, daar moesten wij erg ons best voor doen. Het is maar mazzel als je Twents spreekt, zeiden wij tegen elkaar, want dan klinkt alles wonderlijk grappig. Ook waren er kado’s. Veel kado’s. En er was een toespraak van pa Ham, waarin het hele management door de mangel werd gehaald, herinneringen uit vroeger tijden de revue passeerden (bijvoorbeeld dwaze moeders die rammelden aan de poorten van de fabriek). En zoals het een echte tukker betaamt kwam er ook een flinke portie onderbroekenlol voorbij, waar het hardst om gelachen werd door ma Ham.
Een vaderfiguur, zeiden de collega’s. Hij was een vaderfiguur. Ze gaven hem nog meer kado’s, en schouderklopjes, en hartelijke woorden. Ik dronk nog een cola light, en E. sloeg nog een biertje achterover. Ik dacht aan een moment in het jaar 2045, waarop ik zelf een aandachtig publiek zou toespreken. Als de wereld dan tenminste nog zou draaien, en de mayakalender niet zou aflopen, en er geen Grote Opname zou zijn geweest. Of zullen mijn sibbelingen in 2045 met weemoed terugdenken aan hun grote zus, die op een memorabele middag in 2010 oploste in de koolzuurhoudende dampen van haar negentiende glas cola light.

  6 comments for “44 jaar

 1. susan
  15 jan ’10 at 21:02

  whahahahahahahahah!
  Nu al met pensioen? Wie worden er nou eigenlijk oud?

 2. Els
  15 jan ’10 at 21:19

  Ik dacht niet dat Pa Ham de pensioengerechtigde leeftijd al had bereikt!? Of is ie er vroegtijdig tussenuit gepiept?

  Beste Pa Ham; wat zijn de plannen eigenlijk? Wordt er nog wild gefantaseerd over reizen naar de maan, over grote wetenschappelijke ontdekkingen, over dagen alleen maar James Bond films kijken of gaat u misschien ook weblog beginnen? VERTEL VERTEL?! (Das van een andere Bert)

 3. Wessel
  15 jan ’10 at 22:23

  Tegen die tijd is dat 2047 Door…

 4. Opa Bert
  16 jan ’10 at 22:56

  Ik vond het op 60-jarige leeftijd welletjes. Op z’n twents klinkt dat zo: Ik hoal der met op, ’t is mooi wes.
  Als vader(figuur) moet je op een gegeven moment je kinderen loslaten.
  @Els; inderdaad films kijken en boeken lezen is nu eenmaal één van mijn hobbies.

 5. dorieke
  17 jan ’10 at 13:36

  Maar ook thuis zitten kan een druk programma zijn, wat dacht je van de vele koffie- en theemomenten, de televisieprogramma’s die gekeken moeten worden (of de series van Prison Break), en ’s ochtends is pa natuurlijk ook al snel twee uur kwijt vanwege het uitslapen tot tien uur. Hij mag blij zijn als er nog tijd over is voor een cryptootje… ;-)

 6. Els
  18 jan ’10 at 7:30

  Ik zie in elk geval dat pa Ham een eigen categorie heeft gekregen. We verwachten dus nog veel van hem te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.