Lood om oud ijzer

Twee dagen voor het einde van het jaar bedenken we dat wij misschien een andere verzekering moeten afsluiten. De torenhoge tandartsrekeningen gapen ons nog aan, terwijl de volgende behandelingen alweer op stapel staan. En de eerste teruggave van de verzekering viel een beetje tegen. Al die stoere ronddraaiende foto’s, daar heeft Anderzorg niet zoveel mee op. Flubberende plasticjes om de mondholte mee te bedekken vindt zij ook al niet vergoedingswaardig.

Dus daar zit Ak, te turen naar het laptopscherm. Zijn hersens kraken. Bij de ene verzekering krijg je 80% vergoedt, maar dan heb je een maximum van 900 euro, terwijl je bij de andere 75% vergoedt krijgt met een maximum van 1100 euro. Oude schoolsommetjes beginnen weer voor onze ogen te dansen, want in welk geval ben je nu voordeliger uit? Om het nog ingewikkelder te maken heeft onze eigen verzekering géén maximumbedrag, maar een maximum op het aantal behandelingen. Je mag bijvoorbeeld drie keer per jaar op controle, zes gaatjes laten vullen en een keer naar de mondhygiënist.
In het laptopscherm staan veertien tabbladen over. Ak klikt manisch van de ene naar de andere site. We rekenen als dollen. Bij DVZ krijg ik korting, dus dan moet er weer tien procent van het totaalbedrag af. Ak heeft een aanbod van Univé gekregen waarmee we ook goedkoper uit kunnen zijn. Onze hoofden tollen.

Als we ons uiteindelijk achterover kunnen laten zakken in de bank, de zweetdruppels van ons voorhoofd vegend, is de conclusie dat we tóch bij onze eigen verzekeraar moeten blijven. Een beetje opgelucht zijn we wel: je moet er niet aan denken om nu weer het circus van het wisselen van verzekering in te stappen.

’s Avonds kijken we zoals elke dag deze week naar de Top 2000 a GoGo. Ak is de muziekkenner en -liefhebber van ons twee, maar ik doe gewoon gezellig mee, net zoals ik in de zomer aanschuif bij Studio Sportzomer. Credits verzamelen is dat, voor alle keren dat Ak mee moet kijken naar Het Familiediner.
In vogelvlucht neemt de quiz ons mee door de nummers uit de Top 2000. Af en toe komen er fragmenten van clipjes voorbij. Onderin beeld staat dan informatie over het liedje en de artiest. Wij schuifelen tijdens het programma steeds dichter met onze hoofden naar het scherm. Die letters, die zijn toch waanzinnig klein! Nog dichterbij kruipen wij. Ak knijpt zijn ogen dicht en ik veeg branderige tranen van mijn wangen.
‘Staaraapjes’ zegt Ak.
‘Molletjes’ zeg ik.

Dan, met een zucht, gaat Aks hand weer naar de laptop.
‘Oké. Ik ga wel op zoek naar een verzekering die ook brillen vergoedt’.

Post navigation

  3 comments for “Lood om oud ijzer

 1. Bert
  31 dec ’09 at 14:13

  Een breedbeeld tv wil ook wel eens helpen.
  De kosten worden helaas niet door de zorgverzekeraar vergoed, maar het kon wel eens goedkoper zijn dan 2 nieuwe brillen.

 2. jos
  31 dec ’09 at 14:53

  Een masterplan van die credits verzamelen. Zo had ik het nog niet bekeken maar het kan heel goed werken! Een fijne jaarwisseling gewenst!

  Jos & Aafke

 3. Ronney
  31 dec ’09 at 16:40

  ow shit, die Top2000aGogo! Helemaal vergeten…. zou dat door m’n kersverse PS3 komen? Ik vrees het wel :(
  Dan maar komend weekend via uitzendinggemist…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.