Zwembadwensen

‘Mevrouw, mag ik iets vragen?’ Een Turkse vrouw strekt verlegen haar hand naar mij uit. Ik houd mij op de glibberige vloer van het zwembad maar net in evenwicht. Mathis klem ik strak tegen mij aan. Hij is voor het eerst in het zwembad vandaag en zijn onderlipje bibbert een beetje.
Ik kijk de vrouw vragend aan. Zij is prachtig opgemaakt en draagt een goudkleurige badjas. Haar glanzende zwarte haar is opgestoken.
‘Hoe oud is uw kindje?’ vraagt zij.
‘Bijna vier maanden’.
Trots steek ik Mathis met zijn gezicht naar haar toe. Zoals altijd begint hij direct te lachen.
‘Is het een jongetje? En hoe heet hij?’
Gretig geef ik de gevraagde informatie. Haar man hangt intussen vlak achter ons aan de rand van het zwembad. Ze knikt in zijn richting. ‘Híj vraagt daar naar, want hij wil weten wanneer je met een baby kunt gaan zwemmen’.
‘Hoezo? Heeft u zelf ook een kindje?’
Een schaduw glijdt over haar gezicht. ‘Ik heb vier miskramen gehad.’
Er valt een stilte.
Dan leeft zij weer op. ‘Nu ben ik voor de vijfde keer zwanger. Mijn man zegt: als de baby vier weken is ga ik naar het zwembad met hem. Maar ik vind dat een beetje vroeg. Als het kindje drie, vier maanden is, dan kan het wel.’
We praten over zwemmen met baby’s. ‘En gefeliciteerd met de zwangerschap’ zeg ik als ik weer verder loop.

Nu blijft mijn oog op hen vallen tijdens het zwemmen, die mooie jonge vrouw met haar beginnende buikje en haar wat oudere man die loom in het water hangt. In gedachten zie ik die twee in het zwembad dobberen met een vrolijke baby. Hij zal het kindje nat spetteren, zij zal het kindje kussen. En het opspattende water zal het verdriet in haar blik vervagen.

  4 comments for “Zwembadwensen

 1. Lilian
  13 dec ’09 at 12:09

  En dan besef je dat het niet zo gewoon is om kinderen te ‘hebben’.

 2. dorieke
  13 dec ’09 at 12:35

  Inderdaad, zo voelde ik het ook!

 3. Anneloes
  13 dec ’09 at 22:02

  Ik vind het zo moedig dat mensen met zoveel innerlijke pijn doorgaan! Ik gun hun dat kleintje van harte!
  Elk kind is een geweldig mooi geschenk!

 4. Wes
  14 dec ’09 at 11:07

  Even iets anders, admin haal dit bericht maar weg na lezen:

  De website is nagenoeg onbereikbaar geworden hier in Utrecht. We mogen achteraan sluiten in de rij van honderdduizenden lezers van de blog, iets wat de snelheid van de blog niet ten goede komt. Ak, sluit extra servers aan en zet er reclame op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.