Vliezendoorprikker

‘En dit is nu…’ zegt de verloskundige ‘… een vliezendoorprikker!’. Ze houdt een puntig voorwerp omhoog met een gebogen haakje. Het lijkt op een breinaald. ‘Je mag kiezen: ik prik de weeën nu door, of we wachten nog twee uur en dan doe ik het alsnog.’
Oh help, moet ik daar nu een beslissing over nemen? Onzeker kijk ik naar Ak. ‘Wat moet ik doen?’
‘Tja, de vorige keer werden de weeën daar veel heftiger van, maar toen ging het ook veel sneller’ brengt hij mij in herinnering. Hij heeft gelijk. En het meest zinnig is toch om je snel aan die pijn over te geven dan dat je er nog twee uur op gaat zitten wachten? Maar ik weet het nog te goed, hoe het voelde, hoe erg het werd toen de vliezen eenmaal door waren, en dus durf ik niet te zeggen: prik maar, prik maar door, daar zijn die ballonnen voor.

‘Weet je wat, ik voel wel even wat een wee doet!’ zegt de verloskundige. Ze houdt haar hand tegen de vliezen aan en constateert dan dat die niet meer meewerken.
‘Ze glijden als een zandloper onder mijn hand vandaan’ zegt ze hoofdschuddend. ‘Ik ga ze doorprikken!’
Hup, daar verdwijnt het lange puntige voorwerp naar binnen.
‘Wil je hem bewaren?’ vraagt ze daarna. Waarom zou ik dat willen? Wat moet ik ermee? Maar een nieuwe wee maakt het beslissen alweer onmogelijk, dus legt zij de pin op het tafeltje naast mijn bed.

Inmiddels zijn we twee dagen verder en vanochtend bedacht ik ineens: waar is die vliezendoorpikker gebleven? Ak tovert hem tevoorschijn van naast ons bed. Ik bekijk hem eens goed, de grote boosdoener. Of de grote verlosser, het is maar hoe je het bekijkt, want feit is dat na het doorprikken van de vliezen de bevalling binnen anderhalf uur geklaard was. ‘Amniotic membrane perforator’ staat er op de zijkant. Van mij had ze hem niet hoeven laten liggen: ik heb geen trofee nodig om me te herinneren aan deze bevalling. Het gefrommelde gezichtje van Mathis, zijn wijdopengesperde mondje en de opluchting en blijdschap die ik voel bij elke ademteug zijn genoeg. Adem in: Hij is eruit! Adem uit: Wat is hij lief!

  22 comments for “Vliezendoorprikker

 1. L
  23 aug ’09 at 20:57

  mmm… is dat net zoiets als…. ‘en kijk dit is de zak waar je kindje in heeft gezeten, maakt u maar een foto’? en je dat dan overdonderd doet en dat je nog steeds die foto niet van je computer verwijderd hebt….

 2. Rieneke
  23 aug ’09 at 22:16

  Doriexel: je bent ’n beroeps-blogger: twee dagen bevallen en alweer volop online… Heulemaal niet erg, veel te leuk om te lezen!
  EN wat een schatje is Mathis!

 3. Els
  23 aug ’09 at 23:14

  Ik heb dat ding gelukkig niet hoeven te bewaren noch ooit gezien.
  Maar zo heb ik nog wel; het hielprik prikkertje (!?) Waarom? Tsja…men deed voorkomen alsof het leuk was dat te bewaren en ik wacht nog op t moment dat ik dat ook denk. Als dat moment niet binnen een jaar komt gooi ik het alsnog weg …. ;)

 4. Marieke
  24 aug ’09 at 10:43

  Ook geen prikkertje voor mij. Maar wat dachten jullie van het navelklemmetje netjes in een doosje en het zonnebrilletje dat nodig was onder de lamp. Het ziekenhuis geeft je alles mee waar je kind maar aan of in gezeten heeft.
  Misschien handig voor later als ze een spreekbeurt houden.
  “en dit is de vliezendoorprikker waardoor ik heel snel geboren ben. Geef maar even door.”

 5. marijke
  24 aug ’09 at 11:01

  ik heb er nog een kraamtraantje omgelaten dat het navelstompje en ziekenhuisarmbandje van Pepijn waren weggegooid.

 6. Priscilla
  24 aug ’09 at 11:25

  Haha, aan mij is het niet eens gevraagd, gewoon doorprikken die hap. En ik heb de doorprikker ook niet meer gezien (zowel niet vooraf als achteraf…)… Het enige wat ik heb bewaard is de positieve zwangerschapstest (en ja, na ruim een jaar doet het paarse streepje het nog steeds!).

 7. Karina
  24 aug ’09 at 11:27

  Hier ook geen vliezenprikker (‘k zou niet weten hoe zo’n ding er uit moet zien gelukkig), maar wel de draadjes van de hartmonitor en ergens moeten we ook nog de navelklemmetjes hebben en het ziekenhuisbandje van Rik én natuurlijk de mooie placenta-foto’s :-D

 8. Alice
  24 aug ’09 at 12:44

  Mama heeft ook mijn polsbandjes en een uitdraai van het CTG en de dingetjes van mijn eerste voeding bewaard. Ik moet zeggen dat ik het zelf altijd vrij interessant vond om te bekijken. Maar een vliezendoorprikker spreekt misschien iets minder tot de verbeelding als je 8 bent…

 9. Dorieke
  24 aug ’09 at 15:55

  Wij hebben inmiddels een nieuwe aanwinst voor het rariteitenkabinet: het hielprikkertje. Gisteren zei Els nog dat ze het onder druk had bewaard en heb ik haar daar om uitgelachen, vandaag was ik zelf weer te slaafs om te zeggen: gooi dat ding maar weg. Dus die ligt te pronken naast de vliezendoorprikker… Ik zit intussen ook met een BH vol koolbladeren (die gaan we straks drogen tussen de bladzijden van een dikke statenbijbel, leuk voor later!) en in de ijskast liggen ijskompressen ter verlichting van de stuwing: we zijn helemaal terug in grootmoeders tijd!

 10. Karina
  24 aug ’09 at 16:22

  Aaaah! Stuwing…. kijk dát mis ik nou niet ;-)

 11. Els
  24 aug ’09 at 17:08

  HAHAHAHAHA echt. Dat je dat ding toch bewaard hebt :D

 12. Els
  24 aug ’09 at 17:10

  Overigens….die koolbladeren; helpt t?
  Ik heb die dingen ook gebruikt toen ik zo’n koorts had maar ze waren binnen no time helemaal gekneusd door de hitte (maar ok; ik had dan ook 41 graden koorts) Helpt t bij jou?”

  Ik vond later trouwens overal stukjes koolbladeren! 8{

 13. Karina
  24 aug ’09 at 18:21

  Ik heb altijd van die goedkope diepvrieszakken met doperwtjes gebruikt, die zijn snel bevroren en kun je mooi vormen. Ideaal!
  En het smeert niet ;-) (wel even een doek tussen doen, anders heb je melkijsjes :-D )
  En gewoon even een extra keertje aanleggen werkt ook heel goed en een voordeel van jongens is dat ze toch wel drinken is mijn ervaring.

 14. Edwin Hamelink
  24 aug ’09 at 18:32

  dudes….

 15. Dorieke
  24 aug ’09 at 19:06

  Wacht maar Ed, tot jij ineens als een zombie foto’s staat te nemen van de moederkoek en onder druk de navelstreng staat door te knippen…

 16. Karina
  24 aug ’09 at 19:34

  …. dan piep je wel anders :-D

 17. Karina
  24 aug ’09 at 19:35

  Al vond ik het super om een navelstreng door te mogen knippen ;-)

 18. Marieke
  24 aug ’09 at 19:42

  Ik heb twee lactatiedeskundigen gehad en die adviseerden juist warmte en masseren. Bijvoorbeeld onder de douche of twee pampers onder de hete kraan en die een kwartier voor de voeding (in mijn geval kolven) erop leggen, net twee kruikjes. Pas na de voeding mocht ik koelen, want van koude slaan de melkkanaaltjes dicht.
  Nog een leuke die ik een keer las. De wastafel vol laten lopen met warm water en dan voorover de boel erin laten hangen en ondertussen naar beneden masseren. Schijnt et goed van op gang te komen.
  anyway, veel sterkte met de dames, ik vond et best een domper, dacht je de bevalling gehad te hebben komt die ellende ook nog langs.

 19. Priscilla
  24 aug ’09 at 21:25

  Wat ook handig is… even een kolf lenen/ huren bij de thuiszorgwinkel (of als je er nog een hebt…) en even afkolven, zodat de ergste druk er af is… Die tip van warme douche en masseren hielp bij mij ook erg. Ik kreeg overigens alle tips van mijn moeder, die kraamverzorgende is…

 20. Ronney
  24 aug ’09 at 21:45

  @Ed: klagen en vrouwen, het gaat te goed samen… en dankzij de zondeval hebben ze iets waarvan ze altijd kunnen blijven zeggen: jij weet niet hoe het is!

  Maar voor het bewaren van ranzige voorwerpen is het m.i. geen geldige reden! De volgende stap is dat je de handschoenen van de verlosser meevraagt!!

 21. axel
  24 aug ’09 at 22:58

  Wat dacht je van mijn verzameling poep in potjes. Het valt niet mee om die spuitpoep goed op te vangen, kan ik je verzekeren. Daar moet je wel wat voor doen! Ik keek dan ook regelmatig nog verlekkerd naar de kleuren die ik bij Lauren heb verzameld, nu heb ik mooi de ontbrekende kleuren in mijn verzameling aan kunnen vullen dankzij Mathis! Het spectrum is weer een stuk breder geworden en mijn verzamelaarshart klopt met hernieuwde kracht!

 22. Ronney
  24 aug ’09 at 23:04

  @Axel: Ach, potjes, tsjah, kùn je doen. Bij ons kan ik de zeven kleuren schijt gewoon op het behang voor je aanwijzen, net zo gemakkelijk!

  edoch: bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.