Fruitariërs

Denk je dat je alles gehad hebt – een dikke buik, extreme hitte, een platgereden vogel op je stoep, een aanval van peuterdiarree die niet in maar langs de luier loopt – blijkt je keuken vol fruitvliegjes te zitten! Eén keer, één keertje maar, hebben we iets fruitigs te lang op het aanrecht laten liggen, en nu vermenigvuldigen de hells angels zich met de minuut.

270px-Drosophila_melanogaster_-_side_(aka)Ik word er helemaal panisch van. Ten eerste voel ik me een verschrikkelijke viespeuk. Want geef toe, als je nietsvermoedend bij iemand thuis iets in de prullenbak gooit en er komt een zwarte zwerm fruitvliegjes uit, dan is toch het eerste wat je denkt dat de huisbewoners zich ook wel niet regelmatig zullen wassen en zie je jezelf al lopen met anti-luizenshampoo en vlo-weg. Volgens Ak zijn fruitvliegjes niet echt vies: ze bederven het eten niet, gaan alleen af op producten die gisten zoals rottend fruit, en als je dan de rest van het fruit nog op wilt eten kan dat gewoon want ze laten geen sporen achter. Maar. Ik geloof het niet.

Ten tweede vind ik ze heel erg kriebelen en word ik echt allergisch van het gevoel van die zwarte spikkeltjes tegen mijn gezicht als ik toch, heel snel, heel strategisch, van enorme afstand, iets in de prullenbak wil gooien.

Dus ik vraag Mr. Google: ‘Hoe kom ik van fruitvliegjes af?’
‘Nou’, zegt hij. ‘Voorkomen is beter dan genezen’.
Kijk, dat is nou mr. Google, enorme betweter.
‘Jahaaa’, zeg ik. ‘Maar als je ze nu eenmaal hebt, wat doe je dan?’
En hij antwoordt: ‘Zet een bakje water met azijn neer, span er een stukje huishoudfolie overheen en prik er wat gaatjes in. Voila, een heuse fruitvliegval

Ha, now we’re talking. Ik zet een bakje water met azijn neer, span er folie over en ga zitten wachten. Maar. Het werkt niet. Dus ik ga terug naar Mr. Google: ‘Het werkt niet, wat nu?’
Hij krabt even op zijn hoofd. ‘Probeer het zonder water en folie, maar met een druppeltje afwaswater’.
Klinkt plausibel, ik kom meteen in actie. Lauren staat met haar beker diksap met grote ogen toe te kijken. Maar. Het werkt weer niet. Op gevaar af dat hij me een zeikerd gaat vinden roep ik nog één keer de hulp in van Mr. Google. Hij slaakt een diepe zucht en zegt: ‘Bekijk het eens van de positieve kant’. [Mijn hart springt op: daar hou ik van!].
‘Bij mensen die veel fruit eten, zoals fruitariërs, komen fruitvliegjes nu eenmaal snel voor.’
Ik kijk voorzichtig hoopvol. ‘Bedoel je dat…ik misschien helemaal geen viespeuk ben, maar een fruitariër? Dat klinkt…interessant. Fit, jong, gezond, vrouwelijk. Hmmm, daar kan ik wel mee leven…’.

En terwijl ik zo intens met Mr. Google converseer zet Lauren haar beker diksap op de grond. Binnen twee minuten heb ik de beste fruitvliegval aller tijden ontdekt: de dop van de beker krioelt van de beestjes. We kijken samen gefascineerd toe. ‘Beestjes!’ zegt Lauren. Ze zwaait met haar handjes langs de dop. ‘Laat maar lieverd’ zeg ik met enige trots. ‘Dit is nu eenmaal het lot van fruitariërs zoals wij.’

Post navigation

  14 comments for “Fruitariërs

 1. Ronney
  19 aug ’09 at 22:04

  Boeh tegen huisdieren! Alle!

  En verder, ozo herkenbaar, maar gelukkig kent ons huishouden nog geen ‘diksap’ :)

 2. Alice
  20 aug ’09 at 8:54

  Fruitariers, klinkt goed! En jullie zijn het ook echt…Lauren eet net zo lief druifjes als chippies, dan ben je toch een regelrechte fruitarier?

 3. Marieke
  20 aug ’09 at 9:46

  He wat gek dat het azijn-afwasmiddelmengseltje niet werkt bij jullie. Ik zweer er nl. bij. Ik doe dan wel geen drupje maar een scheut afwasmiddel en een scheut azijn en een beetje water.
  Het gekke is, ik zie ze er nooit ingaan, maar als ik me even omdraai, drijven er binnen no-time allemaal vliegjes op de bodem. (kan dat drijven op de bodem?) Ze zakken in elk geval naar beneden.

 4. Dorieke
  20 aug ’09 at 9:53

  Bij ons drijft er niet één fruitvliegje in!! Misschien zijn die van ons resistent tegen dit soort middeltjes :-S. Maar ik ga straks jouw recept proberen, wie weet zit de truc ‘m in de juiste balans tussen azijn en afwasmiddel :-)

 5. Els
  20 aug ’09 at 10:24

  Of t merk afwasmiddel?

  Is ben nog het meest geshoqueerd door de zin ‘één keertje maar hebben we iets fruitigs te lang op het aanrecht laten liggen’ en denk daarbij direct aan een beschimmelde halve limoen die dan wel niet op het aanrecht LAG maar daar toch aanwezig was.
  In een karaf met iets wat ooit water was.

  Onlangs nog eigenlijk.

  Maar wij hebben er idd ook wat…ik wil altijd superrijpe bananen voor mijn smoothies maar de grens tussen superrijp en verrot is een kleine.

 6. Alice
  20 aug ’09 at 10:49

  En ik kan me ook herinneren dat er een meloen in jullie koelkast lag te schimmelen toen jullie terug kwamen van vakantie…http://www.doriexel.nl/?p=1056
  :D

 7. Karina
  20 aug ’09 at 13:11

  Yep, zelfde gedachte hier….. ik had al eens eerder een stukje gelezen over te lang bewaard of vergeten fruit. :-D

 8. Dorieke
  20 aug ’09 at 14:42

  Hmmm, als mijn eigen stukjes zich tegen me gaan keren wordt het misschien toch eens tijd voor een andere hobby…

 9. Karina
  20 aug ’09 at 15:00

  Ik las net nog een tip (na het raadplegen van mr. Google) dat een fles droge witte wijn waar nog een klein laagje ( 1 cm of zo) wijn in zit en die open laten staan ook heel goed schijnt te werken. Het schijnt dat ze het meest tuk zijn op droge witte. De betreffende persoon had het uitgeprobeerd met verschillende wijnen (hoe maf moet je zijn…… ;-) ), dus misschien heb je nog ergens een slokkie verstopt in een donker hoekje van de bergkast?? :-D

 10. Alice
  20 aug ’09 at 15:32

  Nee, zoek geen andere hobby! Als jij een andere hobby zoekt, moeten wij dat ook doen…

 11. Elise
  20 aug ’09 at 16:30

  Ach Door, je bent er maar druk mee! :-) Je moet ook wat met dit weer… Ben nu thuis, kan me totaal niet concentreren op iets ‘werkachtigs’…

 12. Rieneke
  20 aug ’09 at 23:43

  O, brrr… ik krijg gelijk weer Hoogeveld-visioenen. Die keukens daar waren ware fruitvliegjes-paradijzen… en je maakt mij niet wijs dat ál die studenten Fruitariërs waren…
  Trouwens: ’t is wel een horrorbeest, met die oranje ogen!

 13. Karina
  20 aug ’09 at 23:47

  Zo uitvergroot ziet ie d’r ook wel héél vreselijk uit.

 14. Jo
  22 aug ’09 at 12:06

  Volgens mij is de oplossing simpel: haal de bron weg. Oftewel: zorg dat je prullebak afgesloten is, heb het gisteren gezien, de klep sluit niet goed. Ik durf er om te wedden!
  Is toch zonde als die mooie nieuwe baby straks ook helemaal onder de fruitvliegjes zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.