Hobby’s

Vroeger moest je wel eens van die vriendschapsboekjes invullen, waar je dan je beste vriend(in) in moest noemen (altijd degene van wie het boekje was natuurlijk), je hobby’s en je liefste wens. Als goed christelijk meisje vulde je daar in ‘dat ik later in de hemel kom’ of iets van die strekking, en als de eerste die het boekje invulde deze vrome wens was vergeten bleef er altijd een aura van goddeloosheid om hem of haar heen hangen. Want je wilt toch niet beweren dat je liever in een bubbelbad met slagroom voor een breedbeeldtelevisie zit dan dat je in de hemel komt?

Met het invullen van de vraag ‘wat zijn je hobby’s’ heb ik eigenlijk altijd moeite gehad. Om nou kort en bondig te zeggen ‘die heb ik niet’, dat kon niet – alleen passieve saaie geitenwollensokken types hebben geen hobby’s. Maar kun je lezen met goed fatsoen een hobby noemen? Of televisiekijken? Dit waren en zijn nog steeds mijn favoriete vrijetijdsbestedingen. Ook ik heb de fases van filligranen, origamiën, pergamanoën, smirnaën, piepschuimen bollen beprikken met stofjes en krimpie dimpie dapper doorgemaakt, maar ik ben altijd weer uitgekomen bij mijn oudste en favoriete twee bezigheden.

Maar de laatste tijd begin ik te ontdekken dat ik toch wel een hobby heb, eentje waar je daadwerkelijk het zweet van in je gelaat kunt krijgen en die je soms ook hoofdbrekens kan kosten. Eentje waarvan je net als van lezen en tvkijken gelukkig wordt, die je er bovendien mee kunt combineren want er zijn een heleboel boeken over geschreven en een heleboel programma’s over gemaakt. Ik heb het natuurlijk over koken. Dan wel koken op z’n postmoderns: het moet snel en gemakkelijk gaan, ik ga er geen drie verschillende marktjes voor aflopen of speciaal op vrijdagochtend voor naar de visafslag, het liefst koop ik alle ingrediënten gewoon bij de Appie (een uitstapje naar de Toko wil ik nog wel maken) en ik vind het ook wel prettig als ik de naam van alle benodigdheden uit weet te spreken.

En wat maak ik dan bijvoorbeeld? Misschien dit, uit het kookboek Basic Italian: pasta met worstsaus!

Je hebt nodig: 3 (Italiaanse) worstjes, een ui en twee tenen knoflook, olijfolie, een theelepel venkelzaad, een blik gepelde tomaten van 400 gram, zout, zwarte peper en chilipoeder, een half bosje rucola en 500 gram pasta.

En zo makkelijk maak je het: je drukt de vulling uit de worstjes, verkruimelt het in een pan met hete olie, pelt en snippert intussen ui en knoflook en doet die erbij. Je strooit het venkelzaad eroverheen, giet de tomaten (kleingesneden in het blik) erbij, zout, peper en chilipoeder toevoegen en een kwartiertje laten pruttelen. Dan water aan de kook brengen voor de pasta, de pasta bijna gaar koken en vervolgens door de hete saus roeren. De rucola wassen, fijnsnijden en erdoor mengen. Beetje brood erbij, eventueel wat kaas en smullen maar!

Dus als iemand me vandaag een vriendschapsboekje voor zou houden dan wist ik in elk geval iets op te schrijven bij ‘hobby’s’. Maar wat ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland, of wat mijn favoriete boek is… Laat ik maar hopen dat de vriendschapsboekjestrend aan Lauren voorbijgaat, dan hoef ik het nooit meer in te vullen!

  72 comments for “Hobby’s

 1. Karina
  29 jul ’09 at 8:56

  Weet je wat nou zo leuk is aan alle dingen die je zelf nooit hebt gehad, maar o zo graag had willen hebben? Je kunt het nu wel voor je eigen kids kopen (en er dan ’s avonds als ze slapen stiekem zelf mee spelen ;-) )…. en zij zeggen later dan weer precies hetzelfde, omdat ze bepaalde dingen weer niet van jou mochten hebben. :-D

 2. Marieke
  29 jul ’09 at 10:02

  @ Alice: Ik heb hier in Nijmegen een spirograaf! Mijn moeder heeft laatst wat doosjes met kinderspullen over de drempel geschoven waar ze van af wou. En daar zat ie in! Dus kom gezellig een keer langs voor een knutselmiddagje. Heb jij nog geurpennen?

 3. Alice
  29 jul ’09 at 10:04

  Ik vrees dat de geurpennen mijn jeugd niet overleeft hebben (serieus, ik heb een agenda laatst teruggevonden die nog steeds naar citroen (of iets wat daarvoor moest doorgaan) rook!). maareuh… ik kom zeker snel een x langs om te spirografen!

 4. Anneloes
  29 jul ’09 at 14:24

  @ Lilian: die kreet van Roel komt mij ook nog vaag bekend voor. Zijn kong-fu achtige sprongen vanuit het niets des te meer!!!

  @ Karina: ik kan heeeeel goed breien….als je van gaten houdt :D

  @ Dorieke: dat smyrna gedoe komt mij wel bekend voor. Christianne heeft heel lang zo’n ding boven haar bed gehad. Die had ze in het knutseluurtje op school gemaakt. Volgens mij toen jouw moeder dat soort uurtjes nog op school begeleide :D Ik wist alleen niet dat het zo heet.

  Ik kan niet wachten tot Ruben gaat knutselen…of is dat toch meer besteed aan meisjes???!
  Ik ben ook altijd erg gelukkig als er iemand komt logeren van de neefjes en nichtjes! Kan ik eindelijk weer legaal knutselen :D

  Ik kan niet wachten

 5. Karina
  29 jul ’09 at 15:05

  Ik heb nog wel een nichtje in de aanbieding hoor :-D

 6. Karina
  29 jul ’09 at 15:05

  Ze is vanaf volgende week dinsdag beschikbaar…..

 7. Anneloes
  29 jul ’09 at 19:22

  Stuur d’r maar deze kant op hoor! Heeft Ruben weer een fopspenen drager :D

 8. Karina
  29 jul ’09 at 20:05

  Zal ze vast leuk vinden. Ik bel je morgen wel even.

 9. Lilian
  29 jul ’09 at 21:38

  hohoho ik heb er nog 2 in de aanbieding!
  Een dwangmatig lijmgebruiker, en 1 dwangmatige lijmeter!

  Interesse? :-D

  Ruben gaat binnenkort vast eerst wel kleien met de inhoud van zijn luier. Jullie hadden zo’n mooie babykamer… ;-)

 10. Karina
  29 jul ’09 at 22:16

  Te laat! De logeerplek is al vergeven :-D

 11. marlinde
  30 jul ’09 at 5:56

  wat een reacties!!toen ik ’60’ reacties zag dacht ik ‘dat moet ik zien!’ en ja hoor, het is echt waar!! ik wil verder niets meer kwijt over het gelezene ( heb er wel weer smakelijk om gelachen) maar wel dit; wat maak jij wat los met je verhalen, Door, wauw!! en dit is dus nr. 61!!!!

 12. Anneloes
  30 jul ’09 at 23:18

  Dorieke ik heb nog een tip voor je: bij Xenos kun je voor weinig aparte etenswaren halen. 20 min. moet toch te doen zijn???

 13. Petra Winter
  8 sep ’09 at 16:36

  Hoewel ik jullie forum/chat over hobbies met plezier heb gelezen, heb ik een totaal andere vraag. Ik ben op deze pagina gekomen omdat ik in Google de zoektermen “Mariek” en “Foekens” heb in getikt. Ik zie een Mariek op deze site en er wordt gesproken over Foekens.
  Kunnen jullie mij in de goede richting helpen? Ik ben dus op zoek naar Marieke Foekens. We waren bevriend op school tussen ’84 en ’88. Ze woonde toen in Ommen. Wie iets over haar weet, laat het me weten. Ik wil graag weer contact met haar zoeken.

 14. Els
  9 sep ’09 at 8:56

  Hoi Petra.
  Beide namen komen hier inderdaad voor maar niet in de door jouw gezochte combinatie. Maar wie weet is het toevallig familie van de dames hier?

 15. Lilian
  9 sep ’09 at 9:14

  Hier een Foekens,

  ik ken geen Mariek Foekens,
  en er is ook geen Mariek Foekens op de Foekens hyves,
  maar misschien zou je het daar kunnen vragen of iemand haar kent?

 16. Karina
  9 sep ’09 at 9:43

  Hier nog een Foekens :-D . Maar ik ken ook geen Mariek, misschien een andere tak van de familie? Of helemaal geen familie….

 17. Lilian
  9 sep ’09 at 11:33

  Kan niet zus, alle Foekensen zijn familie van elkaar. Alleen is deze persoon nog te jong om in de stamboom te staan… Dus geen gegevens.

 18. dorieke
  9 sep ’09 at 12:45

  Zijn jullie dan ook familie van Linda? Die heet nl ook Foekens (haar eigen naam dan, nu heet ze anders omdat ze getrouwd is)

 19. Anneloes
  9 sep ’09 at 12:48

  Ha Petra,

  hier ook al aan het zoeken?!

  Ik denk idd, zoals ik gister al zei, dat je de meeste kans maakt via de Foekens Hyves!

  Succes!

  Groetjes een Foekens ;)

 20. Karina
  9 sep ’09 at 13:06

  Hoezo te jong Lilian? Petra Winter had het over een vriendschap tussen ’84 en ’88 op school, dus ze is ouder dan jou…… :-D

 21. Lilian
  9 sep ’09 at 14:12

  haha ja, maar ik geloof dat je iets van 75 moet zijn om de gegevens te kunnen krijgen van mensen… Er is een heel kleine kans dat ze in de stamboom staat met gegevens als Peter verwante familie van haar contact heeft gehad die dingen heeft doorgegeven maar veel mensen van deze leeftijd (30-40) staan er gewoon nog niet in. Ze moeten dus een bepaalde leeftijd hebben voor je informatie kunt vinden zeg maar.

  Linda zal dan ook familie zijn. Peter heeft werkelijk in heel Nederland mensen van Foekens gevonden en allemaal zijn ze te linken aan elkaar. Veel mensen in Emmen en Emmer-compascuum kenden elkaar wel maar wisten zeker dat ze geen familie waren. Maar bleek toch zo te zijn.

  Hij heeft nog geen enkele Foekens gevonden die niet familie is van ons (al ga je bij sommigen wel 300 jaar terug ;-) )

  Dus mogelijk maar 1 iemand geweest die op het idee is gekomen als achternaam Foekens te nemen.

 22. Karina
  9 sep ’09 at 15:05

  Ja, we zijn altijd al een creatieve familie geweest ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.