aardbeienbavarois

’s Ochtends wip ik voordat ik de snelweg oprijd even binnen bij de Multivlaai. Ik heb beloofd vandaag te trakteren – volgende week is mijn laatste week voor mijn verlof én ik ben bijna jarig. En bovendien gaan bijna al mijn collega’s na vandaag op vakantie dus ik zou een beetje zielig alleen taart moeten eten op mijn laatste dag. Picture this: fat mama met haar bolle buik en tien schoteltjes gebak op elke hoek van het bureau, op het beeldscherm, onder het toetsenbord… Nee, beter trakteer ik vandaag.

Het aller-allerliefste wilde ik de kersenschuimvlaai. O wat een verrukkelijkheid, het zachte zoete schuim op die friszure kersen, de korst van roomboterdeeg, de grote toefen slagroom. Maar. Die is er dus niet meer. En daarom valt mijn oog op de aardbeienbavaroistaart. Oei, ook wel errug lekker. ‘Doe die maar’ zeg ik verlekkerd, terwijl ik mijn vinger bijna door het vitrineglas duw. Met een onzekere beweging pakt het multivlaaimeisje de taart uit de vitrine. Terwijl ze hem in opperste concentratie in een taartdoos legt, vraagt een andere multivlaaimevrouw of ik ‘m gesneden wil of niet en hoeveel stukjes dan, acht of tien. ‘Tien!’ roep ik – eigenlijk wil ik er twaalf maar dat durf ik dus niet te zeggen. Het multivlaaimeisje is duidelijk een beginner. Zodra zij een mes ter hand neemt verzamelen zich drie collega’s om haar heen. Het klokje tikt, ik werp een snelle blik op mijn horloge en besef dat ik helemaal geen haast heb. Ook geen horloge trouwens, al tien jaar niet, maar voor dit tafereel paste het zo mooi als ik er wél een had gehad. En intussen worstelt het meisje met de aanwijzingen van haar baas.
‘Niet duwen in die aardbei! Als je een aardbei snijdt moet je het mes gewoon laten snijden. Laat het mes het werk doen, anders duw je zo door de taart heen’. En dat moeten we niet hebben! schreeuw ik van binnen. Het meisje zaagt, en zaagt. ‘Het lukt niet’ lacht ze nerveus. ‘Dit is een lastige aardbei.’ Ze glimlacht onzeker naar haar baas. Die schudt ernstig zijn hoofd. ‘Gewoon door blijven snijden, je komt vanzelf op het punt dat je erdoor bent.’ Ze laat het mes heen en weer bewegen over de taart. En ja hoor, de jarenlange ervaring van de baas blijkt te kloppen: als je maar lang genoeg snijdt komt vanzelf het punt dat je erdoor bent. ‘Ja!’ roept ze opgelucht. Haar baas lacht ook. ‘Zie je wel, je hoeft niet te duwen!’. En zij: ‘Ja, want daar is de taart natuurlijk te zacht voor.’
Ik glimlach als een engeltje bij het aanpakken van de tas met taart. Maar in de auto moet ik de neiging bedwingen om het deksel eraf te scheuren en de aardbeien een voor een in de zachte kwark te slaan.

Eenmaal op kantoor, om half elf als het koffietijd is en we eindelijk aan de taart mogen beginnen, blijken de punten bepaald niet gelijk gesneden. Wat jammer nou, wat ontzettend jammer dat ik bijna een kwart vlaai op mijn bordje moet schuiven terwijl een andere collega maar een dun puntje heeft. Maar alé, wat doe je eraan hé. Dus ja, nu zit mijn buik vol met aardbeienbavarois:

  14 comments for “aardbeienbavarois

 1. Ronney
  10 jul ’09 at 21:01

  ow, wat een likkebaardend verhaal! Het zou zomaar kunnen dat onze visite morgen iets anders dan beschuit met muisjes krijgt…

 2. Liesbeth
  10 jul ’09 at 21:59

  Mooie buik hoor! En heerlijk, nog maar 1 weekje werken!

 3. Els
  11 jul ’09 at 10:25

  Echt Door; je buik is alweer gegroeid!!
  Kijk maar uit; straks wordt het ook een 9 ponder en die passen er dus helemaal niet uit is mijn ervaring. Dan wordt het misschien geen groot ritsje als bij Marijke maar wel een klein ritsje…

  ;)

 4. Els
  11 jul ’09 at 10:26

  Je ziet er overigens stralend uit hoor! En je buik is mooi! :D

 5. Rianne
  11 jul ’09 at 23:02

  Inderdaad, wat zie je er mooi uit! Nergens voor nodig dat je jezelf pas zo af zat te kraken! Mmm volgende week verlof, dan zat ik er mooi naast in m’n mailtje. Goede laatste week nog!!

 6. Anoniem
  12 jul ’09 at 9:01

  Mooie buike Dorieke!

 7. Anoniem
  12 jul ’09 at 9:01

  Mooie buik Dorieke!

 8. Karina
  12 jul ’09 at 9:02

  Die 2 hierboven waren dus van mij :-D maar ik zag te laat dat ik een typefout had gemaakt (oeps), maar goed de boodschap is duidelijk ;-)

 9. dorieke
  12 jul ’09 at 11:32

  De boodschap is duidelijk hoor, bedankt! :-)

 10. Alice
  14 jul ’09 at 11:36

  Mien tjoep….dat jochie van jullie groeit lekker door!!! Tis een prachtige buik! Ik ben blij dat ik m vrijdag weer even in het echt mag bewonderen

 11. Lilian
  14 jul ’09 at 16:36

  Alice, je mag mijn buik ook wel komen bewonderen hoor, heb ook een hele grote, en dat zonder jochie erin ;-)

  Inderdaad mooie buik! Enneuh aardbeienbavarois *zucht*

 12. Karina
  14 jul ’09 at 18:45

  Aardbeienbavarois smaakt altijd goed, zwanger of niet ;-)

 13. Els
  14 jul ’09 at 20:40

  Ik ben meer van die aardbeienvlaai met korstbodem…
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 14. Karina
  14 jul ’09 at 21:07

  ……. of wat dacht je van zo’n heerlijke zomervruchtenvlaai op krokante bodem *kwijl*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.